V Las Vegas právě v těchto dnech probíhá jedna z největších výstav spotřební a výpočetní techniky na světě – Consumer Electronic Show 2010. Novinek je tedy jako vždy požehnaně a některé musíme uznat, vypadají naprosto neodolatelně. Vše by se dalo shrnout do dvou jednoduchých písmen: 3D. Jak to vypadá, již příští rok by se mohl stát tím přelomovým, kterým hromadně přinese 3D obraz na obrazovky našich monitorů a televizí, protože 3D obraz skloňují ve všech pádech snad všichni významnější výrobci hardware. Ale nepředbíhejme a představme si to nejzajímavější pěkně postupně.
Microsoft tablet & Natal
Začněme u jednoho z největších hráčů IT byznysu. Microsoft se tentokrát vytáhl, ovšem hlavně tím, jak se mu šikovně podařilo předběhnout jednoho ze svých současných největších konkurentů. Došlo totiž k představení zcela nového tabletu, který by se měl v tomto roce začít i masově prodávat. Zde ovšem naše nadšení mírně pohasíná. Především proto, že jsme se nedočkali žádné konkrétnější specifikace, takže si budete muset vystačit s videem, kde šéf Microsoftu Steve Ballmer tablet poprvé představil světu.
Vyrábět by ho měla společnost Hewlett Packard, jde tedy o společný projekt obou firem. Pohánět by jej měl operační systém Windows 7. Tablet nebude mít žádnou hardwarovou klávesnici, jeho srdcem bude 32 bitový procesor, systém bude plně uzpůsoben dotykovému ovládání a měl by podporovat i multitouch. Zařízení bude fungovat i jako čtečka elektronických knih a bude zvládat přehrávat video v HD rozlišení.
Suma sumárum to tedy spíš vypadá, že se Microsoft trochu zalekl Apple. Nebýt toho, že je jasné, že ještě tento měsíc by mohl Apple svůj tablet iSlate představit, možná bychom se předvedení HP tabletu ani nedočkali. Microsoft se tak chtěl především připomenout, “ano, také děláme na tom, co konkurence”. Jsme opravdu velmi zvědaví, s čím se Apple vytasí a zda přinese něco stejně revolučního, jako byl před léty iPhone.
Ovšem i po stránce čistě herní jsme se dočkali důležité informace. Projekt Natal, který vaší pozornosti v minulém roce určitě neunikl, je ve fázi dokončování a na trh plně zaútočí příští Vánoce. Jsme opět nesmírně zvědaví, zda skutečně přinese revoluci v ovládání her. Microsoft má prostředky i lidské zdroje na to, a něco podobného by dokázat mohl.
Samsung inovuje
Na čem se shodne spousta komentátorů letošní výstavy? Opravdu mohutně začala do vývoje šlapat společnost Samsung. Záběr její činnost začíná být až neuvěřitelný, Samsung vedle LCD monitorů a televizí, vyrábí notebooky, chystá velmi zajímavé digitální fotoaparáty a rozhodně výrazně promluví i do mobilního segmentu. Chystá totiž mnoho dotykových telefonů s operačním systémem Windows Mobile nebo Android.
Velmi pozitivní na tom všem je, že se Samsung velmi výrazně zabývá vývojem. Ostatně o překrásném průhledném displeji jsme vás již tento týden informovali. Samsung představil i ultra tenké LCD displeje s velkou úhlopříčkou, či čtečky elektronických knih. Již na jaře má navíc spustit vlastní on-line market s aplikacemi, po vzoru App Store od Apple. Je tedy jisté, že o Samsungu v dalších měsících ještě hodně uslyšíme.
Nabíjení bez drátů
Čeká nás v brzké době, že budeme moci zapomenout na drátové nabíječky a dobít si telefon, nebo třeba právě představované tablety či čtečky elektronických knih, pouhým položením na stůl? Ano, na výstavě byly představeny funkční prototypy podložek, které fungují na bázi indukčního nabíjení. Podložky vyrábějí již dva výrobci, Powermat a u nás známější Energizer.
