V Česku je na herním trhu jiná situace než kdekoli v zahraničí. A potvrzují to tuzemští vydavatelé dnes a denně. Příklad vezměme třeba u úspěšného Dragon Age. To se všude ve světě prodávalo razantně lépe na konzolích, než na počítačích. Ovšem v tuzemsku byla situace diametrálně odlišná a je tomu tak prakticky u všech her. Zkrátka český trh stále není na konzole úplně připravený a místní hráči jim nepřišli na chuť. Ale je to určitě škoda, protože takové PlayStation 3 nebo Xbox360 mají opravdu kouzlo. Aneb jednou okusíte a už nebudete chtít jinak. Navíc na konzole vychází i exkluzivně dost her, které na PC prostě nedorazí. Tak to funguje odjakživa. Přesně o nich vám teď něco málo povíme a zaměříme se jednak na hlavní podstatu a náplň toho kterého titulu, ale především na důvody, proč zrovna tahle hra v našem výběru nesmí chybět.
Ještě než se do toho naplno pustíme, tak bych rád připomenul, že jsme vybrali desítku her a jsou řazeny podle abecedy, nikoli dle míry našeho očekávání.
Agent
Pod tímto titulem se podepisuje studio Rockstar North – konkrétně tedy vývojářský tým stojící za Grand Theft Auto IV. To myslím do velké míry mluví samo za sebe a je důvodem, proč by tady Agent nemělo chybět. Oznámení této PS3-exkluzivní hry proběhlo na letošní E3 a my už se nemůžeme dočkat vydání. Agent bude zasazeno do otevřeného prostředí sedmsedátých let a do velké míry se má podobat právě GTA IV.
Bohužel stále neznáme příliš detailů. Všechno se tady má točit okolo špionáže a i přes podobnost s GTA IV bychom se měli dočkat úplně jiného pohledu na věc i odlišného druhu zábavy. Že by pokus o nějaké inovativní prvky? Snad to vyjde.
Datum vydání: 2010 | Platformy: PS3
Bayonetta
Osobně klasické japonské rubačky příliš nemusím, prostě nejsou vysloveně mým šálkem kávy. Ale počin řízený mistem Hideki Kamiya – Bayonetta – mne okouzlil už na předváděčce na GamesComu. Z hlavní hrdinky vyřazuje ohromné charisma a šarm, navíc její rozmanité zbraně zajistí skvělou a drsnou akci. Trošku se mi sice nelíbí hodně lineární a pevně daný postup, ale ten zase zajistí neutuchající akci. Prostě z jedné bitky rovnou do druhé. Na první pohled může Bayonetta vypadat snad až tuctově, ale věřím, že nakonec se dočkáme hodně revolučního zpracování i akčního podání. Výsledek na vlastní kůži okusíme už těsně po Novém roce!
První dojmy | Datum vydání: 5. ledna 2010 | Platformy: PS3, Xbox360
Dante’s Inferno
Originální pojetí videoher máme rádi a oceňujeme, speciálně v podání obvykle kontroverzních Electronic Arts. Tvůrci Dante’s Inferno si vzali na paškál jednu z knížek povinné školní literatury – Božskou komedii, kterou napsal Dante Alighieri. Takže nakonec možná zahrání tohoto titulu trochu pomůže i maturantům.
Ve hře si projdeme všech devět kruhů Pekla, které okusíme na vlastní kůži. Líbí se nám, že půjde skutečně o adaptaci velké klasiky se vším všudy tak, jak je to popisováno v knize. Hlavní náplní mají být souboje – proti různým potvorám i bossům okupujícím nehostinné prostředí pekla. Souboje slibují rychlé a záživné pojetí, ale i systém upgradů a vývoje postavy. Hra takového rázu v našem výběru prostě nesmí chybět.
Preview | Datum vydání: 9. února 2010 | Platformy: PS3, PSP a Xbox360
Duke Nukem Critical Mass
Další hra jako jediná v dnešním výběru vyjde pouze pro přenosnou konzoli PlayStation Portable. Po pravdě řečeno nemohu říci, že bych stále věřil v kdovíjak vysoké kvality Duke Nukem Critical Mass, ale na hru se těším hlavně kvůli značce, pochopitelně. I když letošní rok byl pro fanoušky Duka smutný (kvůli krachu 3D Realms a definitivnímu pohřbení nadějí na Duke Nukem Forever), snad se Critical Mass stane určitou kompenzací.
