Dnešní téma začneme mistrem „nejkratších“ článků na GP. Je jím Wast, některými proklínaný, jinými milovaný. Jeho článkům nechybí myšlenky, ale ty myšlenky se nedočkají naplnění. Proto je těžké o něm cokoliv napsat.
V článku o herní sérii Conflict se dozvíte o všech jejích dílech a o tom, že (ne)mají multiplayer, a to je asi tak všechno. V blogu „Jak končí stará PC,“ se potom Wast věnuje – jak jinak, než tomu – kde a jak končí staré počítače.
Ovšem takový blog o těžko zařaditelné hře Audiosurf: Ride Your Music už je přeci jen trošku jiné kafe. Článek jako takový konečně vypadá jako plnohodnotná recenze, ačkoliv se Wast nevyhnul obecné češtině. A o čem že Audiosurf vlastně je? Však si ten článek přečtěte…
„Pod názvem Audiosurf: Ride Your Music se ukrývá zajímavá, žánrově jen těžko zařaditelná " hudebně-závodní " hříčka. Hned na začátku vás trochu zklamu – klon známé hry Guitar Hero III: Legends of Rock rozhodně nečekejte.“
Téma o úpadku jedné velice dlouhé herní série – to je Redeemerův blog o sérii Need for Speed. Dočtete se o tom, čím byl každý z dosavadních jedenácti dílů této rodiny přelomový a které jsou – dle autora – nejvýše za pomyslném žebříčku kvality. A samozřejmě i naopak které z dílů se rozhodně nevyvedly. Souhlasíte s autorem tohoto blogu, nebo máte jiný názor?
„Upadá legendární Need for Speed? Takovou otázku si po zahraní Need for Speed: Carbon a Need for Speed: ProStreet položilo hodně hráčů. Počátky této hry se datují k roku 1994, kdy začal vznikat první díl.“
Zmetek se ve svém blogu věnuje doslova kultovnímu komixu nabitému černým, morbidním, ale i fekálním humorem – Red Meat. Už podle názvu (syrové maso v překladu) je jasné, že tady si nikdo nebude brát servítky. V článku jsou všechny důležité součásti – od historie a vzniku této sondy do našeho světa – až po veledůležité ukázky.
„Postavy jsou nereálné a komix nikdo nenapodobujte doma. Kdo je nějak citově spjat se zvířaty nečtěte dál. Komix obsahuje zmínky o mrtvých a násilně zavražděných kočičkách, pejskách atd.“
Velice nadějný blogger se nám objevil v posledních týdnech. Lakrumáček se velice poutavou a vyčerpávající formou popral s tvorbou Stanleyho Kubricka. První blog pojednával o části Kubrikova života až do stvoření mezníku jak sci-fi literatury a filmu. Do legendární Vesmírné Odyssey. V tom druhém se naopak věnuje jeho „oddechové“ tvorbě s názvem Mechanický Pomeranč. Film o neuvěřitelném násilí a škodách způsobených na mužích, na ženách, na psychice i na majetku. To je Clockwork Orange. Dokončení Kubrickova „životopisu“ už je pak jen třešničkou na dortu.
„Minule jsem Stanleyho opustil, když natočil svůj trhák podle předlohy spisovatele Clarka 2001: Vesmírná odysea, nyní nastal čas se k němu vrátit. Úvodem bych chtěl podotknout, že termín životopis pro následující popis, je pravděpodobně nesprávný: „filmopis" by tomuto asi slušel lépe.“
V dalším Lakrumáčkově blogu se podíváme za zdi věznice. Jedné z těch nejslavnějších v jednom z nejslavnějších a velice pravděpodobně i v nejlepším filmu všech dob. Vykoupení z věznice Shawshank je zkrátka výjimečný film v mnoha směrech, ale v jednom obzvlášť. Zanechá ve vás část sebe. A to nejsou jen prázdná slova, tenhle film to skutečně dokáže…
„Andy je člověk, který -stejně jako každý (kromě Reda) – o sobě říká, že je nevinný. Jenže je jediný, komu spoluvězni postupně začnou věřit, přestože mají jen jeho slovo. Shawshank je o naději.“
Tvůrci Lord of the Rings Online se rozhodli zpřístupnit hru na sedm dní zdarma. Rodier se ve svém megalomansky (ale ne ve špatném slova smyslu) pojatém článku rozepsal o přednostech této MMO hry. Dozvíte se vše, od rozdělení ras, národností (mají vliv na vzhled postavy), přes povolání až po rozdělení světa. Opravdu kvalitně odvedená práce.