Podložky dokážou obsloužit až 3 zařízení zároveň. U některých zařízení opravdu jen stačí, položit je na podložku, aby se třeba telefon nabíjel (zatím cca 10 typů mobilů včetně iPhone či iPodů), u jiných je potřeba použít “polodrátovou metodu” – adaptér dodávaný s podložkou je nutné na ni položit a k adaptéru pomocí krátkého kablíku teprve připojit zařízení. Ani ceny nevypadají zle. U firmy Powermat by to mělo být kolem 40$ (asi 750 Kč), v případě firmy Energizer potom asi 100$ (asi 1900 Kč).
I televize dokáže překvapit
O malou senzaci se postarala firma Toshiba. Představila totiž televizi, která je ovšem televizí v pravém slova smyslu jen z poloviny. Obsahuje totiž 8 jádrový procesor Cell, taktovaný na 3,2GHz. Ano, většina z dnešních počítačů by mohla jen tiše závidět. I název Cell by vám měl něco říkat. Stejný procesor je totiž i v herní konzoli Playstation 3.
Takový brutální výkon musí někde najít upotřebení. Cell TV zpracovává televizní signál, upravuje ho a zostřuje. Dokáže dokonce pomocí složité analýzy obrazu dopočítat chybějící pixely. To hlavní teprve přichází. Televize dokáže z obyčejného televizního příjmu nebo DVD, udělat 3D obraz. Ten divák sleduje pomocí speciálních brýlí, které jsou televizorem bezdrátově řízeny, aby byl výsledný efekt co nejdokonalejší.
Ani to není všechno. Televize samozřejmě disponuje připojením k internetu a může přehrávat video obsah třeba z Youtube, nebo si můžete prohlížet fotky uložené na serveru Picasa. Dokáže se ovšem změnit i v multimediální centrum a streamovat video na další zařízení v domácnosti. Umí ovšem i vyhodnocovat světelné podmínky v místnosti a přizpůsobit jim výsledný obraz. Možnost nahrávat televizní vysílání na 1TB disk a další drobnosti, jsou pak už jen hezkou třešničkou na dortu.
Ano, takhle nějak si můžeme představit téměř dokonalé multimediální centrum budoucnosti, i když cena už tak dokonalá z pohledu kupujícího nebude. Co je ovšem důležité, nejde o nějaký prototyp, který se třeba ani nemusí prodávat. V Japonsku se totiž toto monstrum již normálně prodává, kdy a zda tomu tak bude i v Evropě se zatím neví. Jisté ovšem je, že v běžné domácnosti podobnou telku ještě hodně dlouho neuvidíme.
Skype a TV?
Začíná to pomalu, ale jistě vypadat, že internet se nám začíná zabydlovat i v běžných televizích. TV s připojením na internet a přehrávající videa z Youtube už dnes nikoho nepřekvapí. Společnost provozující Skype ovšem na CESu oznámila, že došlo k podepsání smlouvy se společnostmi LG a Panasonic. Od poloviny roku tak ve vybraných řadách televizorů s internetovou přípojkou, bude ve volitelném příslušenství i webkamera a v televizi bude Skype software.
A aby to snad uživatelům volajícím přes Skype na počítačích nebylo líto, již brzy začne služba umožňovat video volání i ve vysokém rozlišení 720p (1280×720). K tomu budete potřebovat především rychlý upload alespoň o rychlosti 1Mbit, webku s uvedeným rozlišením a výkonný počítač s minimálně 1,8GHz procesorem.
Tablet totiž dokázal naprosto bez problému přehrávat video v HD rozlišení, nebo bez sebemenšího trhání obrazu na něm byl provozován Unreal Engine 3. To znamená, že na malinkém tabletu si bez problému zahrajete většinu dnešních her, tedy věc o které si většina dnešních netbooků může nechat jen zdát. Při této činnost pak Tegra 2 spotřebuje jen pouhých pár wattů, takže nikoho už nepřekvapí velmi dlouhá výdrž, při použití běžné baterie.
