Tak, a jsme tu zase, tentokrát s výběrem onlinovek, v něž vkládáme největší naděje. Příští rok bude obzvlášť bohatý na multiplayerové záležitosti: plotny našich harddisků obsadí válečnické gildy a – pokud se něco opět nepodělá – rytíři ze Staré republiky. Krále, který svou pozici upevnil vpravdě kataklyzmatickým datadiskem, z trůnu zřejmě nesesadí nikdo, ale konkurence Blizzardu přece jen vyroste, a ne ledajaká. Však hned uvidíte sami. Takže co nás v roce 2011 čeká a – dá-li videoherní pámbu, producenti a všichni svatí – nemine?
DC Universe Online
Sony Online Entertainment má hned dvě želízka v ohni: superhrdinské a superagentské MMO. Vzhledem ke skutečnosti, že obě hry měly vyjít už letos, želízka poněkud vychladla – ale pořád rudě žhnou. První z uvedených projektů, DC Universe Online, se kvapem blíží k ostrému spuštění. Dojmy betatesterů byly veskrze pozitivní, hra sice nepřináší nic přelomového, zato prý ale nabízí vysoký žánrový nadstandard a s ním i pořádnou porci zábavy. SOE využívá síly legendární značky, kterou transformuje v parádně hratelný titul plný známých tváří.
DCUO přebírá soubojový systém z The Incredible Hulk: Ultimate Destruction, nabídne individualistický přístup k úkolům (viz preview), možnost zahrát si za svou oblíbenou postavu, interaktivní prostředí a robustní fyzikální model. Trochu zamrzí, že se v Gothamu či Metropolis nepotkají majitelé PC a konzolisté (jde o první MMORPG pro PS3), ačkoli to bylo původně plánováno. Co naděláme… Každopádně nashledanou již za několik dní!
Preview | Datum vydání: 11. leden 2011 | Platformy: PC, PS3
Firefall
Masivně multiplayerová střílečka? A zdarma? Vážení přátelé, ano. Přestože Firefall byl oznámen teprve během zářijové Penny Arcade Expo, na hře se pracuje už pěkných pár let. Tato MMO FPS, v níž se střetnou stovky hráčů na rozlehlých bojištích, je zasazena do dystopické budoucnosti. Lidstvo objeví nevyčerpatelný zdroj energie, jenže věc má háček: bezohledné užívání nového zdroje vyústí v katastrofu kataklyzmatických apokalyptických proporcí. Většina živých organismů zmutuje a začne jít všem, komu se mutace vyhnula, po krku. A věřte nebo ne, do téhle šlamastyky se ještě připletou emzáci!
Abychom řekli pravdu, je dost dobře možné, že jsme zde zápletku Firefallu odprezentovali chybně. Ale to sper ďas. Hlavní je, že hra vypadá atraktivně, zábavně a bude v základu zdarma. Pokud všechno dopadne tak, jak lidé ze studia Red 5 slibují, dočkáme se velkolepých bojů, futuristických vozítek, zajímavě vystavěného prostředí a kvalitně zpracované kooperace. To bohatě stačí k tomu, aby se hra probojovala do našeho žebříčku – tím spíš, když příchod Huxley na evropský trh není vůbec jistý a Battlefield Play 4 Free nesplňuje podmínky prvního “M” ve zkratce MMO.
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2011 | Platforma: PC
Guild Wars 2
Loňská predikce, která “odsuzovala” GW2 k příchodu na trh už letos, nám evidentně nevyšla. Přijměte, prosím, naši pokornou omluvu. Ovšem na to, že očekávaný projekt z dílen ArenaNetu se k uživatelům natuty dostane v příštím roce, kliďánko vsadíme svoje boty. Pokud byste rádi věděli, o co ve hře půjde, a nečetli jste naše preview, pak vězte, že tvůrci prohrabali pytel klasických fantasy klišé a vytáhli z něj… draky. Ano, z letitého spánku procitnou mocní a nepřátelsky naladění draci! Vedeni starobylým Primordiem, nastolí teror, jaký Tyrie dosud nepoznala (a že se v GW1 děly věci). Tvář dobře známého světa zjizví ohnivé útrapy a na hrstce dobrodruhů bude, aby zjednali nápravu.