„The Lord Of The Rings Online – jedná se o klasickou MMORPG podle nejpopulárnějšího fantasy lore. Hra se odehrává v době formování Společenstva Prstenu, hra se však zaměřuje na hrozbu, která není tak populární a ve filmu o ní nebyla žádná řeč – o stínech z Angmaru.“
O dalším MMO napsal svůj, také velmi rozsáhlý, blog hráč Rampouch. MU online je MMO s klasickou hratelností. K dispozici je plejáda povolání a zaměření. Stejně tak jako kouzel a předmětů. Nemá smysl se tu rozepisovat, prostě si to všichni fandové MMO raději přečtěte sami přímo v blogu…
„Celý svět MU je tvořen ze tří měst a mnoha map, od ledové země Devias, přes vodní svět Atlans až do nebeského Icarusu. Ve všech mapách je dostatek nPCs monster které zabíjíte a získáváte zkušenosti takzvané Exp, za které se postava dostává stále na vyšší a vyšší level. Postava dostává za level určitý počet bodů které hráč rozděluje mezi (strength, agility, vitality, energy a commands), postava tím tak nabírá na síle a nikdy se nemůže stát aby dva hráči měli stejnou postavu“
Firetight pokračuje dvěma blogy o skupině Queen. O prvních dvou dílech z jeho seriálu jsme vás informovali již minule. Mezitím jsme se ve třetím díle tohoto seriálu s Queen stihli podívat na události, jež bezprostředně předcházely vzniku alba Sheer Hearth Attack. V tom čtvrtém, zatím spoledním článku, jsme byli svědky Noci v opeře. Deska Night at the Opera zaznamenala obrovský úspěch (jako prakticky všechno, co z dílen Queen vyšlo). A vy máte možnost se o této legendární skupině dozvědět zase o kousek víc.
„Po několikadenním problému s autem se skupina vydala do Belgie na vystoupení v divadle 140 Theatre. Druhý den se celý kolotoč sbalil a odjel do Mnichova za dalším koncertem. Bohužel, při projížďce jedním tunelem jejich auto uvízlo a zachránil je až Edwin Shirley, novopečený autodopravce, který skupinu zachránil.“
Robert Zemeckis, režisér Forresta Gumpa, se také jednou dostal do středu zájmu Lakrumáčka. Ve svém obsáhlém a již tradičně skvěle zpracovaném článku, vás seznamuje s příběhem tohoto zřejmě nejznámějšího světového prosťáčka. Forrest Gump je prostě jeden z nejlepších filmů, které kdy byly natočeny. Takže si ho nenechte ujít. Stejně tak jako tento blog.
„Jeden z nejúspěšnějších režisérů současnosti spatřil světlo světa 14. května 1952 v chicagské nemocnici. Jeho matka byla Italo-američanka a do Ameriky přišel z Litvy, proto ono zvláštní jméno Zemeckis. Robert Zemeckis pochází z katolické dělnické rodiny…“
Na druhé straně dokonalých děl kinematografie leží impérium braku – Odpad filmové tvorby. To jsou tři filmy, kterým se věnuje filmový guru GameParku – Lakrumáček. Plan 9 From Outer Space – „prehistorický“ horor, který vás zřejmě dokáže znechutit už názvem. Totálně nezvládnutá produkce, za kterou by si režisér chválu rozhodně nezasloužil. Dalším je u nás velmi známý horor Python, jež se proslavil především díky neuvěřitelně častým reprízám jedné naší nejmenované televize. Třetím je pak Americký ninja, titul, který se skvěle trefil do éry akčních filmů s nějakým tím bojovým uměním. A na konec dostanete bonus. Jedněmi zatracovaný nebo možná jen nepochopený film, druhými pak obdivovaná dokonalost – prvotina režiséra Davida Lynche – Mazací hlava. Před čtením tohoto blogu si raději vezměte diazepam.
Přistáli Američané na Měsíci, nebo ne? Toť otázka, která užírá opravdu hodně „chytrých hlav.“ Existuje spousta teorií proč, jak a zda-li vůbec vznikl pravděpodobně nejdražší vizuální efekt na světě. O této problematice si můžete přečíst v blogu, který má na svědomí Zmetek.
„Jelikož kosmonaut Gagarin jako první „navštívil,“ tak Američané museli odpovědět něčím, co není úplně nereálné, aby tomu lidé uvěřili a přitom aby předčili Rusko a vyhráli boj o universum.“
Zmetek zkusil oslovit čtenáře i další svojí povídkou (1. díl, 2. díl). Inspirace Kulhánkem je zřejmá, ale svižně, typicky „kulhánkovsky“ napsané texty jsou kvalitně odvedenou prací. Povídka o tom, že být mlékařem rozhodně není žádný med.
