Začátkem května jsme vám přinesli tematický článek s výběrem zajímavých mobilních her. Nyní uběhlo od jeho vydání čtvrt roku a za tu dobu se opět vyrojilo plno zajímavých titulů pro mobilní telefony i iPhone/iPod Touch. Léto je v plném proudu, většina z vás určitě cestuje do nejrůznějších destinací, a proto se hodí mít u sebe slušný nášup mobilní zábavy, aby vám čas strávený nejen na cestách rychle utekl. Vítejte u našeho dalšího shrnujícího výběru nejlepších mobilních her poslední doby! Pro přehlednost jsme opět hry rozdělili samostatně na Java a iPhone a v těchto sekcích je řadíme čistě abecedně, snažili jsme se o žánrovou rozmanitost, tak si snad každý najde tu svou. A pokud snad ne, mrkněte na mobil.gamepark.cz, určitě budeme mít i něco pro vás!
Mobilní hry
Build-a-Lot 2 (u nás za 80 Kč)
Osobně jsem velký fanoušek ekonomicko-budovatelských strategií a pokud máte podobnou vášeň, pak určitě nesmíte minout první titul z našeho výběru. Originální Build-a-Lot na mobilní telefony nebylo špatné, ale v druhém pokračování tvůrci zašli ještě o stupeň dále. Jak napovídá název samotné hry, stáváte se zde inženýrem, který má za úkol vybudovat na připravených pozemcích fungující a vydělávající nemovitosti se vším všudy.
Celá hra se skládá z několika částí a v připravených úrovních musíte plnit zadané úkoly dříve, než vaši telefonem řízení protivníci. Z počátku jsou úkoly docela prosté a stačí postavit budovy určitých typů, později přitvrzuje a od obyčejného stavění se hra přesouvá k nutnosti ekonomického rozmýšlení a plánování. Obsahově toho Build-a-Lot 2 nabízí více než dost – budov zde najdete opravdu hodně, počet misí vám také postačí na nějakou tu hodinku. Kromě toho se nám hra líbí i po vizuální stránce. Od nás pramení jasné doporučení především na delší cesty. Jakmile vás totiž jednou pohltí, tak u ní strávíte hodně času příjemným přemýšlením, stavěním a plánováním.
Downtown Texas Hold ’em (u nás za 80 Kč)
Hrajete u nás na Gameparku poker? Pak pro vás máme dobrý tip na trénování kdekoli na cestách. Nedávno totiž vyšla od EA Mobile nová hra Downtown Texas Hold ’em, která se opravdu povedla. Kromě rychlé hry nabízí tento titul i jakousi kariéru pokerového mistra, v níž se postupně účastníte turnajů a odblokováváte si nové lokace. Podíváte se tedy třeba do plážového baru nebo obrovského fiktivního kasína. Čím dál tím více se také zvyšují částky, které v této hazardní hře vyhráváte, nebo tedy utrácíte. Ještě že jde o virtuální peníze.
Pokud bychom měli Downtown Texas Hold ’em něco vytknout, pak to bude grafické zpracování. Po vizuální stránce mohla být hra skutečně krapet přitažlivější. Na druhou stranu v případě pokeru to není zrovna nutnost a alespoň že nechybí přehlednost. Po hratelnostní stránce ale nemáme prakticky co vytknout. Obtížnost protivníků má několik úrovní a určitě se můžete plno věcí přiučit. Navíc pro začátečníky je tady možnost mít při ruce svého pomocníka, respektive sličnou pomocnici a rádkyni. Stále však platí, že poker je prostě hodně o náhodě.
Facebreaker (u nás za 80 Kč)
Mobilní divize EA už vytvořila dost předělávek populárních her z portfolia této společnosti. Další z nich je Facebreaker. Svým způsobem jde o sportovní titul, i když my bychom ho spíše označovali jako akční řežbu. Na první pohled může někoho odradit jednoduché a vcelku přímočaré podání hry. Prakticky ve 2D grafice se zde prostě mlátí dva panáčci, ale jakmile začnete hrát, objevíte kouzlo a zábavu tohoto titulu.