Po příběhové stránce nás zjevně nečeká žádná bomba, ale s hratelností to, panečku, bude něco jiného. ArenaNet již před lety ukázal, jak velký má talent na tvorbu perzistentních světů, a Guild Wars 2 míní tuto pověst ještě vylepšit. Tvůrci překopali systém povolání a dovedností, zvýšili level cap, hru zabalili do hezčí grafiky a přihodili podporu Havoku. Válčení nabere na komplexitě, z čistě gildovních půtek se stanou celoserverové bitvy. Kdybychom z dnešního výběru měli vyzdvihnout titul, který má největší šance nezklamat, bude to právě tento.
Preview | Datum vydání: 2011 (blíže nespecifikováno, ale příští rok, sakra, vyjít prostě musí) | Platforma: PC
Star Wars: The Old Republic
Proslýchá se, že Electronic Arts už na SW:TOR prošustrovalo děsnou hromadu prachů, přitom přímo ze hry jsme toho dosud viděli žalostně málo. Ambiciózní titul prošel řadou odkladů a ve fanoušcích už nevzbuzuje zdaleka tolik nadšení a posvátného obdivu jako – dejme tomu – před dvěma lety, kdy byl slavnostně ohlášen. Ovšem i přesto se jedná o černého koně nadcházejícího roku; svět Hvězdných válek má totiž stále čím ohromit. Za hrou navíc stojí Bioware, a zrovna Bioware ještě nikdy nezklamalo. Nikdy. Nikdy – a běda, jestli k tomu dojde zrovna tentokrát! Lidé z EA zůstávají optimističtí, a tak si optimismus uchovejme i my. Jak jste se u nás mohli dočíst, finanční ředitel prorokuje hře skvostnou budoucnost, The Old Republic si prý podmaní trh až na deset let: „Klíčovým prvkem v tomto směru je nabídnout opravdu perfektní produkt,” prohlásil. Moudrý muž.
Příznivci zápolení se světelnými meči vstoupí do nelehkých časů Staré republiky, konkrétně do doby 300 let po událostech ze SW:KotoR 1 a 2 a zhruba 3500 let před události z Lucasových filmů. Galaxie drží pohromadě jen díky křehkému míru mezi republikány a separatisty. Zatímco řád rytířů Jedi je vytlačen na okraj společnosti, neboť jej mnozí činí odpovědným za dlouhé trvání galaktické války, Sithové obnovili svou akademii na Korribanu a s otevřenou náručí vítají každého, koho zlákala temná strana Síly. Status quo nemůže vydržet věčně, na online harcovníky čeká spousta krvavé práce.
Preview | Datum vydání: léto/podzim 2011 | Platforma: PC
TERA
TERA, plným názvem The Exiled Realms of Arborea, od korejského studia Bluehole, kde se uchytili bývalí zaměstnanci NCsoftu, je vskutku nadějným projektem. Koho zklamal grindfest jménem AION, měl by nyní zpozornět, neboť tvůrci své dítko označují jako “první opravdu akční MMORPG”. Co za těmito slovy vězí?
Nu, hra chce zaujmout především netradičním soubojovým systémem, který – oproti drtivé většině konkurenčních titulů – nebere v úvahu pouze statistiky a kvalitu výbavy, ale i dovednosti hráče, a to v míře nevídané. Jak jsme mohli posoudit během návštěvy letošní E3, TERA maximálně stojí na kooperaci v partě, chce být dynamická, osvěžující a – soudě podle našich prvních dojmů – má k tomu nakročeno více než slušně.
Preview | Datum vydání: 2011 (blíže nespecifikováno) | Platforma: PC
The Agency: Covert Ops
Špionská práce v sobě vždycky měla určitou poetiku. Tedy, aby bylo jasno, když hovoříme o poetice, bavíme se o špionáži ve stylu pana Flemminga a nikoli o reálné profesi, která je spojena s mravenčí prací, ledovým potem, nočními můrami a životem v neustálém strachu z odhalení (a následků z něj vyplývajících). Právě příjemnému flemmingovskému pojetí vzdává hold The Agency: Covert Ops, onlinovka, která v sobě kombinuje elementy FPS, stealth, RPG a bůhví čeho všeho ještě. Libujete si v mezinárodních komplotech, supertajných spiknutích, krásných ženách a vychytaných serepetičkách? The Agency zaujme právě vás!
