V letošním roce nakonec nevyšlo skutečně dobrých strategií. Dokonce bychom řekli, že je celý žánr malinko v úpadku. Důvodem může být možná fakt, že se ve světě počítačové hry prodávají dost bídně a právě strategie na konzolích prostě nejsou to pravé ořechové. A tak vznikají především stále další a další akce. Pokud jste příznivci žánru strategických her, pak určitě vezmete zavděk naším přehledem nejočekávanějších strategií příštího roku, abyste věděli, na co všechno se můžete v roce 2011 těšit. Přeci jen pár slibných hitů se připravuje a že je na trhu šance prosadit se s klasickou strategií snad letos všem jasně dokázal Blizzard, který v průběhu léta vydal Starcraft II a sklidil s ním ohromný prodejní úspěch. Výběr našich her není řazen podle žádného indexu očekávání, který by bylo obtížné stanovit, protože každý z titulů je trošku jiný a těšíme se zkrátka na všechny hry níže, jde tedy čistě o abecední řazení.
Age of Empires Online
Pokud se podíváme do kompletní historie hraní na počítačích s operačním systémem Windows, je tady především jeden klenot. A hle, jde o strategii, a to prosím rovnou Age of Empires. Bohužel od třetího dílu (potažmo datadisků na něj) už uplynulo také dost času a osobně se mi ani trojka nijak zvlášť nezamlouvala. Série Age of Empires tedy už jednou de fakto postavila kořeny úplně nového žánru a tentokrát se o to chce Microsoft s touto značkou pokusit znovu.
Jak napovídá podtitul hry, půjde výhradně o multiplayerovou online záležitost. Hráči si zde budou postupně budovat vlastní svět a tak trochu na nás zatím projekt působí jako řekněme propracovanější titul na Facebooku, ale snad se mýlíme. Samotný Microsoft slibuje velké online propojení a sociální prvky, o což se má postarat hlavně služba Windows Live. Bohužel po hratelnostní stránce nás zatím titul nijak nepřesvědčil, ale to jsme ho zkoušeli pouze řádově několik minut během našeho pobíhání po Gamescomu, kde byl také odhalen. Doufejme, že Microsoft neunáhlí vydání a tvůrci z Robot Entertainment dotáhnou svoji práci do konce. Prostor pro podobnou online strategii na trhu určitě je, nás každopádně trochu mrzí zvolený grafický styl. Takto kreslená grafika se podle mě k sérii Age of Empires jednoduše nehodí, ale kdoví, nechápe se překvapit a určitě se těšíme.
Datum vydání: 2011
Cities in Motion
Většina dnes představovaných strategií za sebou má nějakou historii a hry dokázaly minulými díly, že jejich vývojáři umí dělat kvalitní a zábavné tituly. O Cities in Motion to neplatí, na druhou stranu ono se pokusí prorazit přeci jen v trochu odlišném žánru, a tak jsme ho vybrali také kvůli rozmanitosti našeho dnešního tématu.
V rámci kampaně nebo i volného hraní před nás Cities in Motion postaví nelehký úkol – vytvořit fungující a perfektní systém veřejné dopravy ve městě. Jinak řečeno půjde o takové moderní Transport Tycoon, jen tedy zaměřující se čistě na přepravu osob a jen ve městech. Pokusy v tomto žánru jsme tady také měli (třeba Transport Giant), ale nebylo to úplně ono. Tvůrci tohoto titulu mají velké ambice a moc bychom si přáli, aby se jim je povedlo naplnit. A všichni, kdo nadávají na hromadnou dopravu snad konečně poznají, jak těžkým úkolem je vytvořit kompletní síť, kdy budou lidé spokojeni, spoje nebudou mít zpoždění a ještě na tom budete jako provozovatel vydělávat. Mimochodem lákavě pro nás zní také detailní editor map, v němž půjde udělat vlastní mapy.
