Pokud bychom na úvod měli trošku shrnout dění mezi strategiemi naopak v roce letošním, vyšlo jich vcelku hodně. Tedy nedá se to co do počtu srovnávat třeba s akcemi, jež mají pořád jednoznačně nejvyšší zastoupení, ale našlo se dost kvalitních her. A vybral si snad každý. Takovým nejzářivějším klenotem byl bezesporu Total War: Shogun 2, ale hodně mile nás překvapilo i naopak budovatelské Anno 2070, které vyšlo teprve nedávno. Hodně hodin jsme pak strávili také u browserového Age of Empires Online, další početná skupina hráčů si pak stále vystačila s pařením multiplayeru Starcraftu II. A co se tedy kuchtí na příští rok? Právě na tyto tituly se pustíme nyní, přičemž opět zdůrazníme, že jsou řazeny čistě abecedně a nikoli podle našich preferencí.
Carrier Command: Gaea Mission
V našem přehledu nejočekávanějších her příštího roku je mnoho pokračování již známých sérií. A právě nové Carrier Command je v podstatě také pokračováním, respektive spíše remakem původní a dnes již historické klasiky. Na hře navíc pracuje české studio Bohemia Interactive, které dokázalo upoutat tímto projektem i řadu zahraničních novinářů na letošních herních veletrzích.
Carrier Command: Gaea Mission je zajímavým mixem akčních hry s hodně důraznými strategickými prvky. A jak jsme měli možnost vidět tento titul přímo v akci a dokonce si ho i zahrát, musíme říci, že skutečně bravurně převádí původní hratelnost do současné moderní podoby. Čeká nás kampaň, v níž se staneme velitelem a musíme postupně obsazovat nové území, přičemž přímo na něm se dostaneme do klasického akčního pohledu a zúčastníme se dobývání. Těšit se můžeme na více než 30 unikátních ostrovů a různé klimatické zóny. Hodně propracovaně na nás působil management vlastních jednotek, kupování nových upgradů, zbraní a dalších vylepšení pro vaši bojovou základnu. Věříme, že tento titul by mohl přilákat i nové hráče ke strategiím právě díky mixu s klasickou akcí.
Platformy: PC | Datum vydání: Druhé čtvrtletí 2012
Crusader Kings II
Druhé pokračování Crusader Kings se objevilo v našem přehledu nejočekávanějších strategií coby zástupce řekněme hardcore žánru. Jedná se totiž o klasickou tahovou strategii, v níž budete většinu času trávit rozmýšlením nad rozsáhlou mapou států (konkrétně evropských). Dostaneme se do období středověku a tvůrci slibují opravdu bohatý zážitek jak strategického, tak taktického rázu.
Věřím, že valná část hráčů se zhrozí už při pohledu na okolní obrázky, prostě tento žánr musíte milovat a mít dlouhé hodiny na hraní, jinak nemá smysl se pokoušet do něj proniknout. V Crusader Kings II začneme v roce 1066 a kampaň nás postupně provede následujícími čtyřmi sty lety evropské historie. Budeme muset získávat prestiž a zvyšovat tak uznání a sílů naší dynastie. Důležité pak bude především postupně rozšiřovat naše území na úkor taktéž nenasytných rivalů. Takovou třešničkou na dortu by se měl stát robustní multiplayer až pro 32 hráčů, ve kterém to bude teprve boj o středověkou nadvládu. Řekli bychom, že tento titul je naprostou sázkou na jistotu, protože vývojáři z Paradox Interactive prostě hardcore tahovky umí!
Platformy: PC | Datum vydání: 7. února 2012
Dota 2
Od Valve se v příštím rok dočkáme nového Counter-Strike: Global Offensive, který byl již součástí článku s nejočekávanějšími akčními hrami. Chystají ale také strategický počin Dota 2, který byl naplno odhalen letos v létě na gamescomu.
