Facebook hacknutý?
Jsme uprostřed okurkové sezóny, takže se následujícím řádkům není moc co divit. Bohužel, na první pohled fantastickým údajům slepě věřila i většina renomovaných médií u nás, včetně celostátních deníků či veřejnoprávní televize.
Zprávy zněly naprosto bombasticky. Facebook byl hacknut, údaje o více než 100 milionech uživatelů si kdokoliv může stáhnout a prohlédnout. Předpokládáte, že si většina novinářů podobnou informaci alespoň zkusí ověřit? Poradí se s odborníky, případně kontaktují novináře z oboru IT? Chyba lávky, dnes se bohužel všichni honí jen za tím, aby byla zpráva co nejrychleji vydaná, aby měla co nejlákavější nadpis a kliklo tak na ni co nejvíc návštěvníků. Ale dost lamentování nad stavem dnešních médií, pojďme se věnovat tomu důležitému.
K čemu tedy ve skutečnosti došlo a máte se obávat nějakého uniku vašich důvěrných informací, jestliže sociální síť Facebook používáte? Co se týká tohoto případu můžete být absolutně klidní. To, co bylo v minulých dnech tak propíráno v médiích bychom za hackerský útok mohli považovat jen s přivřením všech tělních otvorů. Chlapík Ron Bowes, který za celým incidentem stojí, totiž udělal jediné. Stáhl do jednoho balíku veřejně dostupné informace, které si nyní může na Facebooku vyhledat kdokoliv. Jde pouze o jméno uživatele Facebooku, adresu jeho profilu a jeho ID. Protože se mu to zadařilo u více než 100 milionů uživatelů, výsledná databáze má téměř 3GB.
Tak co říkáte, pořád to ještě zní fantasticky? Samozřejmě je dobré, že se o nebezpečnosti uveřejňovat na internetu všechno, co vás napadne, mluví a uživatelé o tom budou přemýšlet. Myslíme si ale, že to jde udělat bez zbytečného humbuku a se zbytečným strašením. Ostatně, o bezpečnostních rizicích, které pobyt na Facebooku také skýtá, vás pravidelně informujeme. Je zkrátka třeba mít stále na paměti, že informace o vás by se mohly velmi hodit i těm, kteří nemají právě čisté úmysly.
A zase ten iPhone
Minule jsem se o iPhonu rozepsal opravdu rozsáhle, takže dnes jen velmi krátce. Došlo totiž k řešení velmi zásadního problému, se kterým se nový iPhone 4 potýká. Jeho kovové boky jsou totiž v podstatě antény, a pokud ho správně (v tomto případě spíše špatně) chytnete, přijdete velmi snadno a rychle o signál.
Jaké je řešení v podání Apple? Těžko jsme po sérii bagatelizování celého problému mohli čekat něco jiného. Každý, kdo o to požádá, dostane od Apple gumový kryt, který nasadí na telefon a problém by tím měl být vyřešen. Tím si ovšem zdeformujete povedený design, který se u iPhone 4 velmi povedl, ale na druhou stranu si alespoň bez problému zavoláte. Ještě je také potřeba dodat, že tyto výpadky signálu postihuje jen něco kolem 1% vlastníků telefonu, ovšem při milionových prodejích nejde o zanedbatelná čísla.
Apple tím upozornil ještě na jednu zajímavou věc a neváhal si tak okamžitě pomyslně kopnout do výrobců ostatních telefonů. Podobným problémem totiž trpí i další telefony. Je ovšem pravdou, že ty musíte chytnout opravdu krkolomně a těžko byste si s nimi ještě mohli telefonovat. iPhone 4 na to trpí podstatně více a samozřejmě se okamžitě objevila i spousta vtípků, včetně gadgetů především pro zasmání.
A už poslední odstavec o iPhone. Americký kongres totiž přišel s velmi zásadním rozhodnutím. Podle něj je jailbreak – tzn. odblokování telefonu, aby do něj třeba šly nahrávat i aplikace neschválené Applem, zcela legální. Jaký to bude mít dopad, v tuto chvíli můžeme jen spekulovat. Co je jisté, v podstatě několik hodin poté se objevila stránka JailbreakMe. Na tu stačí najet z iPhone v prohlížeči Safari, zvolit že chcete telefon odemknout a po pár minutách je všechno hotovo.
Nová čtečka Kindle
Název Kindle by vám neměl být neznámý. Jde o čtečku elektronických knih, za kterou stojí jeden z největších amerických obchodů – Amazon. Ten právě s prodeji knih začínal, takže má k tomuto odvětví velmi blízko. Při vydání tabletu iPad od firmy Apple se spekulovalo, že čtení elektronických knih by mohlo v brzké době zaznamenat obrovský boom. iPad je ovšem velmi drahá záležitost a jen na čtení knih si ho pořídí málokdo. Novému Kindle by se to ovšem podařit mohlo.
Amazon se rozhodl pro drastickou cenovou válku. Nový Kindle třetí generace je tak velmi povedený jak po stránce technické, je lehčí, má o polovinu vyšší kontrast, je svižnější a díky elektronickému papíru nabízí obrovskou výdrž – se zapnutou wi-fi 10 dnů, bez ní až měsíc. Jako bonus se s ní připojíte i k Facebooku nebo Twitteru. Ale zpět k ceně. Ta je totiž příjemně nízká. Za model s wi-fi zaplatíte 139 dolarů (asi 2.700 korun), pokud požadujete i připojení k 3G sítím, potom 189 dolarů (asi 3.600 korun). Spekuluje se o tom, že do konce roku by konkurenční čtečky mohly stát méně, než magických 100 dolarů a mohly by se opravdu masivně rozšířit mezi obyvatelstvo.