PSP verze bude akcí z pohledu třetí osoby (má ale jít přepnout i do pohledu z první osoby) a zahrajeme si samozřejmě za Duka. Tvůrci pro nás chystají různé lokace v odlišných prostředích a slibují kvalitní akci. Ale musíme si počkat, až si to budeme moci osahat sami, těžko věřit těmto PR řečím.
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2010 |Platformy: PSP, NDS
Fable 3
Po PSP-exkluzivním titulu přichází pro změnu hra, které se chystá pouze na Xbox360. Sérii Fable asi nemusíme nikomu, kdo vlastní právě tuto konzoli od Microsoftu blíže představovat. Jde o nesmrtelnou klasiku. Fable nabízí hráčům příležitost vybrat si svůj osud coby hrdina, obyčejný vesničan nebo někdo zhruba mezi nimi. Na tom výběru ale ani příliš nezáleží, protože jde hlavně o činy, které udělají hrdinu z každého.
Třetí pokračování má za cíl přinést revoluci do celé série a to prakticky ve všech směrech. Ať už vezmeme v potaz postavy nebo prostředí. Jednoduchý příběh nás od začátku přímo vybízí k hrdinským činům a dobrodružství se zde nabídne celá řada. Ani tentokrát nebude chybět nutnost vést celé království a nést patřičné důsledky vašeho chování a rozhodnutí. Snad se podaří stihnout datum vydání do konce příštího roku.
Datum vydání: konec roku 2010 | Platformy: Xbox360
Final Fantasy XIII
Jestli se dá o předchozí sérii Fable mluvit jako o klasice, pak Final Fantasy je dvojnásobná legendární klasika. Snad nejdéle vycházející série, která má tolik dílů, že by ji překonali snad jen datadisky k The Sims. V pořadí třinácté regulérní pokračování nabídne opět nový příběh a další hodiny strávené na vašem dobrodružství. Já se osobně těším hodně na, doufejme, opět skvělou hratelnost v reálnou čase spojenou s in-game filmečky hollywoodské kvality. Ty se starají o podávání příběhu a nechybí v nich silné emoce, ani charismatické postavy. Třinácté pokračování má také nastolit nějaké nové standardy nejen po herní stránce.
Datum vydání: 9. března 2010 | Platformy: PS3, Xbox360
God of War III
A teď už nás čekají pouze tituly, které vyjdou exkluzivně na PlayStation 3. Je to až s podivem, ale ty největší hity zamíří příští rok právě na ni. God of War III určitě v našem výčtu také nesmí chybět. A nejsme jediný, kdo se na něj tak těší, na prosincovém vyhlašování Video Game Awards se tahle hra stala dokonce celkově nejočekávanějším titulem příštího roku. Na nové putování v roli Kratose se vydáme už v březnu a tento boj proti Bohům, kteří ho zradili, opravdu nebude jednoduchý.
V rámci singleplayeru se dozvíme poslední kapitolu příběhu celé trilogie. Určitě doporučujeme zhlédnout i krásný trailer z God of War III, v němž můžete vidět jeho dvojici mečů přímo v akci. Hra poběží na zbrusu novém enginu a chce nás ohromit o po umělecko-vizuální stránce, což věřím, že se jí podaří. Novinek se dočkáme ve všech směrech, počínaje systémem soubojů až po velkou míru možné interakce v rámci prostředí. Uáá, už ať je březen.
Preview | Datum vydání: březen 2010 | Platformy: PS3
Gran Turismo 5
Žánr závodních her na konzolích vyhrála za rok 2009 bezpečně Forza 3 pro Xbox360. A dal bych pomalu ruce do ohně za to, že příští rok převezme pozici krále páté Gran Tusimo. Pracuje se na něm už nějaký ten rok, protože tvůrci chtějí celou sérii přenést do úplně jiné úrovně, o hodně realističtější. Těžko vyzdvihnout jedno největší lákadlo, tak si pojďme postupně říci o všech.
Nabídka 950 různých automobilů (včetně různých hybridů a elektrických aut), přes 20 okruhů, nový engine fyziky, pohled z kokpitů aut, podpora HD rozlišení nebo vůbec poprvé v sérii také online závody. Chystá se hodně lákavých featurek i obsahu a snad žádný příznivce závodních her by nechtěl usednou za volant v tomto titulu. Důvodů je víc než dost.
