Česká Counter-Strike: Source kvalifikace na World Cyber Games 2006 Samsung Euro Championship skončila minulou neděli hladkým vítězstvím týmu NecroRaisers, který tak bude hájit barvy naší země už za necelý měsíc v Hannoveru na evropském finále v rámci IT veletrhu CeBIT. Abychom čtenářům více přiblížili atmosféru kvalifikace, názory hráčů a týmů, ale také to jak se oslavovalo, připravili jsme pro vás várku celkem 5-ti rozhovorů se zástupcem každého týmu. Na úvod začneme s kapitánem vítězů, Martinem “darkem” Dědičem z NecroRaisers.
Ahoj darku. Na úvod, dovol mi ti upřímně pogratulovat k vítězství v české CS:Source WCG 2006 SEC kvalifikaci a postupu na finále do Hannoveru. Jaké máš po včerejšku pocity?
Ahoj a díky. Pocity? Jsem samozřejmě nadšenej že sem nám to povedlo. Přesně takovéhle turnaje byli pro mě vždycky tou hlavní motivací proč počítačové hry hrát. Konečně se mi tedy taky na takovou akci podařilo prokousat. Už se moc na SEC těším. Taky sem rád že sem poznal pár skvělejch lidí z uNi ;)… A dokonce nejsou ani následky po včerejší oslavě – což je vzhledem k množství alkoholu docela překvapivé 🙂 Nezbejvá než dodat “Vyplatilo se nám to!” – zasvěcení pochopí 😉
Na brněnské WCG 2005 kvalifikaci jste ve finále prohráli proti defeaters, ačkoliv jste vedli a ve famózní obrat dfs věřil málokdo. Tehdy vám tedy postup do Singapouru unikl o vlásek, nemrzí tě, že už tehdy jsi mohl jet na svou první zahraniční akci tohoto formátu?
Samozřejmě že mrzí. Ovšem to je tak všechno co s tím můžu udělat. Tenkrát sme ten zápas naprosto nezvládli. Určitě bych raději jel do Singapuru než do Německa. Wcg je mnohem prestižnější než její evropská odnož. Co dodat? Život jde dál a třeba se nám na WCG podaří probojovat letos (pokud si do té doby spoluhráči nevšimnou jaká sem lama :))
Od začátku jste byli považováni za favority. Netížilo vás to, popřípadě, cítili jste se jako favorité?
Je to nepříjemná pozice. Člověk nemá na vybranou. Pokud vyhraješ většina lidí to bere jako samozřejmost, pokud prohraješ seš za největšího loosera. Navíc by nás zmlátil Echelon 🙂 Myslím si ovšem že pro nikoho z týmu to nebyla úplně nová pozice takže sme se s tím vypořádali.
Napadlo tě ve finálovém zápase, že by jste mohli prohrát a znovu tak ztratit možnost se podívat do zahraničí, nebo jsi si jasně řekl, že se situace z Brna nesmí opakovat?
Mno ve finále sem nemyslel na nic jiného než na samotnou hru… Na rozdíl od invexu sme do posledního fragu soupeře nepodcenili a díky skvělé atmosféře se nám hrálo daleko líp. Po skvělé první půlce už sme si opravdu uvědomovali že už sme opravdu jen malinký krůček od Hannoveru… Nakonec sme to zvládli 😉
Který z týmů vás nejvíce potrápil?
B!ologic. Za stavu 7:7 na trainech za CT to s náma nevypadalo moc dobře.
Přesto jste je porazili a samotní b!o na turnaji poněkud zaostali. Čemu bys to dával za vinu? B!o to svádí na malé fps způsobené špatným hw, souhlasíš s nimi?
Viděl sem na čem hráli… b!ologic měli opravdu smůlu na počítače… Na 13 fps v akci se toho opravdu moc zahrát nedá. Kdyby první dva zápasy hráli na jiných PC určitě by všechno vypadalo jinak. A pokud jde o nepřesvědčivé zápasy i proti těm “slabším týmům” tak tam už b!o opravdu o nic nešlo. Upřímně je obdivuju jak to vzali a jak i přes tuto nevýhodu se snažili hrát a vyhrát.