No jenom posuďte. Na jedno nabití dokáže tablet přehrávat až 16 hodin HD video, nebo až 140 hodin hudbu. Jak dlouho budete moci hrát hry, bohužel vývojáři neuvedli, ale odhadujeme, že čas bude také na úrovni kolem 16 hodin. Zkrátka fantastické. NVIDIA navíc již podepsala smlouvy s několika automobilkami a Tegru 2 tak najdeme v nových automobilech, kde se bude starat třeba o vykreslení a řízení plně elektronické palubní desky. Kontrakt je zatím podepsán s firmami Audi a Volkswagen, takže bychom se této technologie nakonec mohli dočkat i v našich škodovkách.
gPhone
Věnovali jsme se mu pozorně v několika minulých dílech IT zajímavostí, takže i když telefon nebyl představen na výstavě CES, budeme se mu věnovat i dnes. V sídle společnosti Google totiž došlo k oficiálnímu představení telefonu a jeho uvedení na trh.
Zopakujme si hardwarovou specifikaci, telefon totiž není žádné ořezávátko. Pohání ho 1GHz procesor Snapdragon, doplněný 512MB RAM a 512MB ROM paměti. Jako operační systém je samozřejmě použit Android ve verzi 2.1, produkt samotného Google.
Na CES byl telefon samozřejmě k vidění a byl o něj obrovský zájem. Spousta lidí mu sice vyčítá nelíbivý design, ale pokud ho prý vezmete do ruky, jedná se o hodně povedený kousek, který se velmi příjemně drží a nejsou na něm vidět otisky prstů. Podle prvních recenzí je telefon sice povedený, ale žádný absolutní iPhone killer to není. Pokud ovšem nemáte iPhone a používáte v hojné míře aplikace a služby od Google, mohl by vás zcela jistě zaujmout.
Jednou z nejvíce vyzdvihovaných nových funkcí je možnost hlasového ovládání telefonu. Nejen, že mu můžete dávat jednoduché povely, třeba kam chcete dojet pomocí navigace, ale je možné diktovat celé sms zprávy či e-maily, které telefon následně převede do psaného textu. To prý funguje velmi dobře a spolehlivě a mohlo by to změnit způsob, jakým nyní používáme mobilní telefon.
Čeština bohužel stále není podporovaným jazykem a můžeme doufat, že snad někdy v budoucnu bude. Telefon se nyní prodává prostřednictvím obchodu, který provozuje přímo Google za konečných 529,99$. V případě, že by byl prodej možný i pro Českou republiku, bylo by ovšem k ceně nutné započítat i daň a poštovné a cena by se pak v konečné fázi vyhoupla až k částce 14.000 Kč.
..proč Tegra je teď hlavní trhák nVidie. Takovej prcek s minimální spotřebou a jede na tom U3 engine? Wow.. Bohužel Fermi je menší "wow".. a spíš negativní. Ale i tak, aspoň nVidia nekrachne.
Jinak.. zajímavé a nebezpečné - nabíječka co nabíjí bez drátů? Jak moc silnej a přesně zaměřený mikrovlny to musí být? Brr..
Tk zase tu toho je plno ze nez sem to precetl tk Me malem vypadly oci :-D hej ae vypada to zajimave
To nabíjení bude indukční, takže toho bych se nebál.
Ta tegra... to se mi nějak hergot nezdá. Tady něco smrdí.
Tak sem se snažil něco vyštrachat, a vypadá to že to neni až takový kouzlo - prostě to má menší hrubej výkon, ale nahrazuje to v moderních hrách zadrátovánim určitejch výpočetně náročnějších metod..
zse plno novych zajimavich veci.
Re: to indukcni nabijeni pokud vim nema moc spolecneho s mikrovlnama (snad jen to ze obe metody lze pouzit k ohrevu)
myslim, ze to bude docela zabava, ale jinak vazne souhlasim s Necrosem.. jaksi mi to nejde do hlavy
Pri precteni Bezdratove nabijeni, jsem cekal predstaveni opravdoveho bezdratoveho nabijeni.. ale to uz bylo na CES 09 ze xD
Indukcni je celkem stara metoda.. uz se delali i takove mysi k PC
najviac sa mi pozadavala ta grafika od NVIDIE Tegra 2 :o)
Skvělej článek ... =) Všichni se mi smáli, že mám LCD Toshibu REGZU, jak jim ukážu tohle, co moje Toshiba dokáže, spadne jim huba na zem :-P
Jo, myslím, že aby se televize ještě vůbec udrželana trhu, bude muset přijít s něčím převratným. A tím se stane 3D... Jinak končí, taky jsem to někde četl...
