V minulém roce jsme byli opět svědky technologického paradoxu. Zatímco výkon procesorů opět významně stoupl, cena za kousek, na kterém rozjedete všechny hry v nejvyšším rozlišení, zase příjemně klesla. Nejen procesory se vyvíjí závratným tempem, kterému vývojáři aplikací, v našem případě her, nestačí. Ale obzvlášť u procesorů je to viditelné. Na naprostou většinu současných hitů bohatě stačí nějaké to obyčejné dvoujádro, doplněné o slušný počet historicky levné operační paměti a výkonnou grafickou kartou. Jednojádrových procesorů jsme využívali celá léta, doba vyhrazená pro ty vybavené dvojnásobným počtem jader je výrazně nižší. Začátkem roku 2005 přinesl Intel Pentium D coby první dvoujádrový procesor. Tehdy k němu panovala ještě velká nedůvěra, která se definitivně zlomila až s příchodem Core 2 Duo, respektive podobně stavěných Athlonů. Uplynul ale sotva rok a trend už je někde jinde – dvoujádra jsou sice stále oblíbená, zejména z důvodu nízkých cen a zmíněnému faktu, že zatím bohatě stačí, přičemž tento stav ještě nějakou dobu potrvá, ale výrobci procesorů už nám nutí čtyřjádrové kousky. Pojďme se podívat, jak vůbec vypadala oblast CPU v minulém roce.
Nevyužítá čtyři jádra
V lednu se do masového prodeje konečně dostávají vyhlížené čtyřjádrové procesory od Intelu, z nichž tím nejvýkonnějším je Core 2 Extreme QX 6700, za který bylo v době vypuštění nutné vysolit bezmála třicet tisíc korun. Intel prostě zabalil dvě dvoujádra do jednoho procesorového domečku a spojil je rychlým Frontside Busem. To by v případě využití všech čtyř jader, která by se mohla opírat až o osmi megabytovou sběrnici, znamenalo teoretické zdvojnásobení výkonu oproti Core 2 Extreme X6800. Také počet tranzistorů se dostal na rekordní úroveň, překonávající půl miliardy maličkých součástek. Ale nejen počet jader, i cache a počet tranzistorů se zdvojnásobily. O poznání méně vábivě promluvila energetická spotřeba. Ta také stoupla takřka jednou tolik. Ze 75 Wattů na 130, čímž se Intel dostal zpět na úroveň starých Pentium 4 modelů. Aspoň že rychle se objevivší novinka neznehodnotila základní desky pro Core 2 Duo, tedy ty vybavené čipsety 965 nebo 975X. Některé desky sice vyžadovaly update BIOSu, ale oproti konkurenčnímu AMD s novým socketem to znamenalo značnou výhodu.
Největším problémem výrobců čtyřjádrových procesorů je skutečnost, že o několik mílových kroků předběhli softwarové inženýry, především tvůrce her. V testech tak QX 6800 dokonce zaostávalo za svým dvoujádrovým příbuzným, a to zejména kvůli nižší frekvenci (2,93 vs. 2,67). Hry totiž mnohem více těžily z těch několika megahertzů navíc, než z dvojnásobného počtu jader. Teprve tehdy, když se na pozadí rozjelo například dekódování DVDčka, ukázalo čtyřjádro svou sílu. Ani výsledky v takovém Supreme Commanderovi, který čtyři jádra podporoval, nebyly natolik přesvědčivé, aby dokonale ospravedlnily nákup tohoto teoreticky brutálně výkonného, ale prakticky ještě brutálněji drahého výrobku. Dá se dokonce říci, že čas pro čtyřjádro nepřišel ani rok po jeho premiéře. Hry jako Alan Wake, jež by jeho výkonu doopravdy využily, jsou totiž stále v nedohlednu. Samozřejmě hovoříme o hráčském pohledu. Například program Cinema 4D už ze čtyř jader dokáže těžit opravdu efektivně (padesátiprocentní nárůst výkonu) a nakonec každý počítač se dá zatížit nejrůznějšími souběžně probíhajícími procesy. Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik to vše potřebujete.
Jde to i levně
Intel si uvědomil, že čas pro čtyřjádrové procesory ještě tak úplně nenastal. Možná se na ně v určité fázi soustředil až příliš, což pomohlo AMD, které svou agresivní cenovou politikou začínalo znovu získávat ztracené zákazníky a prodávalo slušné počty svých dvoujádrových Athlonů 64 X2. Některé modely přitom byly opravdu výhodné, byť se AMD nikdy se srovnatelnými parametry nepodařilo velkého konkurenta překonat. Stále docházelo ke zvyšování frekvencí a k pokusům o úspory energie, prakticky po celý rok ale AMD žilo ze stávající technologie a teprve na podzim se konečně probudilo, ale o tom později.