Jak by jsi zhodnotil celou akci? Máš k nečemu nějaké výtky?
Až na těch pár PC které source nedávali, rozmístění PC (s tim se nedá nic udělat – dáno hernou) a jednoho chybného restartu serveru (uNi vs. b!o) se jednalo o opravdu vydařenou akci… Možná by si ještě jakési dvě baby od CM nemuseli při finále něco vyprávět přímo mě za hlavou, navíc znemožnit matezovi a pR výhled na naše monitory :X
Jaké máte vyhlídky do Hannoveru? Evropského finále se povětšinou zúčastní sice špičkové, ale stále “jen” CS 1.6 týmy.
Až na pár vyjímek nevím jaké týmy se tam objeví. Záleží na losu koho chytnem, ale věříme si a nechcem tam jet jen na výlet ale taky pár her vyhrát ;)… Doufám že potkáme dfs a ukážem jim jak se to má hrát 😛
Musím tě zklamat, ale to jim určitě neukážete, jelikož dnešní CS 1.6 kvalifikaci vyhráli fu.sk. Přesto, co by jsi považoval za úspěch na WCG 2006 SEC?
Škoda. Až uvidím soupeře a rozlosování / systém turnaje řeknu ti co bude úspěch ;)… takhle opravdu nevím 🙂
Budete se nějak speciálně připravovat na SEC? Uděláte bootcamp?
Zatím těžko posoudit… teď si dáme pár dní oddech a pak se na to vrhnem… Díky tomu že sme až na pR všichni z Prahy (pR je v Praze taky furt J) a našemu sponzorovi PG Cyber Cafe určitě budeme hodně času trávit v herně… Naštěstí už máme po zkouškovém takže se na to opravdu můžem vrhnout na plno…
Zmínil jsi, že jste s týmem oslavovali. Prozradíš nám kde a do kolika se oslava protáhla?
Hehe. Mno když to chceš vědět tak jsme začli v nějakém podniku naproti bz, když nás vyhnali vyrazili jsme do hells a když nás vyhnali i od tamaď tak sme zkončili v ňákým nonstopáči u andělu :)… já sem dorazil domů někdy kolem 6tý tuším 😀 to bys mi mohl ale prozradit ty 🙂 nemám zaplou history a vím, že jsem ti odepisoval Oo Jen bych dodal, že se mi z peněženky vytratilo spousta barevnejch papírků a nevím kam…
Prozradím ti to mile rád, bylo to v 5:12 ráno ,) Děkuji ti za odpovědi darku, přeji ti a tvému týmu hodně štěstí v Hannoveru, závěr patří tobě.
Já ti taky děkuju. Myslím že není moc co dodat. Jen bych rád poděkoval naším sponzorům za vše čím nám pomáhají a bez kterých by bylo vše mnohem složitějsí. Jmenovitě PG Cyber Café, Score, Pokermania, AMD, LYNX, GameExpres a v neposlední řadě Gamesport. Rád bych taky poděkoval vám všem, kteří se podílejí na kvalifikaci na SEC / WCG. Sem moc rád že na rozdíl od Slovenska (a dalších zemí) pořádáte kvalifikaci ve hře, která se skutečně na akci bude hrát.
Druhým vyzpovídaným je David “Wolf” Dolejší ze “stříbrného” týmu Cyber Machines, jenž se na kvalifikaci představil s některými hráči týmu eraisers. Druhé místo CM čekalo pramálo lidí, naopak většina přisuzovala roli jednoho z favoritů týmu b!ologic.
Ahoj Wolfe. Ve včerejší CS:Source WCG 2006 SEC kvalifikaci jste se Cyber Machines obsadili pěkné 2. místo za NecroRaisers. Čekal jsi to?