Dota 2 v sobě kombinuje opět jak akci, tak real-time strategické prvky. Zatímco první Dota vyšla jako pouhý multiplayerový mód, tentokrát se můžeme těšit na plnohodnotnou hru. Největší srandu si užijeme během multiplayerových klání, ale některý tým půjde případně doplnit počítačem. Hra poběží na Source enginu od Valve a nabídne například integrovaný hlasový chat. Pozitivní je i fakt, že pokud se některý hráč odpojí ze hry, automaticky nad ním převezme vládu umělá inteligence a plynule půjde pokračovat dál.
Klasická singleplayerová kampaň v této hře ani nemá být, sami tak budete moci pouze trénovat na klasických mapách s počítačem řízenými protivníky. Hlavně ať se tedy vydaří právě naprogramování umělé inteligence. Převratný by měl být i speciální trenérský systém, kdy herní veteráni se budou moci stát pomyslnými tutory pro nováčky. A za tuto šlechetnou práci pak získají třeba nějaký exkluzivní titul.
Platformy: PC | Datum vydání: 7. února 2012
End of Nations
Na vydání End of Nations už čekáme dost dlouho, ale věříme, že příští rok už hra skutečně vyjde. A své místo v našem přehledu si určitě i letos zaslouží. Především díky své online povaze, jedná se o jediného zástupce MMORTS žánru v našich tipech na strategické hry příštího roku. Na druhou stranu má to být až na každém hráči, aby se rozhodnul, jestli se pustit do bojů sám nebo společně (a zároveň proti) stovkám dalších hráčů na gigantickém bojišti v tomto persistentním online světě.
Jak už jsme řekli, hra byla několikrát odložena. Prakticky současně s jejím přesunem na rok 2012 oznámili tvůrci ale i další pozitivní věc přidávající na atraktivitě. End of Nations od studia Petroglyph vyjde coby free-to-play, tady v základu hratelný úplně zdarma. Pokud vás ale titul začne bavit, asi každý se dříve či později odhodlá k tomu, aby zde utratil skutečné peníze za odemknutí různých věcí a dalšího obsahu. Každý hráč zde získá vlastní velitelské centrum, které následně bude vylepšovat a posílat z něj další posily do konkrétních bitev. Právě zde nás čeká i rozvoj a vývoj modernějších vozidel, zbraní a technologií. End of Nations se zdá být jako hodně komplexní titul se vším všudy. Minimálně za zkoušku navíc opravdu nic nedáte.
Platformy: PC | Datum vydání: druhé čtvrtletí 2012
Port Royale 3
Vývojářské studio Kalypso umí dělat docela milé strategie a letos jsme se od nich dočkali již čtvrtého pokračování Tropico. Na příští rok mají v plánu pro změnu třetí díl Port Royale, v němž se vydáme taktéž na prosluněné karibské prostředí. Budeme ovšem v 17. století a zde nás čeká sice také strategická hratelnost, ale značně akční. Zabojujeme si totiž mezi silnými kolonisty Španělskem, Anglií, Francií a Holandskem.
Hráč se v Port Royale 3 ocitne v kůži mladého kapitána, který si musí v tomto novém světě budovat reputaci. Zajímavě a originálně zní hlavně dvě možné cesty kampaní: stane se z vás spíše dobrodruh, nebo obchodník? V prvním případě zvýšíte svůj prestiž a území tvrdou silou, v tom druhém pro změnu především diplomacií a domlouváním. Během putování nám bude další postup znepříjemňovat i mnoho externích okolností, jako třeba piráti. Důraz zde má být kladen kromě soubojů i na stavění a fungující ekonomiku včetně obchodování. Dlouhé hodiny skvělé zábavy by pak měly být zajištěny i díky režimu volného hraní. K tomu všemu si připočtěte krásně vypadající námořní bitvy, obléhání měst či kompletní multiplayerové hraní. Opravdu potřebujete ještě nějaký další argument, proč zde Port Royal 3 nesmí chybět?
Platformy: PC, X360, PS3 | Datum vydání: druhé čtvrtletí 2012
StarCraft II – Heart of the Swarm
Z pohledu marketingu a i počtu fanoušků čekajících na konkrétní titul je StarCraft II: Heart of the Swarm. Zkrátka Blizzard to umí a tato druhá část StarCraftu II je sázkou na jistotu. Zároveň však sázkou na to, že nepřinese žádné převratné novinky či změny.