Java verze Facebreaker je důkazem toho, že v jednoduchosti je síla. Na svém mobilu využijete pětici tlačítek pro různé typy úderů i blokování ran protivníka. Takže v praxi všechny pohyby kombinujete a sledujete své drsné působení na displeji vašeho telefonu. Tvůrci celý koncept ještě okořenili pomocí speciálního ukazatele, po jehož naplnění můžete protivníkům udeřit drsná komba. Zajímavě jsou zpracované i ztřeštěné obličeje, na nichž můžete sledovat důsledky svých úderů.
Postal (u nás za 80 Kč)
Některé akční hry na počítačích jsou násilnější, jiné méně. Ale pokud bychom měli říci jednu jedinou FPS, která vyvolala velkou vlnu reakcí u odpůrců násilných her, tak by to byl Postal. Tato hodně drsná, ale zároveň povedená a zábavná hra, se nyní dostala i na mobilní telefony. V rámci jejího příběhu se vrací starý známý hrdina Dude a s ním i hektolitry krve.
V mobilní předělávce jsme narazili na celou řadu odkazů směřujících k původnímu Postalu, přestože se tady tvůrci vydali krapet jinou cestou. Mobilní Postal totiž připomíná spíše takové Grand Theft Auto, protože se tady proháníte otevřeným prostředím města, můžete krást auta a dělat bordel jak se vám zlíbí. To všechno z tradičního pohledu kamery z ptačí perspektivy. Možností se nabízí nepřeberné množství a my vám zaručujeme, že vás tahle akční hra bude bavit.
Surviving High School 11 (u nás za 80 Kč)
Většina z vás, co ještě chodí do nějaké školy, určitě jasně souhlasí s tím, že jde prostě o přežívání. A stejné motto má i tahle mobilní hra, v níž musíte přežívat střední školu. Z počátku jsem byl k tomuto počinu lehce skeptický, o to větší bylo následné milé překvapení.
V kůži několika postav na vás čeká celkem pět epizod, v rámci nichž se musíte hlavně potkávat s dalšími postavami a řešit celou řadu zajímavých a zábavných mini-hříček. Vaše úspěšnost v nich se následně projevuje hlavně ve vztahu k jiným postavám. V podstatě jde o takovou adventuru, které ale nechybí moderní prvky a dokáže vás přikovat k mobilnímu displeji. Vítáme i fakt, že hra není striktně lineární a každá epizoda má hned několik konců. Surviving High School 11 se nakonec stalo milým překvapením, ale musíme zdůraznit, že hra je pouze v angličtině a bez porozumění z ní nebudete nic mít.
iPhone
Aqua Moto Racing 2
Výběr zábavných iPhone her otevírá dnes jediný závodní titul, a to prosím dost netradiční. V tomto titulu zapomeňte na rozžhavené asfaltové silnice, naopak příjemně se zde zchladíte na vodních skútrech. Oproti jedničce tentokrát vývojáři přicházejí s celou řadou změn, například v oblasti ovládání. To je nyní o poznání pohodlnější, a tak si budete tyhle vodní radovánky užívat se vším všudy.
Designérsky skvěle navržené jsou tratě, které zajišťují neustálé vzrušení během závodů. To umocňují i ohromné skoky, během nichž navíc můžete dělat triky a získat tak možnost použití zrychlení vašeho skútru. Našemu pozitivnímu hodnocení navíc přidává i krásná a stylová grafika, která je jako dělaná pro žhavé letní měsíce a hraní někde u moře pod slunečníkem. Nejde o žádnou drsnou závodní hru, ale pohodový titul, u něhož si krásně odpočinete.
Chaos Rings
Jak jsme říkali v úvodu, v dnešním výběru se vám snažíme nabídnout žánrově rozmanité hry. Konečně se dostává na řadu zástupce RPG žánru. Chaos Rings si zde určitě své místo zaslouží, protože jde o skvělé dobrodružství, které si můžete na iPhonu zažívat odkudkoli. Prvním krokem je tvorba postavy, kdy můžete vybírat ze čtveřice hrdinů. Pak už se můžete pustit přímo do akce, během níž ohromí kromě jiného i dost propracovaný vývoj vlastní postavičky.