Myslím si že na naše možnosti v danou chvíli to byl krásný výsledek, potěšila mě výhra nad teamem bio. NR byli lepší což i potvrdili, ale hrát v normální sestavě třeba by to dopadlo jinak 😛
Na kvalifikaci jste nastoupili s poněkud zmixovanou sestavou, s hráči týmu eraisers. V případě výhry by jste jeli do Hannoveru v tomto složení?
No pokud vím pravidla WCG ani neumožňují jinou volbu. A naši hráči by stejně do té doby nedostali české občanství.
Šli jste do turnaje s tím, že můžete do Hannoveru postoupit nebo jste si šli jen zahrát?
Na turnaje chodíme vždy s tím že se pokusím vyhrát a Hannover je přeci jenom slušná výzva pro každého hráče.
Jak jsi byl s celou akcí spokojen? Někteří hráči si stěžovali na hw problémy. Týkalo se to i vás?
Byli tu jisté chvilkové problémy se servery, popřípadě zdlouhavé instalovaní ovladačů, což akci dosti zdržovalo jinak si nemáme na co ztěžovat. Předem jsme věděli do čeho jdeme ^^
Neměli jste tedy problémy s fps, na které si stěžovali především hráči b!ologic?
Problémy tu byly, jako jsou na každé lan akci, ale nepřišlo mi to tak hrozné.
A jak jsi byl spokojen s nasazením adminů?
Admini se snažili škoda jen že to bylo tak na rychlo 🙂
Doneslo se ke mě, že z eraisers odcházejí někteří hráči a možná naleznou útočistě u vás, co je na tom pravdy?
Top secret, ale bylo to drahé 😛
Beru to tedy jako ano. Díky za odpovědi Davide, závěr patří tobě.
Není zač, chtěl bych všem popřát hodně štěstí při hraní a ještě o nás uslyšíte.
Hráč týmu b!ologic a zároveň jeden z adminů akce, Martin “d00mgiv3r” Kreč, si v krátkém rozhovoru stěžuje především na “nevyrovnané” podmínky pro hraní. Právě b!o do kvalifikace šli s tím, že jsou jedněmi z favoritů a podle toho by také jejich hra měla vypadat. Nakonec to však dopadlo jinak, o čemž se však můžete dočíst níže.
Ahoj d00mgiv3re. Ve včerejší CS:Source WCG 2006 SEC kvalifikaci jste skončili celkem na 3. místě, kdekdo by to mohl považovat za zklamání. Jak by jsi ty zhodnotil vystoupení b!ologic?
Považovat 3. místo za zklamání není na místě. Výsledky, které jsme uhráli proti NR a CM beru jako úspěch. Je to z toho důvodu, že 4 hrači z našeho teamu museli podstoupit nejdůležitejší zápasy na NEKVALTNÍCH pc kde se fps na startu pohybovalo okolo 50-30fps a při bojích padalo až na hodnotu 12fps, kdežto soupeř, jak jsme měli možnost vidět v nasledných “forfun” zápasech, seděl na PC kde se snímky pohybovali blízko k hranici 200 snímků za sekundu a u druhého teamu se pohybovalo aspoň kolem 80. I přes námitky na admina herny se s danou věcí nic nedělalo a jediná odpověď byla, že PC v této řadě jsou všechny stejná, akorát hráč Echelon mohl hrát v pohodě, jelikož jeho PC dosahovalo potřebných výkonů. Proto nemůžu mím chlapcům nic zazlívat, protože hrát na PC s 12fps není o skillu ale prostě o náhodě … kterých jsem pár zažil. Jediné plus celé akce byla zábava kterou jsem zažil s kamarády z b!o, NR a uNi 🙂
Hráči NR a CM stejné podmínky neměli?
Hrači CM seděli ve VIP zóně a co vím tak NR neměli s PC takové problémy jako můj team.
Věřil jsi ze začátku, nebo spíše doufal, že můžete kvalifikaci vyhrát a postoupit do Hannoveru?
Ano věril jsem si a je jasné že team měl nato podat lepší výsledek na začátku turnaje – tedy pokud by k tomu měl podmínky.