Preview | Datum vydání: 2. pololetí 2011 | Platforma: PC
The Secret World
Jedno z mála MMO odehrávající se v kulisách moderního světa – už jen to má něco do sebe. Tvůrci navíc pojali současnost dosti osobitě: dočkáme se magie, alternativních realit, oživlých městských legend a starobylých kultů. Hráči se ujmou role superhrdinů, účastnících se války mezi Dobrem a Zlem, války, která probíhá v ústraní, skryta před zraky nic netušících lidí.
Produkční práce započaly už léta páně 2002, nedlouho poté však Funcom vrhnul všechny síly na vývoj Dreamfallu, a tak šel Tajný svět na čas k ledu. Naštěstí jen na čas. Hráči si vyzkouší trojici frakcí: londýnské templáře, americké Ilumináty (které zprofanoval Dan Brown) a korejské Draky. Tvůrci se hrozhodli odhodit žánrová klišé, Tajný svět se obejde bez levelů a přesně zaškatulkovných povolání. Vývoj postavy bude založen vylepšování různorodých skillů, které se v průběhu svého dobrodružství naučíte.
Preview | Datum vydání: konec roku 2011 | Platforma: PC
Rift
“Rift napravuje všechno, co vás kdy štvalo na jiných MMORPG,” ozývá se z řad testerů této onlinovky, vznikavší ve spolupráci studia Trion Worlds a Ubisoftu. Vývojáři chtějí nabídnout tradiční fantasy svět s významným zastoupením dynamické složky. Na jednu stranu tak dostanete klasický systém vývoje postavy a questů, na straně druhé vstoupí do dění náhodné prvky, které učiní každý vstup do světa Telary unikátním. To alespoň tvrdí oficiální stránky hry. Co přesně si pod tím představit, nevíme, ale zní to moc pěkně.
Trion nás zavede do světa zmítaného válkou dvou zneřátelených frakcí, Aliance a Hordy Strážců a Vzbouřenců. Ačkoli obě frakce sledují stejný cíl (záchranu svého univerza před “planární destrukcí”), jejich metody se výrazně liší. A na vás bude zodpovězení ultimátní otázky: ke komu se připojíte?
Datum vydání: 3–4. čtvrtletí 2011 | Platforma: PC
Netrvalo to dlouho a dospěli jsme k závěru dnešního článku. Zbývá nám však říct ještě několik slov. Předně bychom chtěli zdůraznit, že některé tituly se sem nevešly, a to hned z několika důvodů. Např. Age of Empires Online najdete v článku věnovanému strategiím, lákavě vypadající FIFA Online nemá určeno ani přibližné datum vydání, tudíž jsme ji pro jistotu nezařadili, ačkoli už od května probíhá open beta. Některé hry jsme po zralé úvaze vyřadili (Earthrise) a na jiné zkrátka zapomněli. A tak se obracíme na vás: prozraďte, co vám chybělo a s čím jsme se naopak trefili! A nashledanou za rok!
Těšim se GW2 a old republic
Jojo grafika vypadá výtečně
jsem stejnýho názoru
To bude nejlepsi onlinovka tohoto roku, uz se tesim
Teda o secret world slyšim poprvé
největší těšing
Zajímavý tituly.. ale k online hrám tipu Guild Wars či WoW už se nechci přibližit dycky sem byl na tom závislý
Ale problem tera poplatky sw poplatky gw 2 jen koupe origosky ach ..Jsem zvedav jak bude vypadat gameplay sw jelikož jsem videl ukazky a bylo to nehorazne zabugovany,ze to to nechaj az na podzi, ..