Datum vydání: první čtvrtletí 2011
Dungeons
O dalším titulu z našeho výběru možná mnozí z vás slyší prvně. Projekt jménem Dungeons si zatím nevysloužil příliš pozornosti, ani marketingovou propagaci a je to myslíme škoda. Už samotný jeho název trochu napovídá, kde si bere inspiraci – v legendě jménem Dungeon Keeper (2). Tahle hra vyšla už před dlouhými 11 lety (bereme-li dvojku), přesto si na ní pamatujeme dodnes. A rádi. Tvůrci Dungeons kopírují tento původní nápad snad se vším všudy, ale v případě remaku takto staré hry nám to ani moc nevadí, ba naopak jsme rádi, škoda že to nikdo nezkusil již dříve.
V rámci příběhu se postupně dostaneme do role samotného pána podzemních dungeonů. Budeme zde muset budovat vlastní útočiště, rozmisťovat zákeřné příšerky i bohaté poklady. Právě tyto poklady a všechny další nástrahy našich podzemních bludišť budou mít jeden hlavní cíl: nalákat sem počítačem řízené hrdiny bojující za stranu dobra a náležitě s nimi skoncovat. Zahrajeme si tady výhradně za tu špatnou stranu mince. Navíc čím „horší” budete a čím více potrápíte hrdiny (nabídne se také celá řada mučících nástrojů), o to více bodíků získáte pro vaši další podzemní expanzi. Nápad tedy rozhodně není nijak inovátorský, na druhou stranu podobně laděnou hru jsme tu dlouho neměli a vězte, že takového Dungeon Keepera 2 v hezké moderní grafice bychom si zahráli sakramentsky rádi. Držíme palce, aby se všechno v tomto projektu vydařilo.
Datum vydání: 8. února 2011
Shogun II: Total War
Série Total War už dlouhá léta představuje samotný vrchol strategického žánru. Tvůrci z Creative Assembly dobře ví co dělají, kašlou na nějaké konzole a docela se jim v tomto businessu daří. Letos nám nabídli Napoleon: Total War (naše recenze), na rok 2011 chystají návrat série Shogun 2. Ta nás zavede do Feudálního Japonska 16-tého stroletí. Celá země nemá jasného panovníka a vládu, tudíž se rozdělila na několik samostatných a proti sobě válčících klanů. Za jeden takový si zde zahrajeme, čekají nás různé vojenské možnosti a nástroje, stejně jako starosti o ekonomické fungování a diplomacii, abychom nastolili opět kompletní a fungující Japonsko.
Zkrátka jakýkoli díl série Total War by nesměl ve výběru očekávaných strategií chybět. Tvůrci slibují navíc celou řadu lákavých novinek v čele s vylepšeným 3D zpracováním bitev na zemi i na mořích. My doufáme především v ještě dokonalejší systém umělé inteligence, který má odrážet skutečné vojenské návyky Japonců. Krásné by pak mohlo být i samotné prostředí 16. století v této asijské zemi. A to je myslím více než dost důvodů, proč je Shogun 2 v našem výběru, nemyslíte?
Preview | Datum vydání: 15. března 2011
Stronghold 3
Série Strongold je další legendou mezi strategickými hrami. Především první díl byl ve své době skutečně unikátní a nesmírně zábavný. Tvůrci z FireFly Studios už docela dlouho pracují na třetím pokračování, které v sobě opět bude kombinovat jak budovatelskou, tak bojovou hratelnost. V reálném čase tak půjde o stavění vlastních hradů a základen, jejich vylepšování, ale zároveň bránění před nájezdy nebojácných protivníků.
Vůbec největší novinkou ve Stronghold 3 se má stát samotný proces stavění hradu. K dispozici totiž bude celá řada dalších nástrojů, užijeme si také noční obléhání. Právě bitvy v noci zní dost slibně a nabídnou doufejme úplně nové možnosti a taktizování. Jednoduše přes den musíte hlavně budovat a připravovat se na zákeřné noční útoky, kdy se snaží nepřátelé schovat pod rouškou tmy. Po vizuální stránce budou změny také dost razantní, přeci jen kořeny série už jsou vcelku staré. S novým enginem nabízejícím o hodně více detailů se pojí také přepracovaná a vylepšená fyzika umožňují efektnější destrukci.