Intel byl každopádně donucen reagovat. Proto přinesl nové verze svých Core 2 Duo procesorů, do jejichž popisných čísel byla vepsána další padesátka. Vznikly tak E6350, E6450, E6650, E6750 a E6850. Frekvence byla sice zvýšena pouze minimálně, takže na první pohled by se mohlo zdát, že jde o pouhé přejmenovávání či snahu prodat staré výrobky, ovšem na druhý pohled byly viditelné důležité zásahy do architektury. Intel u těchto procesorů zvýšil FSB z 1066 na 1333 a zdvojnásobil sběrnici. Zlepšení výkonu o pěkných pár procent na sebe pochopitelně nedalo dlouho čekat.
Intel však uvedl i osekanější Core 2 Duo. Stalo se jím E4300, které čerpalo výhody z dvou jader, mělo solidní frekvenci nastavenou na 1,8 GHz s velkým potenciálem přetaktování, L2 Cache byla solidních 2 MB, pouze FSB muselo vystačit s hodnotou 800. Chtěl-li někdo ušetřit, a přesto se těšit z velmi dobrého výkonu, tato „malá" verze dvoujádra ho musela dokonale uspokojit.
Velký souboj koncem roku
V listopadu se konečně začaly objevovat nové procesory od AMD s označením Phenom. Po dlouhé době šlo od této společnosti o novou technologii, která má vystřídat již hodně zaprášené Athlony 64. Phenom odstartoval s několika modely té nejvyšší série, tedy X4, která konečně i procesorům AMD dala možnost využívat čtyři jádra. V plánu jsou ale pochopitelně i dvoujádra na stejné technologii s označením X2, což je jasné, protože i v roce 2008 bude zájem o dvoujádrové a čtyřjádrové procesory přinejmenším vyrovnaný, ne-li opět nakloněn ve prospěch prvních jmenovaných. K těmto dvěma vlajkovým lodím se připojí ještě Phenom X3, jakýsi hybrid se třemi jádry, určený nejspíše těm, kdo se nemohou rozhodnout mezi dvěma klasickými variantami.
Papírově je na tom Phenom výborně a odvážní analytici mu dopředu prorokovali zářnou budoucnost. Je tady dodatečná L3 Cache o velikosti 2 MB pro komunikaci s pamětí. K tomu se AMD postaralo o vylepšení pro multimédia a hry důležitých SSE funkcí. Skvěle působila také nízká energetická náročnost, způsobená především chytrým chováním procesoru, který má zapínat pouze tolik jader, kolik reálně využije. A návdavkem s Phenomem získáte Hyperthreading 3.0, rozšiřující komunikační kanál pro tok informací mezi procesorem, RAM a grafickou kartou. Všech těchto vychytávej je Phenom schopný využít pouze s novým čipsetem AM2+, ale v omezenější formě funguje také na obyčejném AM2.
Pod takovým náporem už by se Intel mohl začít třást, ale ani on se nechce nechat zahanbit a přichází s novou technologií Penryn. Jména Core 2 Duo a Core 2 Quad zůstanou zachována, pouze se zvýší číselné označení. Dosavadní Core 2 Quad-6000-série se přemění na 9000, Core 2 Duo potom pod Penrynem získá označení 8000. Tou nejdůležitější novinkou oproti předchůdcům je ale změna výrobního procesu. Ten se ze 65nm dostal na 45nm. Díky mnohem menší struktuře bylo docíleno lepších výsledků při spotřebě proudu. Čtyřjádrový Penryn se potom může těšit z fantastické 12 MB Cache a i on dostal do vínku nový SSE engine, takže si ještě lépe rozumí s hrami. Pro nový intelácký procesor je vhodné si obstarat novou základní desku, například Nforce 7, či některou s čipsetem ze série Intel X38/48. Ale někteří výrobci připravili update BIOSu, takže v těchto případech by neměl být problém s rozjetím na čipsetech Intel 965 a 975. Rozhodně je ale třeba se o této možnosti dopředu informovat.
A jak tento souboj dopadl? Inu, šťastná hvězda pro AMD se nepotvrdila a Intel opět zůstal ve vedení. Zatím nepředstavil zdaleka všechny své Penryn procesory, ale dá se předpokládat, že právě on bude mít opět navrch – přinejmenším do představení nových jader. AMD sice zlepšilo technologii, se stejnými takty se dostalo na mnohem lepší výkony, snížilo přehnanou spotřebu, ale na vítězství to stále nestačí. Nedá se svítit, za vítěze procesorového klání roku 2007 musíme jednoznačně prohlásit Intel!
