Podobně jako tomu bylo loni touto dobou a stejně jako tomu bude (doufejme) i příští rok, nastal čas oprášit křišťálovou kouli a trochu si zaprorokovat. Následující řádky pojednávají jak o jasných hitech, o kterých si nikdo (ze strachu před rozzuřenými fanboys) nedovolí zapochybovat, tak o černých koních, kteří buď udělají díru do světa – anebo upadnou v zapomnění. Čeká nás velkolepá přehlídka fantasy a sci-fi, čekají nás otevřené světy i dobrodružství přísně sešněrovaná příběhem. Čeká nás krev, pot a slzy programátorů, grafiků a psavců majících na svědomí košaté zápletky. Pojďme na to, hezky podle abecedy a hezky zčerstva.
Diablo 3
Děsná spousta lidí, a autor článku se poněkud ostýchavě řadí mezi ně, promarnila u druhého dílu legendární série své mládí. Bude proto jen spravedlivé (svým podivným způsobem), když nám hoši Blizzardu ukradnou i klid stáří. Na třetím pokračování hack-n-slash RPG se maká slušnou řádku let, někde v průběhu vývojového cyklu se tvůrci dokonce rozhodli všechno zahodit a začít hezky od znova. Ukrutně dlouhé čekání se ale blíží ke konci: netušíme sice, kdy přesně třetí Diablo vrhne své pohůnky do Tristramu, ale že to bude v roce 2012, na to jsme ochotni vsadit své 10/10 pala torchky.
D3 přinese slušnou řádku změn, z nichž některé vzbuzují mezi pravověrnými nadšení, o jiných se diskutuje s neskrývanými rozpaky. Sníží se maximální úroveň (tvůrci si evidentně dělají prostor pro datadisk), chystá se aukční dům, v němž si budete moci od jiných, šťastnějších hráčů koupit předměty za reálně peníze a Blizzard si z každé transakce vezme provizi. Umělou inteligencí ovládané společníky využijete pouze při hraní na základní obtížnost, truhla bude dostupná všem postavám na účtu a rozšiřitelná. Chystaných novinek je opravdu mnoho a nemá smysl se zde všemi zabývat, důležité je, že betatest ukázal, že série neztratila nic ze svého kouzla a že půjde o zatraceně návykové akční RPG, které těžce pracujícím pařanům ukradne pořádnou část spánku.
Platformy: PC, Mac | Datum vydání: 1. kvartál 2012
Final Fantasy XIII-2
Tvrzení, že Final Fantasy si poslední dobou nevede úplně nejlépe, pochází z říše eufemismů. Za pošramocenou reputaci může především zmršený čtrnáctý díl, který sérii v očích mnoha lidí pořádně ublížil. Navrátit sérii ztracený lesk se tvůrci snaží prostřednictvím FF XIII-2, který přímo navazuje na děj třináctého dílu, vydaného v roce 2009. Lightning, protagonistka původní hry, beze stopy zmizí a její mladší sestra Serah se po ní s přáteli vypraví pátrat.
Podle Square Enixu sequel překonává svého předchůdce „ve všech ohledech“, ať už grafikou, zápletkou či soubojovým systémem, jenž prošel poměrně výraznou evolucí. Hráči se podívají jak do již navštívených (a pochopitelně výrazně přepracovaných) lokací, s partou nových postav navštíví i místa dosud neobjevená, ukrývající netušené možnosti. V zemi vycházejícího je hra v prodeji již od 15. prosince, zbytek světa si nicméně musí počkat na první únorové dny. Od japonských recenzentů si hra zatím vysloužila perfektní hodnocení, studio Square prý odhodilo těžkopádnou hratelnost, oprostilo se od otěží linearity a nabídlo příběh a úchvatnou atmosféru. Jinými slovy, fanoušci RPG východního střihu se mají na co těšit.