Preview | Datum vydání: první čtvrtletí 2011
Tropico 4
El Presidente se vrací. Dříve úspěšná série budovatelských strategií, která nikdy nepostrádala slušnou dávku vtipu, byla znovuzrozena třetím dílem vydaným v roce 2009. Do pozice diktátora na ostrově připomínající na první pohled ráj se podíváme i tentokrát, takže na základní kostře se ani ve čtvrtém dílu nic nezmění, naštěstí, sluší se dodat.
Tvůrci tedy slibují spíše další evoluci. Takže naše četná rozhodnutí se ještě více projeví do života obyvatel spravovaného ostrůvku, potažmo budou mít dopad na všechny zúčastněné. Ještě větší důraz má být kladen i nutnost spolupráce s dalšími národy, stejně jako na získávání peněz pro sebe na svůj bankovní účet ve Švýcarsku. Tropico 4 nabídne další obsah jako jsou nové mise slibující hodiny skvělé zábavy. Doufejme, že nepůjde skutečně pouze o recyklaci třetího dílu a dočkáme se i nějakých zajímavých novinek, které osvěží celkovou hratelnost. Každopádně Tropico 3 včetně datadisku se nám líbilo, a tak tvůrcům věříme i tentokrát. Snad nás nezklamou.
Datum vydání: 26. duben 2011
Náš výběr je u konce, snažili jsme se opět o rozmanitou nabídku těch nejambicióznějších strategií, které by měly vyjít v roce 2011. Prakticky ve všech případech je jisté, že tyto hry nebudou nijak razantně odsunuté až na rok 2012. Skoro určitě pak ještě v průběhu roku přijde nějaké oznámení dalších titulů nejen z žánru strategií, které stihnou do konce příštího roku i vyjít. Dlouho jsme se rozmýšleli, jestli sem zařadit také pokračování jménem Starcraft: Hearts of Swarm, ale nakonec jsme ho škrtli. Přeci jen Blizzard ho stále ještě ani oficiálně neoznámil, to se má stát až v průběhu roku a podle mnoha indicií se ho máme dočkat až koncem roku 2012. Tak příští rok po Vánocích si o něm budete moci přečíst v našem dalším výběru. Vaše další tipy na zajímavé chystané strategie samozřejmě uvítáme v komentářích.
tak mě teda žádná hra nijak neoslovila, maximálně tak Tropico...strategie holt nejsou pro mě, no...
Age of empires je jedna z mých nej her. Ovšem hraju hlavně age of empires II the conquerors expension. Třeba age of empires III už není tak dobrý. Jsem zvědav co přinese tato verze
na ten se tesim
j tropico 4 na tu se moc tesim
Já mám taky raději age of empires II
Total War mě prostě chtil a nepustil. Pro mě to začalo skvělým Medievalem 2 TW, pak mě nadchnul Empire TW a Napoleon TW (a to přitom 18.století vůbec nemusím) A nyní se vracejí zpět na začátek ..k Shogunu. Uvítal bych radši Rome 2 TW (a věřím že se ho dočkám) ale když jsem viděl ty videa Shogunu 2 TW myslím že mě nezklame a opět se budu skvěle bavit.