Starcraft II: Heart of the Swarm bude pokračovat v příběhu intergalaktické války mezi třemi frakcemi Terran, Protoss a Zerg. Právě poslední zmínění ošklivci mají hrát prim v této druhé části. Dočkáme se kompletní singleplayerové kampaně v jejich kůži. To je hlavní novinka pro singleplayer, ovšem řada jich dorazí i v multiplayeru, stěžejní části hry z dlouhodobého pohledu.
V případě Starcraft II: Hear of the Swarm je jako u jediné hry z dnešního výběru těžké přesněji stanovit, kdy přesně vyjde. Jak je známo, Blizzard nerad dopředu prozrazuje termíny vydání svých her. Jen víme, že od nich v únoru má vyjít Diablo III, stejně tak musí do příštího roku propasírovat nový datadisk pro WoW, ale ani s tímto přídavkem pro StarCraft II už nesmí tvůrci příliš otálet, protože fanoušci už netrpělivě čekají.
Platformy: PC | Datum vydání: doufejme v roce 2012
Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai
Popravdě řečeno nebývá zvykem, že se mezi námi očekávané hry roku dostane i klasický datadisk. Na druhou stranu obsahové přídavky jsou v dnešní době docela raritou a většinou vycházejí ke hrám už pouhé stažitelné DLC balíčky. Ve Fall of the Samurai si zahrajeme dokonce za šest nových klanů a čeká nás opravdu slušná obsahová nálož.
Pochopitelně na základu hratelnosti se toho příliš nezmění, ale vzhledem k tomu, jak parádní byl v tomto směru samotný Total War: Shogun 2. Asi největšího přepracování se zde dočká multiplayer, dokonce tvůrci v tomto směru hovoří o verzi 2.0. Creative Assembly díky novému módu Conquest map, tedy Dobyvatelské mapě po vzoru 19. století. Kromě toho se dočkáme více než 40 nových typů postav, 30 dalších kusů zbroje a balíčku avatarů do multiplayeru. Slyšíte správně, ty jsou další novinkou, i když bez nich bychom se zrovna dokázali oželet.
Platformy: PC | Datum vydání: patrně jaro 2012
Tímto titulem náš výčet zajímavě vypadajících strategií na příští rok končí, své případné další tipy můžete tradičně psát do komentářů níže. Doufejme, že skutečně bude příští rok co pařit a všichni stratégové si přijdou na své. A snad nás vývojáři nakonec překvapí oznámením dalších her, které rovnou stihnou do konce roku 2012 vyjít. Na jaké hry se můžete těšit zítra? To vám v dalším díle našeho seriálu představíme pro změnu RPG hry.
je u strategií záruka naprostý kvality, jednoznačně vede!
Samozřejmě Dota 2, ikdyž už jí hraju dávno , hra je peckově udělaná a je určitě lepší než parodie LoL a HoN , jinak tento trailer je opravdu epický, je vidět že Valve je dělat umí...
Tss ...parodie LoL. Vstupuješ na tenký led
Jinak, asi tenhle rok do žánru strategií moc nezavítám. I když bych rád viděl, kam se Port Royale od té skvělé jedničky dostal.
Možná tak StarCraft, jinak všchno stojí za starou bačkoru :down
Vzdy nejlepsi strategie byli a jsou a budou HEROES a STRONGHOLD CRUSADEr
Já strategie přímo miluju a ten Carrier vypadá luxusně. Kdysi jsem hrál tuto prvotnku a bylato epická hra, žel pro dnešní grafiku už nehratelná, tak jsem dost zvědavý na tento remake.
A zbytek? PI zase vydává novou tahovku? Tak to asi bude další člen do zbírky alá EU, HoI
Crusader Kings II tahová strategie? Je vám jasnej význam toho pojmu? To znamená, že se hraje na tahy ( jeden hraje, zbytek čeká na svoje kolo ). Co vidíme na screenech? Zázračný tlačítko pro pauzu...to se v tahovkách asi moc nepoužívá nebo jo? ( ( pro 6 - to samý platí i pro EU, HoI, CK I atd. ). Jednoduše ani CK ani HoI ani EU série nejsou tahový strategie.