Z gw 2 se nevi urcite,ale melo by vyjit v unoru
Tera taky zacatek brezna
Jo a pak davam nadeji jeste ty strilecce
kde APB na to prej má být taky Nejočekávanější hra roku 2011
ja uz dlho cakam hru ktora je na motiv WoW ale podobna GTA
jen
hlavně at vyjde nějaká normální hra )
Podle traileru težko soudit, ale Star Wars vypadá na pořádný kus dobře odvedené práce, fakt jsem zvědav, po vizuální stránce fakt pastva pro oči. Dále vypadá nadějně ta free střílečka a možná i tak hra kde bude záležet více na skillu než na statistikách.
GuildWars 2 vypadá dost dobře a navíc se platí jen za hru. Secret World mě tady překvapil ale vypadá dost dobře a rozhoděně bych si ho chtěl zkusit. Uvidim co se zněj vyklube ale vypadá to nadějně.
Už se nemůžu dočkat The Agency: Covert Ops to bude pařba
Jěště jsem někde čet že by už měl vyjít metin 3.
I trailer je.
terra by byla fakt dobra hra ale zajimalo by me jestli je placena nebo ne
Taky se těším na Guild Wars 2 MMORPG už moc nedávám to jsem skončil ale GW 2 si možná zahraji třeba mě to chytne..
nic moc...cod zase vitezi
s tim di do pr**le.. metin je největší hovadina co sem kdy viděl... hra o ničem... naprostej herní odpad...
nevybral jsem si nic
Proč píšete o nejočekávanějších titulech? Už proto, že jsou nejočekávanější, o nich stejně všichni dávno vědí. Nebylo by mnohem zajímavější, kdybyste napsali o neznámých ale inovativních a originálních titulech? No jo vlastně, to nejde. To byste si museli trochu rozšířit obzory a dozvědět se o nich. Ono je daleko snazší psát pořád dokola o tom samém, že?
neco vypadá dobře
Warhhammer 40k Dark Millennium ??????
nečekaně rok 2011 bude pěkny
docela lakave hry od vseho neco
nj traileri fantastycký až téněř božský :D a hra maximálně průměrná jediná hra kterou bych si rád zahrál by byla TERA a The Secret World jinak si od ostatních moc neslibuju
Par her me celkem zaujalo treba TERA jenze kdyz sme to kdysi zkouseli s kamosem tak to bylo hratelny jenom v Americe. A taky by me zajimalo jestli bude GW2 stejne jako GW1 takova singleplayer onlinovka protoze to me na teto hre velice zklamalo a nerad bych aby se to opakovalo protoze by to byla velka skoda potkavat se s realnymi hraci jenom ve mestech....
Ano TERA by měla být placená a nabýt přibližně stejné ceny jako WoW.
Každopadně výběr pěkný. TERA na tu se těším už hodně dlouho a datum vydání sice není specifikované ale mluvilo se o 1. čtvrtletí 2011. Snad na tom je něco pravdy a vyjde co nejdříve x) ikdyž pokud odkladem dosáhnou ještě větší hratelnosti či něčeho jiného tak si klidně počkám.
bude jak byl kdysi slibovaný i fallout 3 online ted se spojily bethesda s opsidianem tak dofám že na tom pracují :-D
GW2 bude mít otevřený svět jak ve wowku.
tak asi žádná bomba co?
Začíná se to vše podobat Aionu .... ( můj názor)
doufám že všechny hry budou mít trial abych je mohl vyzkoušet a potom se rozhodnout. Aby to nebylo zklamání jako warhammer.
ještě mohly uplně tam dole u každýho prewievu tý hry naspat, asi bude placená, či free
Na 100% bych sel hrat placenou.
Uz jsem si vybral a to TERA.
u mna jednoznačne Star Wars som fanušikom tejto serie
dc universe bude řežba, rok 2011 je proste bohatej na hry....
Sou to všechno super hry .. 5/5 jak jinak ...
Doufám že jí udělají i v angličtině... zatím to vypadá že bude jen asijská...
Jasná volba pokud tam bude nějaké týdení trial freečko. Secret world vypadá jako takový nový druh mmo a GW2 mě láká, že bude obsahovat svoje mmo rozhrání a ne jedno jediný který má společně s wow dalších 50 mmo her.
tak zkusim asi tu teru no
Mě se to líbí ale já radči trochu jiny styl hry ale proč to nevyzkouset
Akorát ta grafika
Tera se normalne vydava i v americe a evrope a o westernizaci se stara enmase.