Nepřekvapila tě spanilá jízda NecroRaisers?
Nepřekvapila, naše hra mohla vypadat uplně stejně … ale důvody jsem uvedl výše.
Co říkáš na hru zmixovaných Cyber Machines/eraisers?
Nějak jsem to nesledoval.
Tím jsem myslel především jejich výsledky. Často se nestává, že zmixovaný tým dokáže takto výborně zahrát a porazit sehraný tým jako b!ologic. Jak moc tě mrzí, že jste nevyhráli?
Nemrzí – právě tento zápas byl zápas o tom, kdo kde seděl – jeden z těch dvou důležitých zápasů, kde jsme prohráli kvůli nepřipravenosti našich PC na hru. Měli jsme totiž možnost hrát pak dva zápasy ve VIP zóně, kde hráli CM své zápasy. Byl to obrovský rozdíl, něco jako přechod z 16bitové technologie u CPU na 32bitovou. Prostě úplně jiná hra. Už jsme s NR před vlastním zápasem vtipkovali, že si zahrajeme match v 1.6, protože tam by MOŽNÁ naše PC dosahovali aspoň 80fps. V BZ prostě nebyly připraveny rovnocené podmínky pro všechny.
Měl jsi možnost být i na české WCG 2005 kvalifikaci. Jak by jsi ji porovnal se včerejší akcí?
V Brně bylo spoustu hluku. CS:S které potřebuje nejvíce klidu bylo paradoxně posazeno nejblíže k obecenstvu, protože komerce je prostě komerce. Kdežto v BZ byl klid pro hrače. Turnaj v BZ byl lépe zařízen co se pravidel týče – vše už bylo jasné a byla snaha se vyvyrovat chyb z Brna. Ale omýlet tu teď opět připravenost PC nemá žadný smysl.
Neměl jsi trošku nahnáno v zápase s noname clanem, když jste zvítězili až v prodloužení?
Po dvou prohraných zápasech už to bylo spíše jen forfun.
Dobrá, děkuji ti za odpovědi a hodně štěstí na dalších akcích. Chceš říci něco závěrem?
Dík, mm asi… vivala NR ,)
Pohodáři. Takto byli označování hráči týmu unknowN illusion mezi něž se řadí také milovník piva a dobré pohody Pavel “TEXMEX” Hois.
Ahoj Texi. Jak by jsi zhodnotil celkově 4. místo unknowN illusion? Bereš to jako úspěch, neúspěch nebo jako tvrdou realitu?
Ahoj, no jako uspěch rozhodně ne, jeli sme si spíš zahrát a zkusit si to proti těm nejlepším a dopadlo to jak to dopadlo. Nehráli jsme ale v kompletní sestavě.
Doufal jsi v to, že by jste mohli porazit jednoho z favoritů, tedy b!o, NR či CM?
No jako, řikal jsem si, že by to bylo určitě super, ale čekal sem že třeba CM potrápíme aspoň trochu, ale bohužel los padl na mapu de_inferno, kterou jsme vlastně v tom složení co jsme hráli ani jednou nezkusili, protože tahle akce byla ohlášená strašně narychlo a naše hlavní pětka se nedala bohužel dohromady, tak jsme obvolali známý kdo by mohl hrát a jeli zkusit štěstí 🙂
Mohl by jsi popsat náladu a atmosféru kvalifikace? Po skončení akce jste všichni odjeli do hospody, že?
Nálada byla super, bavili jsme se od začátku až do konce, jen trochu větší vedro v místnosti, kde sme hráli. Po odehrání všech matchů, jsme čekaly na vítěze, a všichni sme se přesunuly do hospody, teda vlastně team Cyber Machines s náma bohužel nešel. Slavilo a popíjelo se až do rána.
Koho si považoval za favorita kvalifikace?
Tipoval sem, že vyhraje Necroraisers nebo Biologic, ale klukům z bio to moc nevyšlo, stejně jako nám.
B!ologic svou hru “svádí” na nevyrovnané podmínky – malé fps na jejich straně. Byli jste na tom stejně?