Pěkný článek...Nyní má navrch Intel, ale myslím, že zanedlouho bude zase AMD jednička. Střídá se to jak na běžícím páse....ale ještě že ta konkurence je...jinak bychom teď asi pařili tak Maria nebo Bulánky :)
Clanek to je napsany asi s chuti a dobre,nicmene celkem zbytecny.Neco jako "jake bylo vcera pocasi".To neni zesmesnovani,jen kritika.
pěkný, informativní, bez zbytečných keců, které ani nemusí být pravdivé :)
v tomhle clanku jsem nasel i shrnuti pro toho, kdo neco podobneho nesleduje. Je tam dost dat, pro me byl clanek velkym prinosem. Srovnavaci testy, popis architektur, jejich slaba i silna mista...
Pro me jednoznacne dobry clanek!
akorát ty testy v 3Dmarku... já mám 5600+ a dělá mi 2200 bodů :-)
testy jsou trochu zavádějící, protože záleží na použitém MB.
Já s Athlonem 4800+ dám taky asi o 90b víc :-)
rek bych ,ze intel je ted lepsi nez Athlon ale mozna zase bude tak za 3-4 roky lepsi Athlon:) tridase to :D
rek bych ,ze intel je ted lepsi nez Athlon ale mozna zase bude tak za 3-4 roky lepsi Athlon:) tridase to :D
Fakta jsou ta, ze Intel je nejvetsi vyrobce kremikovych cipu na Zemi.. jedina konkurence pro nej je Samsung protoze oba vyvijeji 32nm technologii pro vyrobu behem 1-2let + dost razantni skok k PCM pametem.. pak ti dva pohrbi vsechno kolem. Navic ani jednu z techto firem nezivi mikroprocesory pro PC jako je tomu u AMD... delaji cipy do mobilu, konzoli a samsung taky masove pameti. Vize je kolem roku 2009 vyrabet unicipy schopny vypinat i cache a rozjet treba Vistu v mobilu.. diky cemu? prave diky vypinani cache coz oproti dnesnimu idle rezimu cca 7W srazi prikon pod 1,5W a baterka s tim vydrzi kvanta hodin.
Nejaky AMD co se tak tak doskrabalo na 45nm proces a jeste ho nezvlada poradne uz nema co nabidnout pokud ho nekdo nekoupi. Prechod na nizsi proces stoji 4-5x tolik co predchozi skok..
bez spojeni s nekym hodne silnym na to nikdy nebudou mit finance a uz ted jsou dva roky pozadu. AMD nema ani takovej obrat jako ma Intel zisk.. to uz doklepne i slepymu ze rivalita ani nemuze byt. Leda prave v hodne uzkym segmentu PC procesoru... a to jeste docasne, kdy AMD tezilo z intelovskyho utlumu kdyz chystali CORE a 45nm, zatimco starsi P4 uspokojily jeste potreby zakazniku na snesitelne urovni... :)
Investovani a vyzkum je klic k uspechu.
Trochu nadejny na konkurencni boj v segmentu procesoru pro PC je spojeni IBM+AMD+Samsung+Infineon a CSM.. ale pochybuju ze Samsung bude chtit hrat jen druhy housle kdyz je z nich nejvetsi.. a AMD je proti zbytku zebrak.. spis se podeli navzajem o technologii a pak pojede kazdej svoji vyrobu.
to XMEDA: KECY KECY ŠAŠA CHRASTY
Mate tam chybu opravte si to...hned v tutorialu ..... Jak dopadl souboj nenávidějícíh se rivalů-ma tam byt nenávidějících
Heh za prvé, ještě neni, za druhé díky politice Intelu to bude s podporou novejch procesorů u nVidie hodně špatný, to spíš začnou vyrábět chipsety pro AMD.
Páč Intel by rád nejlépe vlastní procíky i vlastní chipsety. Viz. kauza okolo "podpory" 45nm Intelů u chipsetu 680i a 780i (pro vysvětlení, tyto procesory na nich nefungujou, ani fungovat nebudou).
Takže, pokud někdo chce Intel procík, X38 chipset (X48 až budou..). Kdo chce AMD, může vzít skoro cokoliv, i když 790FX je asi best. :)
no IBM by stacilo samo nato,aby porazilo intel....IBM je oproti intelu v procesorech napred ale IBM dela radeji procesory pro armadu nez "jenom"pro normalni lidi.....armada hold zaplati vic
Jestli se tady chce někdo psát o IBM tak to není na 2 řádky. Taky myslím, že by to teď vypadalo jinak. Co se týče souboje intelu s AMD tak já osobně mám AMD X2 4400 a jsem spokojen. Stejně nikde nevyužiji jeho plných možností, tedy zatím :D.