Platformy: PS3, Xbox360 | Datum vydání: 3. února 2012
Games of Thrones RPG
Řekněme si to narovinu. Strategie GoT: Genesis od studia Cyanide je ukázkovou… ukázkou promarněné šance. Je to hra, která není naprosto ničím zajímavá. Přestože Cyanide mělo za zády silnou licenci, jejich dílko bylo neuvěřitelně nudné a vzbuzovalo-li nějaké emoce, pak jedině mírné znechucení. Připravované RPG od téhož studia vypadá o poznání lépe. Byť zřejmě jen málokoho osloví svou grafickou stránkou, naděje vzbuzuje především skutečnost, žánr RPG ze své umožní tvůrcům mnohem lépe postihnout ducha Martinovy ságy, než mohla strategie.
Chystaný titul vezme zájemce do Westerosu a přilehlých krajin, a to – na rozdíl od Genesis – do období, v němž se odehrávají události z knih. O herní náplni se toho zatím moc neví, titul byl oficiálně oznámen před několika dny. V přiloženém videu mohou fanoušci rozpoznat mnoho známých postav. Nebudou-li tvůrci hloupí a spojí sílu knižní předlohy s televizními vizuály, čeká nás parádně temná záležitost. S hrdiny knih jdou věci od desíti k pěti (a čtenářům nezbývá než žasnout, do jakých průserů Martin své postavy vrhá) a jestliže se něco podobného podaří francouzským tvůrcům převést na monitory (podobně jako se lidem z HBO povedlo oživit první knihu na obrazovkách televizí), no, tak to potěš pámbu.
Platformy: PC | Datum vydání: 2012
Kingdoms of Amalur: Reckoning
Electronic Arts sází především na Sheparda (viz ME3), v rukávu ale má schované i jiné trumfy. Jedním z nich je titul Kingdoms of Amalur: Reckoning – RPG s otevřeným světem, na němž pracují chlapíci z 38 Studios. Debut tohoto netradičně pojmenovaného studia se odehrává v záhadném a magickém světě Amaluru, jenž pochází z pera spisovatele R. A. Salvatora. „Reckoning je skvělou ukázkou toho, jak nesmírně talentovaný tým s kreativními lidmi dokáže spolupracovat, aby hru propracovali ve všech směrech,” tvrdí Jen MacLean, šéf týmu. „Hrozně nás těší vyvíjet RPG z otevřeného světa pod vedením jednoho z nejlepších designerů v herním průmyslu.”
Na koho konkrétně šéf studia touto větou mířil? Inu, na vývoji spolupracuje Ken Rolston, hlavní designér Elder Scrolls II: Morrowind a Elder Scrolls IV: Oblivion. Ano právě on se nám zdá velkou zárukou a zároveň lákadlem na to, že by tento projekt mohl dopadnout dobře.
Platformy: PC, PS3, X360 | Datum vydání: 10. února 2012
Mass Effect 3
Nebudeme zřejmě daleko od pravdy, když prohlásíme, že vedle D3 se třetí Mass Effect řadí k těm nejočekávanějším z nejočekávanějších RPG, mělo by jít o žánrový crème de la crème. Budeme-li mít štěstí, u obou z těchto titulů začneme marnit čas již v úvodních měsících příštího roku. S větším stupněm jistoty se to dá prohlásit o ME3, jehož datum vydání je stanoveno na 6. března 2012.
Třetí díl nabídne kooperativní režim pro čtyři hráče nazvaný Galaxy at War, jenž chce zaujmout řadou unikátních misí, jejichž výsledek by měl mít dopad na sólové kampaně všech zúčastněných. Příběhová kampaň tentokrát Sheparda zavede na matičku Zemi, kam se vypravili Reapeři rozsívat smrt a zkázu. Tvůrci se odhodlali k poměrně zajímavému kroku, když kampaň zpracovali tak, aby se zavděčili všem sortám uživatelů. Akční mód odstraní možnost volit dialogové možnosti a postavy mluví tak nějak samy od sebe, zato souboje budou poněkud obtížnější. „Story mode“ nabídne pravý opak, zájemcům se tedy dostane snadnějších soubojů a košatějších dialogů. A konečně RPG režim, který, ruku na srdce, jako jediný připadá v úvahu, v sobě kombinuje volitelné dialogy A obtížnější souboje. Zkrátka každému, co jeho jest.
