To to zase uběhlo. Člověk a obzvlášť hráč strategických her se ani nenadál a už tu máme konec roku. Pokud bychom měli lehce zabilancovat nad tím, jak jsme si užili strategického žánru v roce končícím, neměli bychom příliš důvodů k radosti. Jistě, pár strategických kousků se na obzoru objevilo, ale když se na ně podíváme s odstupem, za zmínku stojí jen několik málo z nich. Ještě před několika lety přitom strategie, zejména ty realtimové, patřily vůbec k nejhojněji produkovaným titulům. Dnes už se ale řadí buď k odpadu, nebo tradičním a známým sériím, u nichž mají autoři zaručeno, že vydělají.
Přesně do této škatulky spadá Command and Conquer: Red Alert 3, který sice nepřinesl moc nového, ale odvedl rozhodně nadprůměrný kvalitativní standard a může právem kandidovat na strategii roku. Snad i proto, že konkurence byla mizerná. Zmíníme snad jen dva tituly ze škatulky příjemných překvapení. Od Kings Bounty, což je tahová strategie říznutá RPG, takovou návykovost snad nikdo nečekal. Jednalo se o svého druhu zjednodušené Heroes of Might and Magic. Hodně se povedlo také vesmírné Sins of Solar Empire – komplexní realtime strategie na dlouhé dny, týdny a měsíce. Doufejme, že v roce 2009 budeme herními vývojáři obslouženi lépe. Ostatně, pár potenciálních pecek by nás skutečně minout nemělo.
Battleforge
Mnohým milovníkům strategických her nebude jméno Volker Wertich neznámé. Naopak, tenhle člověk stojí za populární sérií Settlers a naposledy si střihnul atraktivní mix RTS a RPG Spellforce. Potom jeho studio Phenomic koupil moloch Electronic Arts a dal mu volnou ruku při vývoji dalšího projektu. Nutno poznamenat, že Wertich tuto šanci využívá skvěle a připravuje netradiční strategii Battleforge, jejíž jedinečnost spočívá v prolnutí s karetními hrami typu Magic: The Gathering.
Přestože hra nabídne i singleplayerovou kampaň, těžiště se odehrává v multiplayeru. Na síti by měly fungovat robustní místnosti, v nichž se hráči budou potkávat a domlouvat na nových hrách. Ať už půjde o PvP, tedy boje hráčů proti hráčům, nebo úkolové záležitosti, kdy budete společně bojovat proti nástrahám počítače. Ještě před vstupem do hry si ale musíte složit balíček karet, s nimiž pak budete operovat – vyvolávat jednotky, budovy i kouzla. Kartičky si budete kupovat formou balíčků (hodně zajímavý způsob výdělku pro autory) a následně je třeba vyměňovat. Nemusíte se přitom bát, že byste o ně v boji přišli.
Datum vydání: březen 2009
Demigod
Chris Taylor je velice známým autorem strategií. Ostatně, má za sebou takové kousky jako legendární Total Anihilation a obdivovaný Supreme Commander. Naposledy se ale představil s nepříliš povedeným akčním RPG Space Siege. Ostatně, to jsou přesně ty dva žánry, kterým se dlouhodobě věnuje. A jakožto omluvu za poslední projekt by je rád skloubil ve velmi ambiciózní akční strategii říznuté RPG prvky Demigod. Kromě toho, že hra naprosto parádně vypadá a pyšní se úžasnými modely charakterů, nabídne i netradiční způsob hry, ne nepodobný populárnímu modu DotA pro Warcraft 3.
Na počátku si vyberete jednoho z hrdinů. Těch má být v základní verzi hry zhruba deset a dělí se do dvou kategorií. První jsou bojovníci a druzí vojevůdci. Bojovníci jedou na své vlastní triko a spoléhají se na mocné schopnosti, které jsou jim propůjčeny. Takové vojevůdci nemají, zato ale mohou doplňovat své šiky řadových jednotek, které jim v boji pomáhají. Kromě toho by neměla chybět jednoduchá výstavba obranných věží. To celé slibuje solidní a dynamickou řež. Jedna partie by neměla zabrat více jak půl hodinky. Budou se konat turnaje a autoři plánují přidávat hrdiny i arény po vydání hry.
Datum vydání: květen 2009
Empire: Total War
Pokračování známé série Total War je pravděpodobně tím nejkomplexnějším strategickým titulem, který se na příští rok chystá. Měl by totiž zůstat věrný předchozím titulům ze stáje australského studia Creative Assembly a kloubit v sobě hned dva oblíbené strategické styly. To znamená realtimové válčení, kterému však bude předcházet tahová diplomacie na globální mapě světa. Ten sice nezahrne celou zeměkouli, ale povážlivě se tomuto ideálu přiblíží.