Koukal sem když bio hráli, a opravdu třeba Alf měl na startu nějakejch 30fps a stím se opravdu moc hrát nedá, natož pak když se to trochu rozhejbe, tak fps klesaj hodně dolu. My jsme tenhle problém neměli, nám to šlapalo jakž takž, ikdyž jsem slyšel že na některjech počítačích měli až 100 fps, u nás se to drželo spíš tak na hranici dobrejch 80. My měli problémy spíš s nastavením hry. Nikdo z nás se nemohl moc smířit s tim že se musí hrát s interpolate 1. Já měl problémy trefit i vrata 😀
Interpolate 1 bylo ale v pravidlech WCG 2006 SEC. Jinak, jak jsi byl spokojen s celou akcí? Co by jsi jí vytknul?
Jo ta interpolate 1 je v pravidlech, ale doufám, že se to jedou změní, protože nám to dělalo neuvěřitelný problémy, připadal jsem si že tu hru hraju poprvé 🙂 Já sem člověk kterej se vždy rychle aklimatizuje, a nedělám si nikdy z ničeho moc velkou hlavu, já nevim co bych vytknul, mě se tam líbilo, nevim jak ostatní, ale já byl spokojenej. Kde je pohoda a studený pivo tam se mi líbí. Ráno když už sme se rozcházely na vlaky se mi ani nechtělo jet moc domu 🙂
Děkuji ti za odpovědi, chceš něco vzkázat závěrem?
Vzkázal bych jen, že jsem rád, že jsem mohl strávit příjemnej den s lidma jako sou kluci z NR, bio, a uNi. Takhle dobře jsem se už dlouho nebavil, a doufám že na dalším turnaji se opět ve stejně přátelský atmosféře sejdeme. PS: NR držim palce v Hannoveru 🙂
Jan “Nikki” Jůza, hráč týmu noname clan, a pro pamětníky i bývalý GZ cheathunter. Z počátku byli spolu s unknowN illusion označováni za outsidery, což se nakonec potvrdilo. Přesto dokázali zahrát opravdu pěkné zápasy, především s b!ologic a uNi.
Ahoj Nikki. Jak by jsi zhodnotil vystoupení noname clanu na včerejší české WCG 2006 SEC kvalifikaci?
Ahoj. Takže nejdříve bych chtěl řict, že jsme si tam šli hlavně zahrát s lepšími týmy, k čemuž jsme zatím neměli moc příležitostí. Pochopitelně jsme zůstávali na zemi s vědomím že nepostoupíme. Šlo nám hlavně o to, posbírat nějakou tu zkušenost. Nebýt dvou hrubých chyb (náš nezdařený defuse v pistolkovém kole, a smrt našeho CT 3 vteřiny před koncem kola), tak jsme mohli porazit Biologic, což by pro nás pochopitelně byl velký úspěch. Ikdyž chápu že ztratili šanci na postup, takže pak nemuseli hrát na plno… Celkově tedy, i přes poslední místo, považuji celou akci za zdařilou 🙂
Byl jsi sám překvapený, že jste dokázali hrát takto vyrovnanou partii právě s favority turnaje, b!ologic?
Tak překvapeni jsme určitě byli. Nevím jak to bylo s tou koncentrací Bio, jak jsme psal
výše, ale každý ví, že po prohraném pistolkovém kole (což se nám stalo, jelikož Xan jakožto poslední hráč nedefusnul bombu) následuje jedno, dvě eca, takže je stav rázem 0:3 nebo naopak 3:0. Mno a hrubka našeho náhradníka zMr.Da, když se nechal zbytečně zabít posledním hráčem Bio (T) 3 vteřiny před koncem kola, tak ta nám taky moc nepohla. Nicméně pro nás byla i ta remíza úspěch a z chyb se snad poučíme 🙂
Očekával jsi tak hladké vítězství NecroRaisers?