Uz se moc tresim az si to vyzkousim...Ja si ten x-box snad pobezim koupit :-)
tak neco se mi libilo neco ne aale stejne to je za 5*
Ta TV je fakt super nehovoriac o tom aké má vymoženosti. 3TB HDD je podľa mňa dosť na nahrávanie čoho chceš.
Ďalšie ma zaujalo a to riadne tá novinka na XBOX. Musí to byť riadna sranda a hlavne pre ľudí ako sú v Amerike (trošku pri sebe). Možno aj schudnú.
A tá TEGRA 2 ma zaujala asi najviac. Je to namakané keď taký pidi procesor fičí na takej úrovni. proste 5/5.
jsou to blázni, pořád vymejšlet čím dál tim víc bláznivý věci. Skajp na TV je celkem HC
tak sa k niektorej z tych veci dostanem asi tak o 100 rokov ked uz nebudu nikomu preba
všecko bych bral domu mít to tak si řikam King s velkym K xD davam 5/5
zajimava ves xbox mam snat to vyzkousim :D
Hmm, pěkné vychytávky nás čekají :-)
Už jen aby to bylo pro nás cenově dostupné a můžeme to rozjet :-)
... člověk si pak ale říká: Bude mít někdy možnost to vyzkoušet? :-(
jsem velky fanda spotrebni elektroniky a jiz se tesim na nove veci
Tegra2 je skvělé platforma, o 16 hodinách hraní si sice můžeme nechat jen zdát (autore, to jsi přehnal), o více než 8 hodinách není ani řeč, ale je to jendím slovem zázrak. Poměr výkon/spotřeba je naprosto úžasný a je jen škoda, že to nvidia neukázala ani u svých grafik.
Samsung mě taky překvapuje, už má pokrytý téměř celý IT průmysl. Mimochodem nejspíš většina z nás má i v GPU pamětové čipy Samsungu :P.
pěkný článek, je hezké jak jde pokrok dopředu už by to chtělo mít jenom ten XBox360
jestli to bude fachat i na CoD tak kupuju xD
To se mi dost líbí takovej nápad
no tak podle meho nazoru to bude fakt peckovni Xbox NAtal bomba
na ten sem zvedavi...asi si ho poridim :)
ten natal ma byt dokoupitelny pro xbox 360 a nebo to bude nova konzole :D nejak si to nedovedu predstavit
Tegra 2 nerozjede UT3 engine. Proboha, tegra 2 je na AMR platformě, ta nerozjede ŽÁDNOU hru, kterou známe na PC - PC je na platformě X86 a X86-64. To, co se tam hrálo rozhodně nebyl UT3, ale přinejlepším nějaká jeho konverze, ta grafika byla úplně mimo. A to je to, proč se tegra ještě nedává do notebooků, nebo netbooků - nepracuje s běžným procesorem.
Tegra je počítač sám o sobě, potřebuje pouze zobrazovací zařízení a místo na periférie... nVidia bude dělat tzv. smartbooky s tegrou, což budou malé zařízení schopné přehrát HD video, akcelerovat youtube a podobně, ale klasické windows na to nenarvete, budou tam Windows CE, Google Android, nebo něco podobného. Tegra 1 je používána např. v přehrávači Zune HD od Microsoftu. Tegra 2 půjde i do smartbooků. Autore, ty o tom víš opravdu velké kulové, pokud říkáš, že na tom běží UT3 engine a že to vydrží 16, nebo kolik, hodin při hraní her...