..dříve jsem hrával např. Age of empires 2,3 , Heroes MaM 4,5 , anno 1404 , Warcraft 3 a spoustu jiných byly to skvělé strategie ale teprve až série Total war (kombinace tahové s realtime) mě vtáhla pořádně do děje a naplnila ve mě pocit uspokojení. Takže na Shogun 2 TW se těším jako malé dítě
Těším se ale že by byla pro mě nejočekávanější to říct nemůžu Určitě vypadá skvěle
Age of Empires by mohla být dobrá pařba......AoE 1,2 jedny z nejlepších strategií pro mě
ze všeho nejvíc se těšim na stronghold
strategie mně taky moc neberou
uz se tesim na Stronghold 3 a Dungeons
mna uz 10 rokov ziadna strategia nebavila, ale ak by som si mal vybrat tak isto shogun
Klon Dungeon Keepera by se hodil. Původní hra až na svou technickou stránku byla hodně dobrá
na to jsem moc zvědav a ještě taky AoE
ZooTycon je lepší
Sice já sem spíš na FPSka ale serie Total war jsou jediná strategie která mě oslovila, takže nejvíc se z nich těším na Shoguna2
Fanoušek těchto Her ale musím říci že se mi některé opravdu líbí
na ten se těím nejvíc
TAk na tuhle hru se moc tesim Takove hry sem hraval od malicka
Moja prva byla AoE II fakt brutalitky hral sem to ked sem mal 8r. to uz je 11roku a este nekedy si to pustim. Som zvedavi co ukaze stronghold 3 ale crusader a 1cku to asi neprekona 2jka sa velmi nevydarila ale zahral som ju , Toto nove AoE asi u mna neuspeje grafika je az moc ......
No a strasne sa tesim na Shoguna teraz hravam Medieval 2
AoE online může být zajímavé, jen mi tak trochu vadí Windows Live. Ale hlavně se těším na Dungeons, jelikož podobná hra od doby DK2 tu nebyla
tesim se na Tropicu a strongholda
To Age of Empires, nevypadá vůbec špatně... To by stálo za hřích
Vede shogun total war,tyto strategie jsou jedny z nej musím říct že Napoleon Total War mě chytil opravdu hodně,a ještě jsem zvědav na stronghold...
Díky, něco z toho vyzkouším...
stronghold 3 zní dobře,ale obrázky jsou ze stronghold 2,ty sou všude kam se podíváš,tak to by mě zajímalo!
Stronghold a Shogun vyzeraju dobre
Hlavně se těším na AoE online sice kreslená grafika ale vypadá to zajímavě. Dobrý článek. Dávám za 5.
Pokud nekdo touzite po Age of Empires 3 po netu... najdete nas na webu aoe.radil.org . Těšíme se na Vás
" V letošním roce nakonec nevyšlo skutečně dobrých strategií. " - zkuste to trošku počeštit .)
Jinak, na strongholda se těším jako malej a ani ostatní hry nevypadají zle.. .)
Podle mě je AoE 3 dobrá hra já když jsem jí měl (už mě omrzela) tak jsem nehrál nic jinýho když ne kampaně tak volnou hru u které jsem se zabavil opravdu na dlouho pak ještě dobré strategie jsou od Total War a Stronghold by mohla být taky dobrá hra hrál jsem jedničku
No tak to by po dlouhé době mohlo být něco zajímavého
Snad mi to pujde na starem PC -.-
bude fajné....už se na něj těšim
Na stronghold se těším nejvíc. Hrál jsem jedničku a crusader, kterej byl pro mě asi nejlepší strategie co jsem kdy hrál. Dvojka už mě tolik nechytla a legends jsem ani nehrál, ale jestli se trojka vrátí ke starým kořenům, a časem by dodělali třeba podobnej datáč jako crusader byl bych nejšťastnější stratég.
já se zas těším na dungeons,vypadá to docela dobře a připomíná mi to trochu diablo.
Úžasný článek...
Doufám, že mě Shogun nezradí a hodně překvapí!
Str.. to je jasny
některé ty hry sem si teť stáhnul a jsou pěkně trapné nedoporučuji !
a pak stronghold, akorát že pokud to půjde ve šlépějích dvojky, tak si to zas moc nezahraju, nebavilo mně to. Narozdíl od crusadera a jedničky.