Ne, to určitě ne. Od začátku jsem čekal finále mezi NR a CM, ale myslel jsem si, že zápas bude mnohem vyrovnanější.
Byla to pro tebe a tvůj tým první LAN akce a tedy pořádná zkušenost v CS:Source?
Ne to ne. LAN turnajů se účastníme pravidelně (cca jednou za čtvrt roku) v herně BattleZone, kde jsme se prakticky vždy umístili druzí za jasným vítězem NR nebo CM, případně jejich “mixy”. Ovšem až tento turnaj pro nás byla ta pořádná zkušenost, což byl hlavní důvod naší účasti 🙂
Na zavěr, jak jsi byl s akcí spokojen? Máš nějaké vítky k adminům nebo organizaci?
Obecně se dají vytknout tři věci. Tradiční vedro a dusno, střídání hráčů na kompech (5 týmů, 20 PC) a HW problemy, kdy na jednom z PC fps padaly až k hranici 10-15 fps. Jinak s_witch a d00mgiv3r odvedli dobrou práci, ostatně jako vždy 🙂
Díky za odpovědi Nikki, chceš říci něco závěrem, popřípadě vzkázat něco čtenářům GameParku?
Díky za rozhovor. Čtenářům/hráčům GameParku přejů hlavně hodně zábavy při hře. Doufám, že popularita CSS u nás, bude, i díky portálům typu GamePark, stoupat.
To je tedy vše. Jak jsme se mohli dozvědět z názorů dotázaných, akce se tedy poměrně povedla. Škoda malého fps na straně některých týmů, ale jak bylo zmíněno, pohoda a výborná nálada to vše převýšila. Na závěr připojuji díky TEXMEXOVI za poskytnutí části po-kvalifikačních fotek, a přeji mnoho štěstí a především dobrou formu NecroRaisers v Hannoveru!
chybi vam tam kus rozhovoru s darkem, uplne na konci je to utnuty
ejo nefungujou mi obrazky - kdyz si je chci zvetsit tak se nezobrazi :o(
...pohybovalo okolo 50-30fps a při bojích padalo až na hodnotu 12fps...
na tomhle ja hraju porad a nekdy je to i horsi...
Nice rozhovor:)
fotky najdete všechny tady, ale moc přístupů na ty stránky může znamenat spadnutí stránek, jelikož webzdarma to vždy utípnout, když to nepujde tak to hodim jinam :)
Opraveno :)
Wolf je fajn maník, na informatice ho dycky v kántrovi vyklepnu ale dlužim mu nějaký prachy takže rači psst :))
ten turnaj byla docela hruza i kdyz jsem si uz temer zvykl :P
ale ta chlastacka byla paradni :)
uNi - mulaj
vyborne ....btw porad s Kuzelkou cekame , kdy nam poslete slibene tricka z invexu - zato jak jsme celou dobu mrzli venku na stanku intelu :o)))
NR fanboys...
wolf mi zatah jeden pohar z bz a ted rozhovor :p to si s tebou jeste vyridim !! .)
________
Plně souhlasim, že turnaje na kompech s fps pod 60 při střelbě jsou o lucku ...
Přestože to nebylo ideální tak to byl po této stránce zatím nejlepší turnaj v sourcu ... mělo to daleko k bezproblémovosti, ale stejně tak to mělo daleko k lameřině, co se odehrávala na invexu.
GG, btw ty 3.6ghz s GeForce5750 jsou na source stejné nebo lepší nez 3.2ghz s 6600GT ... takže chyba byla nuně v nastavení PC nebo hry. Interpolate 1 sux :), bohužel s kompama, kde fps klesají pod 100, to stejně jinak nejde.
rozmazlenej kluk? :D
Já mám 12FPS i v 1.6 :))
DObrej clanek sem si apson pocetl, jen skoda ze to meli takovy halozovy stim interpolate a s FPS pod 20 nemluve :)
Jinak tomu na demnou lol 12 fps v 1.6 hochu tak to jdi hrat tetris :)
pohybovalo okolo 50-30fps
nak malo ne 30-50Fps