Empire se totiž odehrává v osmnáctém století, tedy době, která přála budování kolonií a rozšiřování evropských vlivů po celém světě. Dostanete se tak do Nového světa-Ameriky, ale také Indie. S tím se pojí speciální typ managementu, tedy výstavby kolonií, což by se od klasické správy fungující říše mělo výrazně lišit. Samozřejmě se nevyhnete ani bojům s domorodci. Střetnete se i s ostatními evropskými mocnostmi, méně však na pevnině a o dost více na moři. Ostatně, námořní souboje jsou jedním z největších lákadel Empire.
Datum vydání: únor 2009
Panzers: Cold War
Osud dalšího dílu oblíbené série válečných strategií Panzers je velmi nelehký. Původně za tímto titulem stál vydavatelský dům 10Tacle, ovšem ten už před časem zkrachoval a další osud prakticky hotových Panzers: Cold War nebyl vůbec jasný. Dokonce se uvažovalo o tom, že nikdy nevyjdou. To se nakonec naštěstí nestane. Je tu totiž vydavatel Atari, který se specializuje na přebírání rozdělaných her a jejich následné vydání. Ten svěřil vývoj studiu InnoGlow. Tam už jde jen o to, aby bylo vše odladěno a připraveno na vydání.
Jelikož druhá světová válka dnes už zrovna nefrčí, přemístili se Panzers do období studené války, která ale v jejich podání na několika místech přerostla ve válku žhavou. Opět se nemusíte starat o výstavbu základny a rekrutování jednotek. Cold War by mělo být značně akční strategií s důrazem na taktiku a management přidělených jednotek. Těšíme se především na atraktivní mise vycházející z geopolitických problémů nedávné minulosti.
Datum vydání: březen 2009
Starcraft 2
Tohle je naprostá sázka na jistotu, kterou nemůže zpochybnit snad vůbec nikdo. Pokračování zřejmě nejlepší strategie všech dob po jedenácti letech. No, kdo by si tohle mohl nechat ujít? My rozhodně ne. A to přesto, že navzdory značnému času, který od prvního dílu uplynul, se změní jen velmi málo. Tedy pokud hovoříme o multiplayeru. Ten bude opět postaven na střetu známé trojice ras, Terranů, Protossů a Zergů. Ještě štěstí, že známých jednotek moc nebude – repertoár všech tří konkurentů se poměrně výrazně obměnil, což dává prostor k vymýšlení nových taktik.
Multiplayer je sice pro spoustu hráčů v tomto případě zásadní, ale Blizzard myslí i na sólisty. I když ti ještě stále brblají poté, co se dozvěděli, že kampaně budou vydané natřikrát. Je to z časových důvodů. První tak přijde kampaň za Terrany, která by měla čítat šestadvacet až třicet misí a se zhruba půlročními odstupy budou následovat Zergové a Protossové. Ještě štěstí, že multiplayer si zahrajete za všechny tři rasy hned s první epizodou.
Datum vydání: 2009
The Sims 3
Celé série The Sims se za necelých deset let její historie prodalo neuvěřitelných sto milionů kusů a tato značka se tak stala nejdůležitější i pro takový moloch, jakým je druhý největší vydavatel her na světě – Electronic Arts. The Sims už ale žije svým vlastním životem, bez svého duchovního otce Willa Wrighta, jenž se věnuje novým projektům, jako je letošní Spore (mimochodem už má zase něco rozpracovaného, ale zatím to tají). Jenže v rámci EA funguje obří tým, který se o frančízu The Sims dokáže skvěle postarat. A pro třetí díl má přichystáno spoustu novinek.
Autoři si uvědomují, že předchozí díly byly spíše hříčkami pro hračičky než skutečnými hrami. To by se mělo zčásti změnit a před hráče se tak postaví nejrůznější výzvy, motivace apod. Hra bude také mnohem rozsáhlejší a vaše simáky uvede do městečka, které se bude skládat hned z několika rozličných sousedství. Ve městě by navíc měla probíhat mnohem větší míra interakce – osudy lidí budou o poznání více provázané. Plánuje se celá řada dalších vylepšení a žádný fanda série by neměl být zklamán. Samozřejmě už předem bude zaděláno na tuny datadisků.