Už se na to těším
Odkdy dělá Paradox tahový strategie? Sám jsem hrál od nich dost strategií (HoI 1 až 3; Victoria 1 a 2, CK, EU 1 až 3) a jak už napsal tady nademnou, tak sem si nevšimnul, že bych já hrál a ostatní čekali. Jinak tenhle typ strategií mne naprosto vyhovuje a je úžasnej. Paradox dle mého dělá nejlepší strategie
Ja sem vzdycky myslel ze dota hon a lolko sou MOBA ,ale jestli sou podle gameparku strategie tak to tak urcite musi byt
Johny tyto hry jou šechny dobré jen si stačí vybrat.
Na dotu se už moc těším u 1 jsem strávil věčnost. Uvidíme, slyšel jsem, že je dost podobná lolku
... shogun ,záruka kvality
jediný co dota 2 přinese je nová grafika .... docela smutný na to kolik okolo toho dělaj kraválu .... zůstanu si u LoLka ...
Nejlepší srategie jaké jsem hrál byli hry ze série TOTAL WAR. Nic lepšího v brzké době nebude a všechny ostatní strategie si dá hravě do kapsy ve všech směrech a myslím že nebudu sám kdo bude mít tento názor
Nejlepší je stejně Starcraft a Total Anihalation
už se těším
je to dobrá hra
mox se teším nato!!!!
Kurde !
Hi nevimte nekdo zda tahle hra vyjde v lokalizaci cz ? predem diky
Je luxusni, mel jsem to stesti a kamarad me obdaroval beta klicem takze uz jsem mel moznost to ozkouset a jsem nadseny.Zezacatku jsem byl skepticky, protoze se mi zdalo vsechno "jine" a neprehledne, ale po par hrach clovek zjisti, ze je to naopak vsechno jednodussi, pruvodce nakupovani, quick buy, lepsi animace utoku u hrdinu..po herni i graficke strance hodne velke zlepseni.Bohuzel zatim nejsou k dispozici vsichni hrdinove, ale postupne je tam pridavaj.Az vyjde, urcite doporucuju koupit.
A ty mas beta klic, kdyz to tvrdis s takovou jistotou?LoLko a cela ta kmunita kolem pujde s nastupem D2 do prdele, ted se tesi takove oblibe jenom kvuli turnajum a vysokym prizemoney, jenze tohle vsechno D2 s valve za zady smazne jako nic.Povime si za pul roku.
Pěkné hry nějakou určitě zahraju
To je jak scéna vystižená z Posledního Samuraje
to musím mít
ne lolko nepůjde do prdele... pořád tu bude... nezastávám se ho protože bych ho hrál (podle mě totální pičovina a jen zlehčená verze doty a hon)... ale lolko tu bude kvůli tomu že to většinou hrajou ti co hrají ještě další hry... většina lidí se kterýma hraju cod hraje lolko a ti co to hrají občas si nebudou kupovat hru aby si ji zahráli 1 za týden... navíc lol je strašně easy na naučení... nemusíš deniedovat creepy, věžky prostě nic... ale s tm že půjde lol do prdele ve světě je asi pravda... i hon i dota mají podle mě lepší komunitu než lol...
strategie me nikdy nebavily .. cekam, az vyjde nejaka, ktera me zacne bavit , ale zatim to tak nevypada ..
Tak na ten se teda těším
uz se tesim na tu novou dotu ♥♥♥♥
Tipicky kecy lidi co se o hru nezajimaji jenom heatujou jako deti bez zjevneho duvodu.Pocet hracu lol presahl 20 milionu a dene je online vice nez 2 miliony hracu.Rekni mi jedinej duvod proc by mela hra kde je nejvic turnaju nejvetsi prize money a vic hracu nez wowko zaniknout kvuli hre ktera je kopii te stare s lepsi grafikou ?