Chaos Rings exceluje prakticky ve všech směrech a jen těžko se nám hledají nějaké zápory. Propracovaný systém soubojů, detailně zpracované prostředí, stylová a hezká grafika… To všechno hraje tomuto titulu do karet. Hra vás u displeje přiková na mnoho hodin a žádný fanoušek RPG by tento nepříliš známý titul neměl minout. Tedy nenadchne snad jedině ty, kteří mají vysloveně odpor k japonsky vyhlížejícím role-playing hrám.
Labyrinth 2
V našem aktuálním výběru TOP 5 iPhone her poslední doby nesmí samozřejmě chybět ani pořádná puzzle hříčka. Labyrinth 2 navíc dokáže v první řadě hlavně skvěle pobavit. V celém App Storu bychom našli možná i stovky her, v nichž musíme navádět malou kuličku skrz nějaké bludiště, ale až tento titul dotáhl celý koncept k pomyslné dokonalosti. Přitom stačilo tak málo!
Stejně jako v originálním dílu musíte i tady dopravit malou stříbrnou kuličku ze startu do cíle, a to skrz díry. K tomuto jednoduchému konceptu ve dvojce přidali pár nových elementů, které ji pozdvihují ještě výše. Jde o různé věci jako třeba dveře, přepínače, větráky, kolotoče nebo lasery. Kvůli tomu musíte v jednotlivých úrovních postupovat ještě opatrněji a hledání cesty k východu z levelu se stává opravdu takovou puzzle hříčkou. Úžasnou věcí je i speciální online editor, pomocí něhož si můžete na webu vytvořit vlastní levely nebo stáhnout výtvory jiných lidí. O zábavu tak máte postaráno na dost dlouho, za 5 dolarů (cirka 100 Kč) skvělá koupě.
Let’s Golf! 2
První díl golfové hry Let’s Golf! si nás jednoznačně získal a šlo o vskutku vypilovanou a maximálně zábavnou sportovní hru na iPhonu a nejen na něm. Mistři mobilního průmyslu z Gameloftu se opět předvedli a dokázali, že i kvalitní hru dokážou v druhém pokračování ještě vylepšit. Po obsahové stránce Let’s Golf! 2 nabízí šest různých 18-ti jamkových hřišť, na něž se postupně podíváte v připravené kariéře nebo i jiných singleplayerových módech. Hodně velkým lákadlem je ale multiplayer, podporovaný skrz Bluetooth, lokální wi-fi, ale i online. Dost slušný nášup obsahu, co říkáte?
Pokud bychom se přesunuli k detailům týkajícím se hratelnosti, tak musíme vyzdvihnout přepracovaný systém celého odpalování, konečně funguje všechno jak má. Odpal se skládá z několika kroků, kdy musíte v pravou chvíli mačkat na displej, aby byla střela perfektní jak co se týká síly, tak směru a rotace míčku. Po grafické stránce jde také o skvost a shrnuto podtrženo, jen těžko byste v současné době hledali lepší golfovou hru. Moc rádi jsme za podporu multiplayeru, není nad to zahrát si právě golf s kamarádem co má také iPhone hezky skrz Bluetooth.
Secret of Monkey Island: Special Edition
Zatímco žánr adventur byl kdysi snad nejpopulárnější, v dnešní době klesla jeho oblíbenost podobně jako třeba knížek. Nových titulů z tohoto žánru vychází poskrovnu a jejich kvalita není kdovíjaká. Přesto si někdy rádi zavzpomínáme u starších hitů, jakým je i Secret of Monkey Island: Special Edition. V našem minulém výběru nejlepších her poslední doby jsme měli Broken Sword, nyní přichází tato další perla.
Předělávka se nese v dost podobném duchu. Opět nabízí skvěle přizpůsobené ovládání na míru dotykovému iPhonu, přitom příběh se od originálu nezměnil a vychází z prvního dílu úspěšné série Monkey Island. Užijete si ho ovšem v hezké a zmodernizované grafice a objevilo se nakonec i pár nových featurek. Z těch vypíchněme hlavně systém nápověd, bez nichž by dnešní hráči byli asi hodně namydlení. Ano, poznáte totiž ten rozdíl v obtížnosti her z dnešní doby a v minulost. Koupí rozhodně neuděláte chybu, protože jde doslova o skvost herní historie.