Datum vydání: únor 2009
Warhammer 40k: Dawn of War 2
Pokud předchozí díl Warhammer 40.000: Dawn of War byl považován za černého koně, hlavně kvůli tomu, že za hrou stálo talentované studio Relic Entertainment, potom pokračování Dawn of War 2 musí být bráno jako jasný adept na nejlepší strategii roku 2009. Propriety k tomu rozhodně má. Jde zejména o dynamické pojetí kampaně, která vás uvede na galaktickou mapu a dá vám volnou ruku ve výběru dalších planet, o něž chcete bojovat. De facto tak sami budete postupně budovat své vesmírné impérium.
V kampani ovšem odpadá část, které se obvykle říká mikromanagement a rozumí se pod ní výstavba baráčků či rekrutování jednotek. Jakmile se dostanete na povrch planety, jde se přímo do akce. Ještě předtím si ale musíte „naklikat“ vlastní tým z nejrůznějších typů vojáků a snad i nějakého toho stroje, které ale budou v singleplayeru spíše výjimkou. Výsadku vždy bude velet nějaký ten hrdina, jenž by se měl postupem času vylepšovat, získávat nové schopnosti a mít možnost sbírat předměty. Pokud jde o multiplayer, tam zůstane překvapivě vše při starém, tedy i stavba základny.
Datum vydání: 2009
už se těším
uplne good obe dve hry moc se tešiiim
Aj ja a hlavne na ten Starcraft 2
Moc se tesim na Starcraft 2 :)
uš se moc těšim
to tu neni tak ja se tesim na Company of Heroes: Tales of valor xD upe nejvic ho chci
Sem fanoušek total war takže vsázím na tohle graficky to vypadá hafo dobře tak doufám, že to bude i fungovat
To video u toho článku k novýmu "staroušovi" mohlo bejt lepší ;) jinak se moc těším
A co novej World in Conflict slibujou že to vydaj tenhle rok takže snad to vyjde
Jasne vevodi Empire total war nejlepsi tahova a herni strategi vsech dob,.
A na co se opravdu tesim na namorni boje!!
je ve SC omezenej pocet jednotek jako ve W3?
..ale to ještě chvíli na seznamu nebude. :D (ale bude jednou..)
se těším na SC 2 a empire: total war
se nemohu dockat nez vyjde
dobra hra
total war vypada dobre to se chytne...jinak decka si opet zahraji nove sims;)
no uvidíme jak dopadnou :))
a ten je dost duležiti ja osobne se na to moc těšim
Tak na to se moc tesim, ale jste by meli vyjit "Supreme Commander 2" a "Sins of a Solar Empire: Entrenchment"
Jednoznačně StarCraft 2 - nemohl bych se na sebe podívat do zrdcadla. To je jediná hra, na kterou se skutečně těším. Pak už stojí za zmínku jedině Warhammer. Jiné strategie si asi ani nezahraju. Trošku mě zajímá Demigod, ale DotA mě nikdy moc nebrala...
bude lezet v nasich srdcich navzdy :-)
uz aby vysel :-D
ale take me stve ze se nechysta novy warcraft,uz je to pekne dlouho co vysel frozen throne chtelo by to new :-)
Tesim se snad na vsecko krome sims 3
To se zase od počítače neodtrhnu :D .
TC: Endwar už vyšel, zatím pouze na konzole, ale vyšel, takže zmiňovat ho nemá smysl. Jinak, tešíš se oprávněně, jedná se o výtečnou záležitost, můžu potvrdit z vlastních zkušeností ....:)
strategicka serie soucasnosti. Empire TW je obrovske lakadlo. Asi koupim origo.
ale na Starcraft II se opravdu těším. Jednička mě bavila. Jinak empire total war taky nebude od věci, ale mě nikdy na total warech,
nebavila na ekonomická část hry, bez boje :D No, každého baví něco jiného :)
Těším se hlavně na The Sims 3. x)
jednoznacne moj favorit je empire total war a hned za nim warhammer...obe su to peckove strategie a uz sa na ne tesim
Strategie nehraju ale dal bych přednost The sims 3ce!
uz se moc tesim .. ale doufam ze mi pujde na kompa..:).
mě osbně strategie vubec nebaví až na stronghold crusader to byla pecka
moc nemusím ale určo nějakou zahraju
Uz se nemuzu dockat :)
na tu se nejvic tesim a jeste by sem rad zkusil the sims 3 :)
Je to super stratégia s veľa možnosťami. Ten kto to hral tak vie o čom hovorím.
ale starcraft by mohl být good
Souhlasim s foxem a moc se tesim na Starcraft 2 to vypada jako dost slusna rezba
na tyto dva tituly se tesim asi nejvic uvidime jestli nezklamou a jestli se ukazou dalsi kvalitni tituly
Empire na to se tesim
SC2 pak dloooooooooooooouho nic. Pak EMPIRE pak jeste dyl nic..... nic .... nic.....nic.... to ostatní
ale nej strategie je age of empires the war chiefs nebo ten novej asian dynasties ;) mam vsecky 3ky :D
stále nove hry iba na tom zarabaju tieto nove hry stoja za hovno
Vypadají všechny velice pěkně :)
pro ty co nemaj kamose --- 5!!