Platformy: PC, PS3, X360 | Datum vydání: 6. března 2012
Risen 2: Dark Waters
Pokračování duchovního nástupce série Gothic, která šla s čtvrtým dílem v podání jiného developera do kytek, začíná v přístavním městě Caldera, kde se protagonista jedničky utápí v temných vodách sebelítosti. A v chlastu. Nakysle čpícímu nicnedělání učiní přítrž starý známý Carlos, jenž bezejmenného protagonistu přibere k zachraňování nákladu a pasažérů lodi ztroskotané na skaliscích poblíž Caldery. A protože náhoda je tím nejlepším hybatelem děje (zeptejte se Dickense), jednou ze zachráněných bude i stará Patty, neúnavně pátrající po svém otci. A protože hrdina nemá zrovna moc co na práci, dobrodružství může začít…
Oproti prvnímu dílu nabídne Risen drasticky odlišné prostředí a značně vylepšenou grafiku, o niž se postará nová verzi enginu Gnome. Změnám se nevyhne ani uživatelské rozhraní, které se snaží být přívětivější a přehlednější. Velký vliv na hratelnost bude mít váš opičí pomocník, který bude cestovat společně s vámi, a najdete pro něj celou řadu využití. Vzhledem k odlišné době a místu projdou výraznou změnou souboje: do rukou popadnete nejen klasické bodné a sečné zbraně, ale i nejrůznější pušky a pistole (dokonce i kanon) coby zástupců zbraní na dálku. Ani tentokrát nesmí chybět propracované vylepšování se v různých dovednostech.
Platformy: PC, PS3, Xbox360| Datum vydání: 27. dubna 2012
Torchlight 2
Přímý konkurent Diabla se měl k hráčské veřejnosti původně dostat již letos, jenže znáte to: lidé míní, vývojáři mění. Čistě z ekonomického hlediska by pro vývojáře zřejmě bylo výhodnější dřívější datum vydání, Blizzard je těžký soupeř a dítko studia Runic Games to bude mít v souboji s blizzardím titánem mimořádně těžké. Na druhou stranu, tvůrci si tuto skutečnost uvědomují ze všech nejlépe, doufejme tedy, že Torchlight 2 vypilují natolik, že bude stát za hřích.
Dvojka nabídne čtveřici hratelných povolání: Engineer (dříve známý jako Railman) se specializuje na souboje z blízka, při nichž využívá nejmoderních výdobytků steampunkové technologie; Outlander má v oblibě útoky z dálky za pomocí různých zbraní a neváhá se uchýlit k jednodušší magii; Berserker používá rychlé útoky inspirovaný zvířecí říší (co si pod tím ovšem představit, není moc jasné), a nesmí chybět ani Embermage, čistokrevný mág kovaný v elementálních útocích. Předchozí díl ukázal, že kluci z Runicu znají svoje řemeslo, a soudě podle obrázků a dostupných videí, svůj talent i nadále rozvíjí.
Platformy: PC, Mac | Datum vydání: 2012
Právě předložený “žebříček” si nedělá nároky na úplnost. Některé tituly nezařadili, protože – i když se zdá být pravděpodobné, že vyjdou v roce 2012 – ještě nebyly oficiálně oznámeny (Dragon Age 3), na jiné jsme zkrátka zapomněli. Jste-li přesvědčeni, že by zde nějaká hra být měla a není (případně naopak), podělte se o své názory v komentářích!
se mame na co tesit
Pěkný hry už se těším
Možná tak Final Fantasy, jinak břečka ;)
Mrtě se těším
Jasný favorit.. na něho už čekáme moc dlouho...