Já si myslim že tuhle grafiku přesně age of empires potřebuje...Vždyt, vemte si že když se sejde pár lidí s notebookem co nemaj zrovna největší výkon, tak co jdou hrát společně. Age of empires 2. A tahle grafika na to sice nenavazuje,ale ta podobnost tam zřejmá. Podle mě se tahle hra chytne lépe s touto ''kreslenou'' graifkou.
ale nejvíc se těším na Stronghold 3...
jistě sis je stáhnul ;) hry ještě nevyšly a ty je již máš doma
Tesim se jak malej
Strategie mam rad len škoda že že su všetky reall time.Viac bi ma potešili kolovky
připomíná asterixe a obelixe ale jinak se na to moc těšim a hladně na stronghold 3
Dobře vypadá
to dovcela fajn..se těšim
hurej uplně skvělá hra na to se vysloveně těšim!
Jinak nejsem moc velkým příznivcem RTS, ale když se mi dostane pod ruku AoE, nebo Stronghold určitě vyzkouším:)
Už se těším na Strongholdy (kdo čeká také je Stronghold: kingdoms - FREEWARE něco jaky DK akorát daleko lépe zpracováné... Podle mě
http://www.strongholdkingdoms.com/
pokud chcete na youtubku jsou videjka
už se nato těším fakt moc
budou fajn ...
Strasne se tesim na vsechny uvedene hry doufam ze aspon jednu z nich me pc utahne
ale nejvíc se těším na Stronghold 3...
To shogun II : total war mi příjde velmi dobře spracovaná hra až na pár grafických úprav a líbí se mi na tom ten adrenalin a ta bojovnost, ale AoE má lepší grafický spracování a i když je to spíše animovaný , tak prostě AoE pro mě vždycky bude tou nejlepší strategií a to i první vydání AoE 1
tak na strongholda uz se fakt těšim
nejlepší strategie
Konečně něco nového v oboru strageii bude to zajímavé
těšimse na dalši total war tyto strategie mne bavi a jsem jejichvanda stoho duvodu ze je mozna taktika davnyvh vojevudcu
tahle hra se mi nezda moc dobra takze 1/5
Pane bože kolik ti je? Tak teď si mě fakt rozesmál
Cities in Motion to veypada spatne
Hodne lidi je ze strongholdu 3 nadsena,ale podle me to nemusi byt vubec spatna hra,ale crusader to neprekona.Radsi bych si zahral crusarder na netbooku nez hral ty novejsi na nadupane masine
Nene.... takový peckovky.. Age of Empires o tom uz sem hodne dlouho neslysel
Mě se líbí Shoguna Stronghold 3 protože to sjou good hry , hned jak vyjdou kupuju je.
Jooo fakt dobrej duvod proc stronghold 3 "je to good hra"....
Já se právě obávám aby se strongold 3 nepropadl ještě víc do hloubi pekelné než dvojka... ta totiž zklamala kde mohla nemluvě o množství bugů a celkvému erroru jménem engine.....
SH byl super originální hra a mám ji dodnes rád, jen se bojím, že tvůrci neví jak moderní hry dělat :-( a SH3 prostě podělají...
Vypadádobře po grafické stránce, ale jaká bude hratelnost?
Ani tentokrát výrobci série Total Waru nezklamali. Po dílech Empire TW a Napoleon TW, které se naprosto odtrhly jak hratelností, možnostmi tak grafikou od předchozích dílů (Medieval II TW, atd), je toto dalším výborným krokem. Já jsem tu hru už stáhnul a můžu ji doporučit všem věrným fanouškům série Total War. Pro mně je to nejlepší díl a to i přesto, že jsem zastáncem spíše doby středověké (Medieval II TW). Výborná práce
Je se na co těšit
Docela se těšim jestli nebude jako stronghold 2 to mě wůbec nebavilo, jinak z celé série je pro mě zatim nejlepší crusader.
Pěkný článek i recenze .
Samozřejmě se nejvíc těším na Age of Empires . Uvažoval bych i nad koupí
uz se teším
no strašne by ma potešil nový diel tejto skvelej stratégie ale táto grafika ma vôbec nepotešila
už se těším
Nechápu proč říkate, že Tropico postrádalo vtip ?
celkem dobra hra
tohle vám trošku moc uniklo hm?