Krom TOTAL WARS a STRACRAFT II si myslím, že to nebude stát za nic...Možná se jedna gameska chytí či ne.....to se uvidí....Ale mnohem radši bych se těšil na pokračování řady Age of Empires nebo Stronghold....
drsne Starcraft 2 to bude dobrý našup to mě baví jak cyp zafaral bych to :D musí to být good
Vypadá to pěkně. Určitě zkusím.. :)
Tak to bude asi nej hra všech dob!!!
Datum vydání se myslím odložil na březen, doufám, že se jim to povede, protože toto může být fakt nářez, moc se na to těším, asi si to i koupím!
Podle vseho to ma byt strategie roku 2009 stejne jak Medieval 2.
Konecne poradna hra z 18-19stoleti
kazdopadne nejvetsi ocekavani SC2, kdo rozumi strategiim a ne grafickejm orgiim tak vi
u obrázků a videí těhle her slintám už dlouho :)
,ale dlouhý
O Battleforge už jsem něco slyšel a vypadá to docela dobře ale jinak je to klasika. A The Sims je strategie? To mě ještě nenapadlo ale možná to tak bude :D
prý má vyjít datadisk, už se těším jak svin, né na tyhle krávoviny...
tesim se na vsechno :)
Empire: Total War-pěkný video
Total war bude stoprocentně bomba...medieval 2 je dobrej ale empire bude lepší bych řekl
Hafo se těším na nové Panzery!!! Minulé díly ( Phase one , Phase two ) byly sakra dobré tak jsem zvědavý na ten nový.
world in conflict soviet assault? company of heroes tales of valor? ale dobre no....
inak panzers cold war je taky shit, az to boli(hral som betu)
Jasně volím Warhammer i ten SC2 mě láká, ale já osobně od toho už moc neočekávám, ale stejně kam se to hrabe na můj oblíbený AoE2 the conqueror
No mezi mé očekáváné bych přiřadil... Empire TW . ( uplne good hra nej parba na svete). DoW 2 ( znam tvurce CoH a ti dokazou zazraky a jak ctu kazdy tu hru chvali..) A nakonec COH.. aneb ted s novym nazvem ToV (Tales of Valor) v cestine - pribehy odvahy ...
Good luck
těším se na starcraft... :)
dobry hry vyjdou :)))))))))))))
StarCraft a Warhammer best ostatni kraviny
cekal jsem neco vic
Koukam že je Age of Empire 3 už je staromodni :D taj na to se těšim. Tohle bude pecka. I datadisky k AoE 3 ty datadisky taky dost dobrý... Fakt SUPEEER
na to se tesim ,predpokladam zase propareny noci u mutaku.. :o))
byla serie stronghold :)
Novy panzer to moze byt fajn.
dalsi total war...uz se tesiiim
a co company of heroes tales of valor ?
jjjj Company of Heroes tady neni ......a pritom na to se tesim uplne nejviiiiic .....jinak z tohohle vyberu je nej Panzers....
ten by mohl byt good
podle me, nej. strategie byly a jsou serie C&C, hodne se sazi na StarCraft2 kvuli multaku,nebejt StarCraft: Broodwar tak uz si na nej nikdo ani nevzpomene, Battleforge nebo Demigod by snad mohlo byt prijemny prekvapeni, uz tak ve vyzdimanych RTS.
a co Halo Wars ?! to není pořadná strategie ?! co ?!! Halo Wars je velmi VELMI dobrá střílečka, je přírustek do rodinky starších bratříčku Halo combat, Halo 2, Halo 2 for vista a Halo 3 a teď bude i Halo Wars. ( premiera 9. února 2009, to mam zrovna narozky ^^ )
the sims je strategie? sem ted fakt nevedel...
si získa nejvíc hráčů
By me zajimalo kdo rekl ze jsou nejocekavanejsi. Urcite vam chybi v seznmu hry jako Men of War, Tom Clancy's Endwar, Company of Heroes Tales of Valor, WiC SA, .