vypadá to dost dobře hlavně to Diablo III
čekám
na tuu hru sa čaká pekne dlho , a preto bude aj jej cena , možno sa mýlim a možno nie ale blizzard si urve neskutočnu cenu a vy to kúpite už len z pricípu že na to dlho čakáťe aj ked to bude len o neakých 5 eur drahšie . no nevadí aj tak , hry su na to aby nás bavili radšej tie prachy prechlastať alebo minuť na vývojarov čo nás dlhé roky zabávaju a dlhšie ako flaška alkoholu a uspkojuju viac ako cigarety ? s týmito morálnymi sračkami na koniec vám chcem popriať štastné a veselé a nový rok
mne vyhrává jasně DIABLO III.Ale pořád se jenom slibuje,chce to notnou dávku trpělivosti.Jinak ukázky jsou super,každý si může vybrat.
tesim se na 2012 je to pekne Final Fantashy atd.
Diablo 3 je jasná volba. Uvidíme o kolik nás bude chtít blizard podojit, ale určitě si chci zkusit single player.
chyba ze to vydani odsunuli, ted vedle diabla nema zadnou sanci.
už se těším na Diablo III a Final Fantasy .... hral jsem skoro celou serii obou her
tak já se těším na hru hra o truny a na torchlight, diablo ,final fantasy až si je stáhnu tak budu pařit pařit a pařit -)
Tak na tuhle hru se těším nejvíc Viděl jsem celou první řadu seriálu a nemá to chybu
Uz to tisickrat odlozili a uz me dosla trpelovist at se de blizzard vycpat !!!!! Stejne to zas odlozej ... uz to melo byt davno venku !!!!! Jasna volba je Torchlight 2 !!!!
Teším sa na Mass Effect 3
To gremln000: Diablo 3 si těžko zahraješ aniž by jsi si ho koupil :D, ledaže by jsi našel nějaký funkční free server :D.
To 2toneman: Blizz nic neodložil protože ještě oficiálně neoznámil datum vydání :). Za to Torchlight 2 byl odložen a pokud výjde v době Diabla 3 tak to bude mít sakra těžké :)
1. Mass effect 3
2. Diablo 3
Na nic jineho ani necekam Uz aby to tady bylo.
JE něco lepšího ? .DD
neni ocem
bezkonkurenční nazeř zabavy ;))))
nevic se na nej tešim
tak tady se teším skoro na vše
Blizzard "neodklada" protoze nikdy nerika datum vydani do chvile kdy je hra hotova. Nicmene obcas zminej kdy by asi tak mohla vyjit a to odkladaj. Na druhou stranu klidně si ctvrt roku pockam na hru kde nebudou bugy a bude domakana do konce nez zabuguvanou sracku u ktery se clovek ani nepobavi...
Blizzard to takhle dela se vsema hrama a vsechny jsou uspesny, mozna kdyby se i ostatni studia zacli chovat stejne bylo by tech dobrej her mnohem vic...
Tak jestli jsem neco neprehledl, tak nevyjde zadne poradne klasicke fantasy rpg, ve kterem by se hrac mohl piplat s vyvojem sve party a prozivat poradne dobrodruzstvi. To je docela smutne.
Těšim se jako malej harant ..
super už se těším
na zaklínače pro xbox se taky těším :)
is the winner..
d3,me3 nemuzu se dockat
yesss je to supr hra
Diablo III uz se vyrabi kolik roku?
Diablo 3... Netrpělivě čekáme na trojku... V Číně už maj pětku ... Ale jinak těšim se !!! A hlavně na to až zakončim jeden s Alternativních konců v Mass Effect 3
vypadá taky hodně dobře
hrát by se to dalo
To bude pecka
konečně něco na hraní
Torchlihgt 2 bude za budgetovou cenu,DIII mám objednanou tu sběratelku s lebkou bo co to je a nakonec ME3.