FireTightova povídka Vlajce do posledního dechu věrni, o níž jste se mohli více dočíst minule v rozhovoru, se dočkala dalších tří dílů – jmenovitě jedenáctého, dvanáctého a třináctého. Jakým směrem se ubírají osudy německých vojáků u Stalingradu, již tak blízko konce?
Kdysi se zde objevil blog pojednávající o historii jednoho Day of Defeat klanu – 1st Company. Po delší době se objevuje i pokus o vzkříšení DoD:S české scény. Tak trochu vzpomínková akce 'DoD:S Night Party' je naplánována na pátek 7. Března 2008, tak kdo můžete, určitě doražte na GamePark DoD:S servery. Více informací naleznete v článku.
Nakonec již klasický rozhovor, tentokráte s jednou dobou skandálním, dnes však již velmi kvalitním blogerem:
Ahoj Zmetku, můžeš se nám představit?
Jojo můžu… takže čím začít… Jmenuju se David, je mi 20 let a to stačí 🙂 Jestli ne, tak narodil sem se v Praze, kde vlastně i prožívám svůj stereotypní život. Střední už mám za sebou (maturita je fakt fraška a divadlo :)) a teďka viceméně (spíš méně ) studuju na ČVUT, ale chystam se jinam, tady mě to neba 🙂 .
Ano, ano… o tvém přístupu ke škole vypovídá i jeden z Tvých blogů (viz zde), udělal jsi zkoušku?
Zkoušku jsem udělal, dokonce mi i o 4 body utekla jednička! 😀 Takže zůstávám studentem.
Zdá se, že tvůj nick až nápadně sedí k tomu, jaký jsi. Alespoň tady na Gameparku. Co nám k tomu povíš? Co tě dokáže rozčílit? Co ty a Veli, Cassiuss a další…? 🙂
Chachaaaa, že sem tuhle otazku nečekal :). Můj nick určitě odpovídá jaký jsem, ale je trošku rozdíl říkat o sobě jaký jsem, když se snažim pořád držet nějakou masku a chránit si svojí pravou tvář. Nemám rád, když o mě někdo ví hodně informací, hlavně informací, co mě můžou nějak poškodit, takže se snažim v hodně věcech překrucovat realitu a být tak trošku Zm3T3Kk :).
Jinak na světě jsou jenom 2 lidi co mě dokážou rozčílit do běla – sestra a to Křoví co vládne za velkou louží. A k otázce Veli a Cassiuss? No padlo toho už hodně, Veli je u mě čtrnáctiletej floutek bez jakýhokoliv vychování a Cassiuss mě vytáčí jenom svejma komentářema a tím jak hodnotí články ostatních i moje (to, že hodnotí hlavně podle jména blogera a ne podle toho, jakou má blog úroveň). Proto bych chtěl těmto dvěma pánům, kteří jsou, myslím, pod věkovou hranicí dospělosti (nejen věkovou, ale i rozumovou), že ne vše se točí kolem GP, ať někdy otevřou okno, nadechnou se čerstvého vzduchu neboť jim to začíná hrabat na mozek. K tomuhle padlo už hodně slov (písmen) a jak vidno každej má tu svojí pravdu 🙂
Tvá prokletá „éra copyera“ – měl jsem tehdy v plánu už ti napařit ban, ale nakonec zasáhla moc shora a… nedostal jsi ho. Dnes je z tebe – troufám si říct- vážený blogger GameParku. Kde třeba bereš témata pro své články? Zdá se, že se zajímáš o hodně koutů nejen lidského bytí…
Jojo éra copyera… to byla na GP sranda! Ale co špatná reklama – pořád reklama. Ale jo, nějaký to kopírování bylo, proč se k tomu nepřiznat, když to je pravda. Asi je to tím, že mám od malička problém s uznáváním autorit a nemám rád, když mi někdo řiká co mám dělat. Svoje témata beru hodně ze světa kolem sebe. Co mě trošku zaujme nebo co mě zajímá, tak se snažím udělat článek o té dané věci a podělit se o ni s ostatními. Povídky píšu hlavně podle toho, jakou knížku mám zrovna rozečtenou (Kulhánek atd.) a úvahový články píšu hodně podle nálady. Většinou v depresích nebo když mě něco naštve.