Žádná strategie mě ze screenů nezaujala více, než tato, bude to nářez - doufám.
těšim se na empire total war ale doufam že tam udělaj pořádnou diplomacii ne jako ve tech předešlích v tom by se meli ucit od Europa Universalis 2 a 3 (1 jsem nehral) a mohli by se trochu vic drzet hystorickych faktu a nedělat z uplně normalnich státu rebeli:-D
je u mě z tohohle článku starcracft 2, jinak se těším na CoH.
jj tak nějakou z nich si seženu :)
Podle mě je nejočekávanější hra roku 2009 Company of Heroes Tales of Valor, ale tu tady nemáte. Podle mě jsou všechny díly CoH ty nejlepší RTS na světě. A ten kdo hrál alespon jeden z nich tak ví o čem mluvím :-)
tak na to se tesim to zas budu hrat celou noc a pres den spat
je moje jasná volba blizzard!!:D
uvidime..tedkom hraju doma World In Conflict taky good strategie!
lodě vypadájí kvalitně určitě bych si to zahrál
uz se na to tesim ;-)
ja ma asi 3 díly warhamru a nějak se od sebe neliší tak doufám že dawn of war 2 dude jinej :)
Podle me si toto ziska hodne hracu.....jak uz rome total war a medivial total war jsou super nepochybuji ani o tomto
Nejlepší strategie vůbec(podle mě) a vy jí sem nedáte, mě by z těhle bavilo tak na 50% Panzers jinak sou to podle mě blbosti....
Na 100% STARCRAFT 2
starcraft 2,empire:total war,......sou to super hry co sem se díval na ty videa.s porovnáním s aoe 1,2,3 a strongholdu tak sou mnohe lepší.
zdá se mi že ten starcraft 2 je dokonce lepší neš red alert 3.
a zapoměl sem že ten nový the sims se mi moc nezdá.mě takové hry moc neberou.
super hrozně se těším na Warhammer 40k 2 ae i na panzers
:)
tyto 2 to potahnoou do max.. poctu hrcu...
Docela se těším
Přijde ještě někomu že terránci dostávali pěkně na prd*l? xD jinak jasná volba až to vyjde..
no panzery si asi zahraju :)
Sims 3 bude super ..to si zahrám :D
Wow ten vypada dost slusne....kua to si pak sezenu...:)
nejvíc se těším na Starcraft 2 a Dawn of War 2
neparim strategie
v battleforge sem hrál betu jako bavilo mně to ale po tejdnu mně to omrzelo je to furt takový stejný pak no uvidime co z toho eště udělaj, Demigod se mi dycky libil, empire total war mně moc nebere, SC2 by měl bejt goo :), the sims 3 blbost podle mne .. zase to po tejdnu omrzí, a warhammer je prostě pecka :)
nejak zapomeli TC´s End war neeee????
hohohóóó, tak to je neco pro me, takovou hru bych hral od rana do vecera
na tuto gamesu su docela zvedavej !
Ono má vyjít další CoH? Wau, tak to máš dobré. Ono je tohle ale velmi subjektivní téma víš, já například na nějaké CoH kašlu a čekám na Empire : Total War a také si určitě rád zahraji nový StarCraft, takže toto téma bylo celkem zajímavé a dostatečně informativní.
Pokud to nemůžeš přežít, napiš si článek sám. Výběr her ( zde ) se mi zdá dostatečně objektivní.
Z těchto her se mi asi nejvíce líbí Panzers: Cold War, těším se až vyjde
:)
ejč of empire
tak to etw vypada dos dobre no, budu mit zase co stahovat :-) Stastnej Nowej rok 09
Total War jsou jedny z nejlepsich her tesim se na tenhle a dalsi dily :)
jj , uz se tesim uplne na vsechno , hlavne na ty Simse 3 a Dawn of War 2 !!!
best hry :).....kdyz si vzpomenu na Rome Total war ...tak me beha mraz po zadech :)....doufam ze tohle se tomu vyrovna :)...
Všechno to budou pecky
hmm
total war a je to super.
Mno doufam ye to bude pecka moooooc se těším.
Strategie vypadaj zajimávě na tento rok :-)
Nejvíc se asi těším na Starcraft 2 a jsem zvědavej na Demigod
myslim že to bude hustý
zajimame jak to udelaj pry by tam nemelo byt zadny nacitani
miluju strategie
to se mi líbí asi nejvíc :)
Zbožňuju Total war!! - ty nej. strategie:-)
Těším se na Starcraft 2 ostatní mě nelákají. Ikdyž třeba budu nakonec překvapen i jiným titulem.
jedine co na co se tesim je starcraft a sims..ale u tech simsu se bojim aby to nebylo jako se spore...mega reklama a pak nuda pro deti...
na vsechny ty hry se moc tesim vypadaj faklt dobre
Vypada to goood
Jaktože tady sakra není EndWar????
to je good hra
Už se těšim