nevím proč vždy píšete, že torchlight II je přímým konkurenten diabla 3... absolutní lež... ano, je to podobný styl, ale vývojáři vůbec nemyslí na to, že by diablu mohli konkurovat. Jsou to dvě podobné, ale zároveň naprosto odlišné (zkušenostmi, rozpočtem, slávou původního dílu.....). Takže konkurent to není, diablo 3 > torchlight už teď a všichni to ví. Ale torchlight je dobrá hra a na torchlight II se dost těším, diablo 3 je samozřejmé.
j nwm protoze ty hry nehraju takze xD
a vesele vanoce all
muj kamos si mysli ze vyhraje torchlighde mamlas jeden xD
s pozdravem nwm kdo
xD¨
už se těšim až výjde.. hned kupuji origo a hraju na ofi serverech jinak D2 hraju ještě do dnes
Ono to ani jinak nejde než hrát na ofiko serverech.
Už ať to diablo III vyjde už ani nejím nespím na nic jinýho nemyslím
podle me nejlepsi hra co v roce 2012 vyjde bude risen, hral jsem 1 dil a byl s rozhranim dost podobny gothicovi (moje nejoblibenejsi RPG), takze se tesim :)
Mám takový pocit, že mi tu chybí DarkSiders 2 ( teda pokud vyjde v roce 2012, to teď nevím přesně ), ale DarkSiders 1 byla dobrá hra, nicméně sem ji nedohrál, jelikož to bylo pro mě už v pokročilé části hry dost složité... Zpět k věci.
Na Diablo 3 sem zvědav osobně taky, jak dopadne a jestli skutečně vyjde na přelomu ledna / února 2012 jak jsem se dočetl. Hry od blizzardu nejsou vůbec špatné ( Nepočítám MMORPG ).. Starcraft 2 bylo pro mě úžasné ve vśech ohledech, škoda však, že neudělali rovnou najednou 3 kampaně a je tam pouze kampaň za Terrany (lidi), které už jsem dohrál zhruba za týden, ale hratelnost a ty upgrady v průběhu kampaně prostě parádní. I na to, že mám slabé PC, jelo mi to celkem slušně.
no to som zvedavý
příjemnější torchlight než diablo. Tak na omak, chápete.
Cena nepřemrštěná, podpora LAN, nemusíte se sr*** s ochranama, registracema, steamama, pluginama, shopama, spywarama, reklamama, nemusíte bejt nonstop online a zdá se že autoři si sami rádi jdou timhle svobodnym směrem.
Připočtěte fajn hratelnost...
Prostě hra která mi jako hráči dává to co chci a nedělá ze mě dobytek chovanej na řetězu v kotcích.
Tak to sakra má bejt. Tak to má bejt...
Co bude diablo? Víte to stejně dobře jako já.
Snadnej singleplayer a nic víc. Multiplayer už nikdy nebude co bejval, protože LAN je to co dostalo diablo do pokojů pařanů na tak dlouho, ne singl. Online multiplayer diabla bude pro většinu zas jen vymlácená sláma..
Jsem zvědav na Risen 2. 1 Nebyla špatná ale na rozsáhlost obsahu nebyla nic moc. Necháme se všici překvapit . Co se týče Diablo 3. Tak to si myslim, ze bude peknej propadak. Pripravuje se to az moc dlouho a to nevesti nic dobreho.
Skyrim uz vysel tak proc se zajimat....
Risen dělalo jenom pár chlapíků kteří měli rozpočet pomalu kapený. A to že se dělá diablo dlouho nevadí starcraft II na tom bylo 2x hůř a je to nejhranější strategie.
tato hra je vinikající podle mého názoru
na diablo 3 se těším protože mně to baví a znám a hrál jsem první a druhy díl za diablo 3
davám 4
Stoprocentně Diablo III.
to bude pařbička
to bude hruba hra )
už se tešim na diablo III a RISEN 2 p
NA to diabolo se těšim nejvíc !