Datum vydání: březen 2010 | Platformy: PS3
Heavy Rain
Působivé hry nesoucí se doslova ve filmovém duchu jsou v poslední době prostě in. Důkazem budiž třeba Uncharted 2: Among Thieves, které vyšlo letos pouze pro PS3 a sklidilo nejen u nás poklonu. Na stejnou platformu se chystá i Heavy Rain. Jeho preview verzi jsme už měli možnost si sami vyzkoušet a můžeme říci, že to stojí zato. Vývojářské studio Quantic Dream to už dříve zkusilo s Fahrenheitem, ale až teď se jim to povedlo dotáhnout do konce.
Heavy Rain si navíc nebere z ničeho servítky – ať už jsou to dospělácká témata, sofistikovaná zápletka nebo rozpory s určitou obecně nastavenou morálkou. Zahrajeme si zde v kůži hned několika postav s hodně odlišnou minulostí, motivací i schopnostmi a prostě půjde o takovou moderní adventuru. Snad tato nemalá herní revoluce vyjde a podaří se ji dopilovat do zdárného konce.
Preview | Datum vydání: únor 2010 | Platformy: PS3
MAG
Přes plno určitě kvalitních, zajímavých a očekávaných her se konečně dostáváme k té poslední z našeho výběru. Stejně jako v předchozím případě se i tady dočkáme revolučních prvků a také pouze na PlayStation 3. MAG se odehrává v roce 2025, kdy panuje opravdu globální krize. Takového rozsahu, že by se s tou současnou dala jen těžko srovnávat. Docházejí zásoby jídla, měny totálně zkolabovaly a co je horší, už není ani příliš benzinu. Zkrátka krizový scénář jak se patří. A že to bude velké dokazuje hlavně počet hráčů, který se v této globální válce o celý svět utká.
Tím jsme se dostaly právě k tomu nejrevolučnějšímu, co MAG nabídne. Na konzolích trochu netradičně půjde o střílečku z pohledu první osoby, kterou půjde hráč pouze online po internetu. Tam se utkáme v bitvách ještě společně až s 255 dalšími hráči. Takže ohromné armády lidí. Rozhodně půjde o jiný zážitek než z běžných multiplayerových módů klasických her. Jen se maličko bojíme, aby se povedlo hru vybalancovat a vyladit. Proběhnuvší velké betaverze totiž odhalili mnoho, ale opravdu mnoho chyb a bugů. Snad tedy tvůrci tráví vánoční svátky jejich odstraněním, protože hra má vyjít už zanedlouho.
Preview | Datum vydání: 26. ledna 2010 | Platformy: PS3
Pokud jste dočetli až sem, musí vám být jasné, že konzole rozhodně příští rok nabídnou hodně skvělé zábavy, o kterou budou výhradně PC hráči ochuzeni. Pokud nějakou moderní konzoli vlastníte (nebo jste ji třeba našli pod letošním vánočním stromečkem), určitě si z naší nabídky vyberete. Úplným závěrem bych ještě zmínil, že nejlépe to vypadá s PlayStation 3. Zkrátka právě tam dorazí dost očekávaných hitů exkluzivně a konkurenční Xbox360 ji tolik opravdu nemá.
Deku Nukem mě rozesmál :D
Článek pěkný, akorát jsem tu čekal více PSP her .. Ale ten Duke Nukem .. No to bude zase pecka .. Video je jenom sestříhaný nadpis do hudby xD.. Z 3 screenů nejde nic moc poznat, ale tak snad to bude pecka ..
velká škoda že nestihli toho Dukena :'( už to skoro měli hotovy
krucipísk proč to fable přestali dělat na PC.... fable: lost chapters byla luxusní hra jaxvině... mohli by to zas kopnout i na kompy :((((
celkem pěknéé.
některe hry bych bral vsemi 10 hey davam 5/5
Uz se tesim na Gran turismo =)
teším se na good of war sem hral 1 na playstation to je už dávno a mělo to krasnej příběh a hratelnost moc pěkne tak sem zvědavej jak vypadá 3 a jak se mi to bude hrat
ten duken nukem mi pripomel velice povedenou aferu duken nuken forever takovej slibu po 13 le vyvoje a nakonec to zrusili
fakt hezky
Kdysi jsem hrával na PS1... nevim jestli by mě dneska bavili dnešní konzole. Těžko říct... přeci by to jen byla trochu změna, ale je to docela finančně náročné imho
Hodně mě zajímá Heavy Rain. Video z hraní, které jsem viděl mi neodbytně připomínalo "klikací sekvence" v Resident Evilu 4, které vypadaly skvěle a bylo to většinou příjemné oživení. Jsem zvědav, co se z toho nakonec vyvine.