Mimochodem, Nintendo DS2 by údajně mělo používat tegru 2. Jak to bude, to se ještě uvidí.
chtěl bych takove věci xD
Tenhle článek se mi fakt líbil takovych by mohlo byt vic. díky
s tím idiotem bych počkala být tebou....zmíněný článek není výmysl autora jako takový, jen zpracování hodnocení a informací z výstavy CES 2010, jestli nejsi idiot ty, pochopíš, že to netestoval sám autor, ale někdo, kdo v Las Vegas byl...a informace byly podány správně....
btw: věř mi, že člověk, který by byl idiot, tj. že má IQ 25-30 by tento článek asi těžko napsal...
uzasnej clanek, supr vecicky....=))
Docela poucny ale ty dnesni designy veci se mi uz ani nelibi.Clanek 5/5 pekny
tvoje dedukce je dvousečná, v tom případě můžu napsat článek, ve kterym napíšu, že mlíko je zelený, protože budu operovat s datama někoho jiného. Když jde s kůží na trh, tak musí počítat s podobnou reakcí. Ale co, stejně je to fuk, jen pro sychr sem to psal.
tak tyhle věci to není nic pro mě.....ani se v tom moc nevyznám
Kam ta věda pokročila nejde ani uvěřit :)
urcite bych chtel takhle vychytanou elektroniku...kdo ne co??
kam ten svet dneska speje :D
Pěkný článeček dávám 5/5 ale chce to zase nějaké hry to mě baví číst více
.. jde na tom světě rychleji a rychleji ...
Před naším letopočtem (atd) jim trvalo tisíce let vymyslet (vymyslím si .. třeba meč :) ) ...
Tedka je prostě všechno rychleji ...
Věřím, že za nějakých 50 let budou auta jezdit na vodu,kterou pijeme... Všude budou dotykovy monitory,Televize ... (a bude si to moct dovolit skoro každý), vlaky nebudou jezdit po kolejích, ale po magnetech(viz. Japonsko bo kde to mají)
Těším se na to dobu xD
ještě češtinu a šel bych na nákup...
jo jednou bych tam chtel taky zajet se podivat a zaslintat si
to bude mocný kámoš do obýváku
Som strasne zvedavy, ked to bude realne hratelne a tiez kolko bude cena za tuto srandicu...a ked s tym vyrukuje prvy microsoft, co na to konkurencia...
Autor si dal práci tohle napsat plus ty videa k tomu.
hej kruty...ten nexus one je parada :)
jj za pet let to bude bezny spotrebic
Chcete ipod,iphone,psp,xbox,Wii,snowboard a další věci za pouhé klikání?Navštivte lockerz.webpark.cz
Z těhlech super věcí bych si určitě něco vybral třeba ta tegra nemusí být špatná :D
:O Tak na tyhle vymoženosti se těším, vypadá to moooc dobře. Akorát bude problém moje děravá kapsa, která bohužel není bezedná:)
je stejně zajímavý jak de dopředu technologie
ta televize ze skypem a tak vypada jako dobrej nápad všechno ostatní je už přehnana technologie
ale už ten pohyb něco jako konzole wii super (:
asi tomu moc nerozumim
ta podlozka je zajimawa
to jsem zvědavej kdy to vyjde.
je to nejake divne
no tak to je opravdu hight-end, který si nebude moc dovolit každý :(
Jsme rád že takové to články vycházejí.
Jsem opravdu zvědaví, jak bude vypadat IT scéna za 10 let, určitě to bude obrovský pokrok :-)
tu vystavu ybch nekdy chtel videt na vlastn ioci
Las Vegas, no tak tam jsem taky nebyl. zajímavé jen je, že všechno se točí jen okolo pár značek a toť vše. Normální člověk, i když dnes jde ta technologie cenově rychle dolů nemá na takovéhle hračičky nárok. A je jedno jestli bere 20.000,- nebo 50.000,-. Článek je to pěknej, ale kde jsme mi? Napsal bych to, ale .... A přitom Češi mají i šikovné lidi a IT inženýry, grafiky, programátory a jiné . . .
DOBRYY
první článek co sem precet celej
ta bezdrátová nabíječka je hodně luxusní, jenom počkat až tím půjde nabíjet cokoliv..
no vypada to pekne ja bych to bral jenze ta pojebana kriza mi to nedovoli
bez dratu vypadá dobře nemusíš nikde tahat ten kabel
no já teda faakt zírám...to je bomba!!!
zajímavé věcičky
Stálo by to za to ale asi bychom se nedoplatili.