vyzera to husto na rok 2012 joj
Diablo hrát nebudu
už sa teším
ty efekty se povedly
Je na čase aby konečně vyšlo Diablo III neboť Diablo je hra kterou zná snad každý hráč a proto si myslím že ani třetí díl této super pařby nebude zavrhnut a i po dlouhé době si myslím že sklidí slušné hodnocení a velký prodej.
tak ja uz hrál a game of thrones a diablo 3 a sou suprovi grafika celkem 10/10 hratelnost 9/10 ovladani 7/10
RPG neni muj salek caje, ale sem na tuto hru vedavy ;)
Doporucuju zkouknout.
https://www.youtube.com/watch?v=DkdJM7yP42c&feature=player_embedded
Už se na něj těšim :)
Tak minulej rok byl teda nabitější, těšim se na Risen 2 a Mass Effect 3, zbytek jde mimo mě.
kdo mi to pošle ???
Starý dobrý Cod4 _:)
trilogie mass effectu je pro me po deus ex 1 a albionu nejvetsi lahudka .-) Moc se tesim!!!
Jedine MASS EFECT :-))
Jediný co stojí za to je Mass Effect 3
Tak na tohle se těším a moc
příští rok může jen překvapit, není tam nic co mě nějak láká starý dobrý Risen, který jsem měl rád (gothic) opustil dobu bez střelného prachu a to už asi nebude ono, bůh žehnej skyrimu :-*
Těším se
no ako vidím rok 2012 si pre nás nachystal celkom peknú kôpku zábavy ...:D
tesim se na vse
Ta hra je best mezi MMORPG.
Muj sen!
Final fantasy další ? tak to se těším :) Jestli to bude o něco lepší než ten minule tak se máme určitě na co těšit :)
krom Risen 2 se na nic jiného netěším
bude mozna mastne no
diablo 3 mmmmm
konečně už vyjde Diablo III, a Risen 2. Od těhle her se hodně očekává, díky jejich předchůdcům, doufám, že budoou alespoň ze tří čtvrtin tak dobré jako první díly.
Co se týče dalších her se mi tu líbí mass efect 3. Po týhle hře koukam už dlouho a když jsem koukl na 3, tak si ho určitě pořídim.
Velmy pěkná hra už aby se prodávala unás.
Už se těším
na Diablo III jsem čekal od dohrání 2 tak uvidíme co z něho bude :)
Diablo III...když jsem to slyšel musel jsem si znovu zahrát předchozí díly a hned mi bylo jasné že D III bude buď ještě lepší a nebo to dopadne jak u WoW kde se hra kvůli svojí jednoduchosti stane zatracenou.
Oproti tomu torchlight 2 má též velké ambice stát se RPG roku u 1. dílu jsem ztrávil spoustu nocí a co jsem tak četl a viděl tak by se TL 2 mohl stát stejně tak úspěšným jak D III.
Na to že Diablo vyjde tento rok bych teda moc nesázel. Blizz dnes zase oznámil, že se hrou nejsou spokojeni a je jim jedno že se datum vydání opět posune. Se hrou bych počítal tak ve 4. čtvrtletí 2012 nebo rok 2013... S tímto faktem bych zřejmě rušil předobědnávku a zaměřil se na jiný titul.
trochu my to připomina strars wars
pekný článok :-PP hodnotím na 5* ahoj :PP
Diablo III jasně vede už jsem hrál předchozý díl a byl moc dobréj.Škoda že to pořát odkládají.
už aby to vyšlo :-)
Torchlight 2 to bude peckáá
DIABLO III to si chci zahrát
...se nejvíc těšim na Risen 2 a potom na Kings of alamur.
diablo3 na sem těšila až bude a taky se těšim až si to zahraju a doufám že nezklame jako předešle 2dily :))
podle me assassin creed 3 :)
Podle mě závěr projektu Mass Effect 3
Na Diablo 3 se vazne tesim doufam ze se dockam jeho vydani:D Mass Effect 3 bude taky super:) A Reckoning uz hraji a opravdu doporucuji;)
Já si myslím, že Diablo Torchlight naprosto zastíní, ale možná to tak nebude .)