Když už jsme u toho, jak jsi se dostal ke Gameparku a k psaní jako takovému?
Tak k psaní na GP jsem se dostal hlavně díky vám. Teda né úplně přesně kvůli vám, ale kvůli pravopisu lidí, co psali články. Nikdo není dokonalý a někomu to ujede, někomu i víc, ale číst extrémy typu: „bylo s „i“, vipadat místo vypadat, vydět místo vidět, apod. Tak vzniknul první blog ohledně pravopisu. No a pak už to jelo, pak byla éra copyera a teď doufám už píšu seriózní a docela i informačně hodnotný blogy.
Co plánuješ dál? Jestli se to – vzhledem k tvé nepředvídatelnosti – dá předpovědět…
Co plánuju dál? Toť otázka… Nejdřív bych chtěl dostudovat vysokou školu pak si najít práci, vydělat miliony, koupit si auto a postavit barák v Roudnici nad Labem, někde poblíž pošty. Ale asi tohle jste slyšet nechtěli. Plánuju dál pokračování Mlékaře Maxe a chtěl bych hlavně psát blogy o zajímavostech jak z techniky, tak třeba i z muziky atd.
Hah! Když už jsme u muziky – metal, hiphop nebo úplně něco jiného?
Ani metal ani hiphop :), jsem vyznavačem elektroniky a lámanejch beatů. Takže cokoliv elektronickýho od freeteku, dnb, junglu, trance, house, groove, chillout až po to nejpomalejší tempo. Ale jinak poslouchám tak všechno. Co mě ještě baví je českej punk (Totální nasazení atd…) nebo SKA (V3SKA, SKApra šupina atd). Poslední dobou docela hodně sjíždim anglickej punkrock (Arktic monkeys) a hiphop taky někdy poslechnu, ale jenom českej a slovenskej, abych tomu rozumněl (např. Indy a Wich, Chaozz, Moja Reč)
Tvůj názor na prstové ponožky? Nosíš je? Jakou barvu?
Prstové ponožky sem teda viděl jenom na holkách, ale je možný, že je to i chlapská záležitost, ale nikdy sem je neměl…
…a na holkách se ti líbí, nebo ne?
Ale jo líbí, není to špatný.
Dobrá, děkuji ti za tvůj čas, přeji hodně úspěchů nejen tady na GameParku.
Není zač, ahoj 🙂
a vůbec mě to nemrzí:D jinak jako vždy kvalitní práce pěkně provedené, možná jen trochu chudší o blogy, ale to není tvoje chyba Belugo:) asi se to tu rozhodnu oživit o pár povídek :D jinak rozhovor pěknej, GJ;)
Jsem jediný kdo nepochopil tu návaznost prstových ponožek? .)
sem se tesil =))
já taky ne:D:P
Belugo jen tak dál!!!;)
"Nemám rád, když o mě někdo ví hodně informací, hlavně informací, co mě můžou nějak poškodit, takže se snažim v hodně věcech překrucovat realitu a být tak trošku Zm3T3Kk :)."
Pokaď to fakt nemáš rád, když o tobě má někdo víc informací než by ti bylo milý, tak je největší chybou to rozhlašovat.
Blogy jsou jasné. Hezky sepsané.
K rozhovoru. Mě osobně jsou ,,ponožky,, jasné :-))) A chápu, že někdo nechápe :-)
A až budeš v té Roudnici ... se domluvíme jo ? :-D
Tak jsem se dočetl že ten Zmetek není zase takový zmetek :-)
PS - nezapomente dneska.... :-)
Kua taky bych dneska dal, ale pokusim se nekoho sehnat, aby dal s vama!
ze ja nemam nick CASSIUSS, ale CASSIUS!
Díky bohu za Lakrumáčka, jinak by si snad musel Beluga ty články vycucat z prstu nebo sesmolit něco narychlo na koleni, aby vůbec měl o čem psát.
Jinak Zmetka už delší dobu registruji jako člověka, který to má jako jeden ze silné menšiny na GP v hlavě v pořádku. Takže, jen více takových. Toto byl největší kompliment, jakého jsem právě teď schopen, tak si toho važ ;-)))
Teď tak přemýšlím nad položenými otázkami a říkám si, že když pokládám otázku na prstové ponožky, tak automatismus je vzápětí položit dotaz zkoumající respondentovu oblibu v palcových rukavicích... No ale to je jen drobnost. :-))
Ooooo, to uz zavani flirtovanim :D .... ale dik ;)
:(
Divný
ujde to za 5*