OMG celkem me sere ze jsem si po PS2 sehnal xBox360 . Bohuzel Gow3 a GT5 vyjde jen na PS3 . GoW (1,2) jedna z mejch nejoblibenejsich her u ktere jsem se nikdy nenudil a na trojku jsem se dost tesil jenze mi pri koupi x360 nedoslo ze je to jen na PSka a GT ??? PS klasika
Pěkne zpracované jako predtím :))
myslim,ze tenhle rok bude plny prekvapni :)
já se mám že mám oblíbené PS3.Protože na konzole jsou mnohem lepší hry.Z těhle se těším na Dante Inferno a God of War III.
Ale jinak se těším na Army of Two 2 a Darksiders:Wrath of War .To jsou hry který vypadaj a budou bezva hry a tohle mít na PC nebudete!
ten MAG nevypada ubec spatne:)
Jen Heavy rain by stal za ozkouseni, zbytek me vubec nemrzi :)
GT5 vypada fakt suprove
klasika nejvic se tesim ns GT5 to bude mazec a to God of War III to bude zase rozbitejch ovladacu uz se tesim
O téhle konzoli jste zřejmě neslyšeli že tu máte výcuc převážně z PS3 a Xbox360 :)
Bude taky neco na ps2?
kruta hra
ja se nejvice tesim asi na ty nove need for speed dohral sem vsechny dily tak sem zvedavy jaky bude tento
ale nic z toho me na 100% nezaujalo ale neco urcite vyzkousim
No nevim ale ten datum vydani je nejakej divnej ne ? Ja uz to doma na xboxu hraju cca 2 tydny :o))
celkem dobrý článek ale není vám divné toto pořadí:
střílečky-strategie-?-ostatní-konzolové
ostatní a konzolové bych já přehodil
no super video k tomu agentovy fakt jsem se toho hodne dozvedel lol
grand turismo je doela dobre chtel byhc si zahrat
tak jedina pro me zajimava hra, tedy i kdyz uz to uplne hra neni, je GT 5, zbytek jsou kraviny :-)
NIc moc to je jedine co se k tomu d rict.
fakt mazec :D uz se tešim
ale zas PS 3 neni tak realisticky jako pc pc je proste nejlepsi )))
tak nejvice me zaujal mag a nejvice jsem se zasmal duke nukenovi:D
ja sem konzolista a konzolista zustanu dokonce života
No tak to jsem rad za ty pocitacovy hry.Na konzole nic moc neceka teda mozna MAG a God of War by staly za vyzkouseni ale jinak nic. :-D
PS 1 je stejne nejlepsi :D
No vida, konzoláři se mají určitě na co těšit! Například takové GT 5 určitě zaujme :))
všechny ty hry vypadají skvěle, ale já se nejvíc těším na AGENT......to se mi dost líbí no
Tos právě vypustil největší hovno co jsi mohl říct. Co to valíš? PS3 je co se her týče nejlepší konzole pod sluncem, co se HW a her týče. Já mám PS3, Xbox 360, PC, Wii a ze vsech techto herních platforem je ta PSková nejlepší. První si zjisti poznatky, nebo si je ozkousej nez reknes takovouhle p**ovinu :-/
god of war bude fakt velká pecka už se moc těšim
se tesim na Granturismoooo
ja nwm mozna gran turismo 5 je jedine ok
zy by to bylo to sami jako na pc? :-D
Konzolove hry me nezajimaji vubec.:-)
Sice nemam konzole, ani bych to asi nejak nechtel, ale Gran turismo 5 vypada fakt paradne
sice nemám ale hrával sem Gran Turismo a tra 5 by mohla být dobrá ;)
tak to je super asi budu setrit :-)
nhl 10???
NHL 10 už vyšlo :) Jinak se těším na agenta a Got of War 3 a na GT5 určitě :) :D mam PS3 a je to nej konzole....
NEchci nic říkat ale BAYONETA bych řekl že už višla jelikož muj otec ju ma na xbox 360 dohranou :-D. A ještě zajímavost v japonském časopise Famicu (nebo tak nějak :-D) dostala hodnocení 40/40 a stim rozhodně souhlasím protože hra je to suprová, kdo hral devil may cry tak tohle je ještě tak 3 krát lepší
je pěkně napsaný, hry jsou taky zajímavé, ale PS nevlastním za 5
uz se nemuzu dockat az vyjde gt5.
nejlepší z nich je heavy metal mám ji doma a je dost sobrá
Těším se na hru MAG
To Gran Turismo 5 vypadá fakt dobře. Uvidíme co se z toho vyklube.