Na toto se opravdu těším. Zbytek sice taky vyzkouším, ale moc tomu nevěnuji. Jinak kreslenou grafiku u AoE jen vítám a myslím, že to je velice dobrý tah.
je vidět že sis nepřečetl ani nadpis deb*e xD xD
první díl Strrongholdu se mi graficky líbil mnohem víc ne Crusader tak doufám že ta 3 bude podobná 1
co ja viem neviem či to je as tak dobra hra?
doufám že tam nebude žádní draci nebo obři.Hraju legends grafika dobrá ale draci obři a čarodejnice to se moc nelíbí ve středověku.
NO UVIDÍME
nejvíc se těším na strona
Tesim se na stronghold a tropico, ostatni neznam. Tropico 3 melo neco do sebe a podle screenu ctyrka vypada dost dobre
Blizzard ale řekl, že datadisky ke SC2 budou vycházet minimálně s odstupem 2 roky, tak asi proto.
hezkýý ae jeto anglicky ((
pěkný
Koukám na screeny a popis a myslím, že to strategie není, ale věc názoru no...
Každopádně to AoE bude super :-* už se těším.
nemuzu se dockat
tak uvidíme zkusím si ji zahrat ;-)
Upřímně se nejvíce těším na Stronghold 3. Doma mám Stronghold Grusader, Grusader Extreme a Stronghlod Legend a trojiku bych do sbírky chtěl přidat
Na to těším fakt nejvíc.. To bude aspoň pařba..
asi si ji zahraji
Vypadá to hodně dobře promakaný graficky )
Článek moc pěkný 5/5
to bude epic hra... se tesim na ty tisicove rezby
nejlepsi co existuje ve svete strategií je Stronghold a moc se tesim na trojku proste THX Firefly
Nevypadá to špatně.
Bude jednoznačně nejlepší
pane boze, co to maji za grafiku v AOE? to nemuze mit prece uspech
Zustanu asi u cod2!! :D
to bude nejlepsi hra
presne tak radsi cod
to je smažba
supr fakt nicr clanek :) gl
tak na strongholdy se hooodne tesim
strategie me moc neberou ale tohle si asi zahraju...
na Stronghold se tešííím
Už se na tu hru moc teším,aspoň skusím nějakou strategii
ja strategie miluju urcite se moc tesim
Je nej na ten se fakt těšim-mam všechny a doufam ze tenhle budu mit tyky
Uvidíme co nám rok 2011 přinese,máme sa na co těšit
Celkem slušny
hra dobra ale singl je lepsi
uplne libovy si koupim
vypada to na supr hru
... .. ja tu hru uplne miluju ..
bude pecka
To vypadá dobře počkám si až to vyjde a koupím si to snad to bude stát za to .
mohlo by to byt dobry
Bude sice pořádná pařba, ale s koupí si radši počkám až bude pár opravných patchů....
Dalsi zajimava hra. Nebudu vedet co driv hrat,
Tak tohle je moc.....
Takhle zničit starý dobrý Age os Empires to by se mělo zakázat, už jenom ta grafika, to není AoE, ale ANNO 1404.... :-/
Myslím, že najviac bude mohol ponúknuť hlavne Stronghold 3.
moc se mi líbí.
dvojka bola aj tak najlepšia :S
Nvm ale zdá sami že mi tam chýba Starcraft 2 ale inak článok +1
můj nazor na to je...je to pěkný...!
Ale na můj vkuz přehnaný..:(
super
to bude skvělý herní rok
AoE Online, tato hra bude bavit vzdy a este po nete to bude masaker. Necham sa prekvapit :D
ak určitě se nějaká ta hra bude dát vybrat :-p
Vypadá to hodně slušně... Už aby to vyšlo...
zádný zajmavý titul tu není což mě docela mrzí... poslední dobou to za moc nestojí ty strategie :(
strasna smazba :DDD
těšim se jak na Vánoce.. :D
4-ever
Už aby byly :)