Tak co, vybrali jste si tu svoji vyvolenou hru? Nebo jste tady snad nenašli nějaký titul z posledních týdnů, který by si zasloužil prostor? V tom případě se o něj podělte v komentářích, těšíme se na vaše tipy na kvalitní mobilní hry, protože naším výběrem jsme nemohli obsáhnout všechny zajímavé hry.
Celkem bych ocenil výběr her na mobil zadarmo, který bejvaj stejně zaábavný ba dokonce zábavnější a vydržej dýl než hry za který dám skoro kilo...
Takovej můj koníček, tak dělejte i recenze.. jinak u vás za 80,- na netu 0,- :-) ale však v poho na netu to není legální. Díky za článek
super hry to jsou xD
Dobrý, chci 1/2 her co tu je a neobjednám ani jednu... uloz.to pwned ..
nejlepsi je stejne tetris!:D
ocenil bych clanek na tento OS
build a lot 2 je nej.To doufám všichni víte ale nejspíš jste z hlavy vypustily že chaos rings by taky nemuselo být hrozné.
Něco pro Android nb WM?pls..dík
nej hry se daji stahnout tady http://www.4allmobile.eu/index.php !! a to na vsechny os
ja mam trochu jiny styl ale budiz, mohlo by byt vice recenzi na mobil
me docela bavil i townsmen. Ale je to dobry vyber, ale na mobilu uz nic nehraji.
na andrpoida doporucuju HAWK,assasin creed,gangsta(jak gta na pc, fakt dobry)
aneb Samsung Wave ? =) nic ?
Téma mi nic neříká, ale článek pěknej
Obstojné 4* =)
vic clanku o hrach dik
vic clanku o hrach dik
Nechci to nějak kritizovat, ale postal je naprosá nuda a ovladatelnost na.....jsou mnohem lepší hry tohohle typu
Mobilní hry mě nějak extra neberou. Ano, občas si nějakou rally zahraju, ale v tomto případě nic pro mě.
no je to asi individualni, ale mezi top 5 u iphone her bych radil jine. Lets Golf je urcite paradni hra, ale co takovy Plants vs Zombies, Flight Control, Real Tennis, Prsi nebo Fruit Ninja. To jsou hry kde jsem zabil par veceru..
no nic moc jako
sou mozna aj lepsi hry
Tak to je drsny clanek :) ja totiz hraju celkem dost hru na mobilu a o tehle hrach sem slysel az ted o nekterych hrach a vypadaji fakt dobre tak dik za tip .:)
super
Mohli by to dať aspoň zadarmo :D hehe
Nejlepší je stejně blockbreaker:D
Nejlepsi je pro me Summer games 3 :-)
Naprostej souhlas...
mno moc neznam :)
No, mě moc hry na mobil neberou, asi je to tím, že mám starou Nokii 2110C, ale stačí mi to...
Když už něco hraju, tak je to "ICY TOWER", "AND1 Street Ball" nebo "Ultimate Street Football" nic jiného mě na mobil nebaví
Hezkej článek ale já na hry na mobilu moc nejsem :)
Jsem ani nevěděl, že takovýdle hry jsou na iphone, chci si ho koupit, už se těším. Hlavně se mi líbí ty vodní scootry
Mno ceny ujdou, klasicke standartní:D, ale zajimalo by mě něco jako naročnost, mám dobrý mobil (myslím) a Hafo her mi jede nehorazně zpomaleně:D tohle nejsou hry pro mobily, ale přijde mi spíš že už pro PDA s luxusním procákem :D, mno dá se dnes už rozlišit mobil od PDA ?:D v některých případech těžko:D
nic moc
nektere jsou dobre!!!
ujdeto mas ume 5*
kdo hraje v dnesni dobe na mobily ? nikdo je to nuda a debilni grafika
proti Summer games 3 nic nemam ale strsi summer games 2 bylo je pro mne naj.!!!:D
Já zatim hraju MAFIA 2(mobil) a nemůžu si stěžovat.
Build-a-lot a Texas Hold em Poker, este stale v mojom mobile. Mas tam docela haluz hry :D nice
škoda že se to platí :D
Stoji to tolik penez ale rekneme si kdo si to nekoupil
Stare, Blbe , NESOUHLAS