Takze v evrope by nemel byt grind ,padat malo veci atd.A rozhodne nebudou patche vychazet po pulroce jak aion.
Tak rozhodně GW 2, jinak Secret World , TERA a RIFT mohou být také určitou inovací, takže určitě bude, co vyzkoušet a potom se uvidí
... a možná je fakt, že čim víc MMO her bude vycházet, tím větší šance , že se objeví nějaká co bude stát za to..
nevim co si vybrat,ale jinak to vypda pekne
sice mi ta hra prijde moc draha ale jdu do ni
jsou lepsi , kazdopadne nazor nikomu neberu
Vypada to velmi slibne hlavne se tesim na star wars
Parááda konečně těšim se..
hral jsem to a sloto
a co jsi hral ? TERA ?
To Guild Wars 2 vipadá suprově ..
těším se na TERA :dance
jeto moc prima
jelikož znám poze 3 hry z tohoto výběru tak ať se de rok 2011 zahrabat
asi jediný co mě zajmá je The Secret World
těšim se
Asi najviac na Tera, ale uvidime...
Tera bude mít obt někdy v polovině ledna (pro Korejce), vyšel jeden super trailer:
http://www.teraportal.cz/index.php/novinky/uzasna-nova-videa-z-hangame
Cataclysm už vyšel.. takže už nic zajímavého
na WoW to asi mít nebude ,ale těšim se
je to nic moc
firefall už už abi to tu bilo
skoda ze DC universe a star wars budou spoplatneny
Nevydim tu Lineage III to chcete rict ze us vysel? melo to vyjit na prelomu 2010 a 2011 a zadne info o konci projeknu nikde neni.
asis si nic nekúpim :D
čo je nanej take očakavane taka ista ako každa online hra typu rpg proste nuda
super pecky, už se těšim na Star wars a Secret world
Tešim ,vypadá to suprově :)))
Pokud se zajimate o l2 tak byste meli vedet ze tera sou ukradeny datapacky z l3
l3 tipuji nebude chysta se ''New project''
https://www.youtube.com/watch?v=GrfMwtmNRqc
Moc se těším, na tuhle hru. Je mi jedno, jak dlouho na ní budu muset počkat, nebo jaký bude mít chybičky. To má každá hra. Každopádně si myslím, že by mohl WoWku dobře konkurovat. Bylo by dobrý, kdyby tvůrci brzy přidali zase nějaký vynikající trailer. Taky mě napadlo, že by nemuselo být špatný, kdyby udělali film, stejnou technologií, kterou vytvářejí trailery. Jen mě trochu mrzí forma překladu ve článku, nebo nepravdivá interpretace příběhu. Na tom by chtělo trochu zapracovat. Ale vzhledem k množství recenzovaných her se nemůže očekávat dokonalost u všech titulů.
DC Universe .... konecne fight hrdinov, na ktorych som pozeral jak maly :D urcite si zahram. Menu vypada perfektne a styly boja tiez. 5/5
vypadá pekne
moc se mi to nelibi
Tohle se mi libi..... Good...
uplne se na to tesim
už teď jsem plný očekávání.
mno DC vypada jako zajimavy titul a za vyzkouseni asi bude stat. Co se tyce konkurence pro wowko tak to bude urcite Tera a GW2. to podle me budou konkurenti jake wowko jeste nemelo,ale nechme se prekvapit :)
lidi tonemacenu ztahovat lepsi je si to koupit :)
uz se tesim na Star Wars, snad to splni me ocekavani :)
sem zvedavej co to bude
Tuto hru moc neznám,ale chtěl bych skusit zahrát.
Tuším, že Lineage nevyšlo, protože projekt byl odkoupen a pojmenován jako Tera online....nicméně se na L3 pilně pracuje a ačkoliv bude odloženo myslím že se máme na co tešit ;)
presne LineAge III tu bud chyby nebo to uz vyslo :D jinak peknej clanek 5*
Quake III! :D
ae tk neco bych si zahral =))
Musím říct že všechny vypadají lahodně a stojí za zkoušku :)