Carrier Command: Gaea Mission
Dota 2
StarCraft II - Heart of the Swarm
na to se teším určitě
A já stejně zůstanu u série AoE...)
nic dobrého nic nového ... ani do jedné hry bych nedal halíř obzvlášť do požírače peněz SC uděláme datadisk dáme jim tak 10 misí a vyděláme miliony nasrat a rozetřit C&C bude pecka ale ta tu neni
mě by zajímalo, co od toho C&C očekáváš jinýho, než "dáme jim 10 misí"...
neřekl sem že zanikne... možná to blbě vyznělo ale podle mě půjde do ústraní... dota 2 je prostě dlouho očekávaná novinka a máš toho všude plnej net... navíc větší prize money? víš vůbec o tom turnaji s dotací 1 000 000 dolarů? a to je ta hra teprv v betě... a lol nebude mít v životě víc hráčů než wow...
Super už se těšííím
Samurai 2 byla dobra hra, ale ty jeji prodeje jsou tragicky. A citelne postradam tahove takticke hry typu ufo nebo jagged aliance, alespon ten back in action mohl byt zminen.
Total war by mohlo byt zajimave
1. Nekomentoval jsem tebe ,ale komentar 24
2.lolko dostalo dotaci na season 2: 5m dolaru a do turnaje da milion.
3.Wowko ma 12m lidi lolko pres 20m
veci jako free servery do toho nemuzu zapocitat protoze se to spocitat neda.
strategie... Hezký článek ,palec nahoru
SC2 4ever, jinak dobra recenze
su zvedavej jaký to bude
ja vždy myslel že dota je jen mapa ve warcraftu ale jako samotna hra to muže byt sranda pokud postavičkam nechaji hlašky z w3 P.S. nechapu jak mužete srovnavat LOL a dotu...original je jen jeden (dota) )
jj lolko je fakt jednoduche ked to tam feedi kazdy 3. hrac a ak chces mozme dat 1vs1 uvidime ako je to pre teba lahke a to vysvetluje aj preco ma LoL 10x vacsiu komunitu ako tvoje jebnute a okopcene HoN pre jebkov a o dote ani nehovorim jj berem spellom napr 200 dmg pride volaky kkt medved jebne mi 1 basic attack a zobere mi 1,2k a som dead fakt dobra hra ty mozog
vypadá to konenče na nadupané stretegie
Pro me + ze je to i na konzole ;) bo mam x360 tak si to nejspis kupim
četl jsem o tom už recenzi..hodně dobrá strategie..všem doporučuji.
ttak stratégie nič moc, no všetko v podstate po starom a žiadne prekvapenia, ale snáď sa nejakej novinky dočkáme.
Tak to vypadá, že bude z čeho vybrat .. :-)
už se teším na Total war ;)
asi vyzkoušim
Strategie nějak nemusím ale grafika je docela dobrá.
starcraft starcraft starcraft
Tak na tuhle hru se těším :-)
Vědšinu z těch her musim sehnat až vyjdou.
End of Nations to vypadá fakt slušně.
mnoc se těším na Crusader Kings II ! :D
Fakt moc dobrý článek :)
docela bych si tu hru vyskousel
Jednoznační uchazeči o RTS roku SC II: heart of Swarm a DoTa 2 (ačkoliv osobně bych dotu zařadil mezi RPG ale toť můj názor).
Starcraft II: Wings of liberty mě nadchnul víc než 100. epizoda Big bang theory a informace o chystaném datadisku víc než 3. epizoda Star wars. A za předpokladu že DoTa 2 bude pouze graficky upravenou verzí 1. dílu s vylepšeným nakupováním tak si myslím že nebude o čem přemýšlet. :)
pekne zpracovane
ten už mám objednanej přes měsíc a doufám že to bude opět CE jako WoL. toto je pro mě hra na další 2-3 roky dokud nedojde třetí pokračování Legacy of Void.
Moc pěkné hry ale asi bych skusil End of Nations to se mi líbilo asi nejvíc.
´necháme se překvapit z obrázků toho moc nezjistíme :) :D
...se asi těší m na Port Royal.
SC II vypadá dost dobře,snad to tak bude a ne jenom na videu.
End of Nations ...:D