Strasne dekuju za tenhle clanek + grafy... zhltl jsem jej jak chleba s maslem :o)
Prave jsem ve svem oblibenem shopu videl ctyrjadro od AMD a tak me zajimalo jak si stoji... vzhledem k tomu ze bylo levnejsi nez Intelacke :o) ale priznam se byl jsem lenivy hledat nejake testy a srovnani a kdesi cosi... tohle mi to ukazalo jasne navic i s vysvetlenim co maji broucci v sobe...
Premyslel jsem o upgradu HW... a prave 4 jadra mely byt zakladnim kamenem...spolu s 8800GT a par GB RAM DDR2....
Musim podekovat autorum HW clanků diky nich vim ze DDR3 jsou propadak.... ze 4 jadro nema herni vyuziti ale jen aplikacni a mnoho jinych info...
Panove a damy dekuji :)
ReXell
nestacilo, IBM ma mozna idee a zkusenosti z dob davno minulych, ale ve vyrobe kremikovych cipu na intel uz davno nema.. proto se taky spojuje s infineonem a samsungem... samsung ma kapacitu navrhu i vyroby, a taky infineon neni moc developer ale masovej vyrobce..
Jednoduse si najdete obraty vsech tech jmenovanych spolecnosti a uvidite... jenom fakta, nic vic.
Nejsem zrovna intel intel intel fanatik, ale rozhodne si nebudu kvuli nadseni z jine firmy vymyslet teorie jak je na tom intel zle a jak je vsichni znici.. zejmena prtavy amd jak porazi ve snech prepubertalnich decek severoamerickyho leadera ve vyzkumu podporovanyho i vladou US..
nicmene doma nic jinyho nez intel cpu nebylo :D I8086, I286, P75, Celeron 266@400MHz, Celeron 1GHz, a ted cca rok Cedar-mill 65nm P4 631 - 3GHz@3.6GHz
Dobrý článek, opravdu pěkné a svižné čtení, autor zaslouží velkou pochvalu!
Hele AMD a Intel jsou konkurenti. Nebyt tomu, tak by se vyroba vyrazne zpomalila a ceny procesoru by zustavaly stejne. AMD byla pred dvouma rokama nejlepsi, v roce 07 a 08 asi bude kralovat intel. Nejsem intel ani AMD fancluber, mel jsem jiz procesor od obou firem. Proste sahnu po tom co bude lepsi pro normalniho uzivatele ... ted cekam na uvereneni novych intel CPU a jdu si ho hned koupit. Intel ma ted nejlepsi porovnani v cene/vykon.
konkurence byt musi aby se firmy mohly predhanet..proto mame eventuelne levne a vykonne procaky
konkurence musí být, já osobně říkám ,,AMD4ever":)
Je tadle sestava dobra za ty penize co mam ?
ZAKLADOVKA.........: ASUS M2-CROSSHAIR, nForce590 SLi MPC, DDR2 800, 2xPCIe x16, SATA II RAID, FW, USB2.0, 2x GLAN, 8ch audio, scAM2
PROCESOR..........:AMD Dual-Core Athlon A64 X2 6400+ Black Edition (125W), 3200MHz,socket AM2 (Windsor) (3,2GHZ)
GRAFIKA...........: XFX Extreme Edition NVIDIA GeForce 8800GTX (600MHz), 768MB DDR3 (1900MHz) 384bit, PCIe x16 2.0, SLi, 2x DVI.... 768 MB DDR3, 384-bitová sběrnice
ZDROJ........: 700W, ATX2.2, aktivní PFC, 2x PCIe, 4x SATA, 135mm ventilátor, (Gamer Edition)
Dale 2G ram ale to je nepodstatny ....:) Bude mi todle k sobe ladit ? časem chci koupit druhou 8800GTX...tak mi prosim napiste jestli to bude takhle dohromady i stou druhou grafikou pracovat..... Predem dik vsem za odpoved!:D
uz nic mam jasno nepiste!!!
Pekne napsáno,ale o ničem
hmm
Ja teda osobne bych zrovna nerikal co je lepsi i kdyz mam Intel core 2 duoE8400/2008 takt 1333-3000MHz moznost pretaktovat na 4,0ghz5,0ghz,6,0ghz proconi frekvence na jednom jadre ja mam normal na 3,0 ghz a jsem velice spokojeni Intel nej!!!!
AMD forever!!!!!!!!!!!
ze je AMD vzadu ovsem moje zkusenosti dokazuji opak ja proste zustanu u AMDcka a basta :D
mnooo
Celkem ujde ,, a dobre se cte
novy procesory od intelu vypadaji slusne