A co mafie 2 ? ta neexistuje ?
uz se nemuzu dockat az zase zalezu na svuj xbox a zaparim nove pecky
Doufám že ten Feable 3 vyjde i na PC jednička byla naprosto suprová a dvojku bohužel nechali jen na ty konzole,což byla škoda,tak doufám že aspoň s tou trojkou to udělaj pořádně :)
jo tak antudle hru se moc těším
Pěkný hryale žádnou konzoli nemám
moc a moc ale buu moset doukoupit grafarnu až nestíga
Skoda ze to neni na pc je to dost husta hra
:-)
nej hra co kdy byla a bude a je proste masakrarní vařba
A to, že serie Gran Turismo neni na PC :( to je tak užasná hra! ale nekupoval bych si kvuli ni PS3, novej volant a pod. :(
nic moc hry na psp sou oničem
podle mě sou nejlepší god of war 3
dantes inferno
duken nukem critical
mass a
fable 3
jinak dávám 5 z 5
mam xbox a tesim sa na hry.... bude to super
Xjohne, zopakuj si shodu podmětu s přísudkem, je to učivo zhruba 5-6. třídy ZŠ... Tohle je opravdu ostuda, nejen pro tebe jakožto absolutního primitiva, ale i pro GP
Zase půlku těch her neznám
skoda ze neni god of war na xbox omg me na stvalo :-(
tak z těchto herních titulá můžu jakožto fanda final fantasy jen jim fandit, žádná jiná hra zde krom ff a dantes infern. mne opravdu nezajímá a ani neláká, co se týka rockstar games, tak od nich mě drží stále jen max payne jedna a dva, ty tzv. gta-ckovský hry fakt nemusím, san andreas je to jediné z gta co kdy za řeč opravdu stálo
kdejakou konzoli:D
kravina nej to bude
PC než-li konzole
ja radči nějakou společenskou hru
Super grafika... už se těším
Ta psoledni hra vypada dost dobre..snad to rozjedu na svem low PC
87:Jen tak pro zajimavost toto jsou konzolove hry ne na PC,pokud vubec naky"Mag"na PC vyjde tak pocitej ze s nakym low-endem(za par let uz skoro starozitnosti)to sotva rozjedes...jinak ten God of war nemusi byt spatny:))ale taky mam radsi PC(bez urazky konzole nemaji takove moznosti)nez nejake konzole ..ps3,xbox
vypadaj zajímavě
Gran Turismo 5 a Final Fantasy XIII :-)
super
musi bejt dobry
Zase půlku těch her neznám
se nato
GoW 3 a GT5. Teď mám rozehraný GoW Collection a SUPER a GT5 proloque jsem hrám a nic moc (chybí kariéra)
PC se mi jeví lepší protože vysolit tolik prachu za konzoli a hry se mi nezda nejlepší na pc mohou byt ty hry aspon neorigoš a člověk nevysoli tolik prachu a s hranim se mi to zda celkem stejny
fdsfsdfsd ds
Tak ti přeju, abys někdy zažil ten rozdíl hrát na nextgen konzoli a na PC. Já mám obě možnosti (PC a PS3) a na PC hraju pouze CoD4 MW v MP jinak vždy sáhnu po konzoli. A hry kupuju :-( ale vybírám si opravdu pečlivě.
Njlepsi bude opet God Of War to nema konkurenci a i kdyz hraju na pc tak toto si urcite zahraju. Gran Turismo nevypada ovsem take spatne jinak zbytek me moc nenadchl.
Grant tourismo asi jo
taky se moc těšim...
bude parada...tesim sa uz na ne
gran turismo hnet jak vyjde tak ho koupim
hned ujak vyjde tak ho stahnu
Super.. ->Grand Turismo 5, God of War III
to vypada velmi dobre :)
až na pár her se mi vše líbí https://www.gamepark.cz/img/smile/p.gif
prý to má být na třech blue-ray discích.
Těším se jak malý
Patyzon:-)
tato gameska urcite zawita do moji sbirky tesim se
moc tech her neznam ale ty auta nahore bych si zasmazil docela
Vypada to vetsina hezky jakoze na vetsinu nemam vkone PC ae Hezke hry
nejaky ty gamesky taky koupim :)
myslim že xbox porad vede
zajímavý výběr titulů :-)
osobně bych ještě přidal ze závodních titulů Test drive unlimited 2