Microsoft a telefony
Pokud má v nadpisu zmíněná firma někde v posledních letech tzv. jámu lvovou, je to rozhodně oblast telefonů. Operační systém Windows Mobile je již několik let zastaralý a nebýt nadstaveb od výrobců telefonů, neštěkl by po něm ani pes. Když se podíváme, co dokázal Google s Androidem a jak mocně a úspěšně pokračuje ve vývoji, je situace ještě o to více nepochopitelná. Android tak najdeme již v několika desítkách milionů telefonů a mezi uživateli je stále oblíbenější.
Nových Windows Phone 7 bychom se tak měli dočkat v říjnu a určitě dalších několik dlouhých měsíců budou muset bojovat o přízeň mezi uživateli. A boj to bude nesmírně těžký. Zvlášť poté, co teď Microsoft prohrál jednu velkou bitvu. Možná jste to ani nezaregistrovali, před několika měsíci firma uvedla na trh telefony Kin One a Kin Two. Šlo o přístroje s hardwarovou klávesnicí a co největším důrazem na propojení do sociálních sítí.
To samo o sobě ale evidentně nestačí. Telefonů se totiž prodala jen hrstka, a to necelých 9.000 kusů (opravdu je počet nul správný). Cena samotného vývoje byla přitom astronomická, jen ten stál firmu částku 250 milionů dolarů. Ovšem ještě předtím Microsoft firmu, která telefony posléze vytvořila, koupil za dvojnásobnou částku, tedy 500 milionů dolarů. Ve finále se mohly celkové náklady dostat hodně blízko k 1 miliardě dolarů a to už jsou peníze, které i Microsoft budou hodně mrzet. Udělat “nový iPhone” není jen tak (ostatně prodávat svůj Nexus One přestává i Google) a myslím, že dalšího telefonu od Microsoftu se po tomto propadáku jen tak rychle nedočkáme.
Blýskání na lepší časy
Počínání firmy Vodafone se nám v poslední době hodně líbí. Začíná totiž pořádně hýbat s jinak zatuchlým mobilním segmentem. Prvním impulsem bylo zavedení nového datového limitu na stažená data při mobilním surfování. Za slušných 500MB měsíčně nyní v akci zaplatíte 177,- korun, od listopadu pak 315,-. To snad konečně hnulo i lidmi ve společnosti T-Mobile, která dokázala mnoha zákazníkům dokonale hnout žlučí. T-Mobile totiž zpoplatňoval data dost nešťastným způsobem, pokud jste se připojili k internetu přes aplikaci, platili jste daleko vyšší částku (6 haléřů za každý kilobyte), a toto surfování se pak nepočítalo do daného limitu dat za měsíc. Mnozí zákazníci tak místo faktury za dvě stovky museli zaplatit až 5x vyšší částku a to jim stačilo stáhnout jen cca 15MB dat (15MB = 15.000KB x 0,06 = 900,- korun). A teď si představte, pokud někdo přes aplikace stáhl 100MB dat, které tarif měsíčně na “neomezené” surfování nabízí. Celé situaci se podrobněji věnuje server 200misto800.cz, jehož provozovatel podal na T-Mobile i stížnost k Českému telekomunikačnímu úřadu.
T-Mobile tedy konečně oznámil, že uvede zcela nové datové tarify, ve kterých konečně přestane rozlišovat, přes jaké aplikace v telefonu surfujete, zkrátka dostanete na měsíc určitý objem dat a využijte si je, jak chcete. Nemělo by se vám tak stát, že zaplatíte daleko vyšší částku a hlavně jste v podstatě neměli žádnou kontrolu nad tím, jak vysoký váš účet bude. Limit pro počet stažených dat by měl být u varianty Standard 100MB, u Klasik 200MB (prý bude primárně pro firemní klientelu) a 1.000MB u varianty Premium. Po vyčerpání by mělo dojít k omezení rychlosti surfování, nebo bude možnost si přikoupit další MB pro stahování plnou rychlostí. Ceny nebyly v době psaní článku ještě známy.
A čerstvou novinkou se vrátíme zpět k Vodafone. Ten totiž nabízí zcela nový balíček, ve kterém získáte přístup k internetu s FUP 500MB, 400 minut volání do všech sítí a také následné neomezené volání v rámci vlastní sítě a to za velmi hezkých 947,- korun. Akce platí jen do konce září, takže pokud je pro vás nabídka zajímavá, rozhodně se o ni zajímejte, jednou s podmínek ovšem je, že si ji musíte aktivovat po internetu prostřednictvím samoobsluhy. Doufejme, že i z této nabídky si ostatní operátoři vezmou příklad a nabídnou svým zákazníkům podobně výhodné volání.
Hmm fskutku zajimave :)
by se mel vysrat na mobily a delat poradny software pro PC ne jen udelat neakej pokus ,prodat to, udelat to znova ale ted uz lip a prodat to znova
to dost zajimavě
Stojí za přečtení
souhlasim s výžše uvedenými komentáři
tk to abych si dal pozor co si o mě lidi přečtou :-D lol
Je to dobré
K tomu FaceBooku: Když jsem četl ty články na různých serverech, tak jsem se opravdu smál. Nechápu, jak takovou blbost může někdo vypustit do oběhu. Prý že databáze obsahuje soukromé údaje atd...
K iPhone:
iPhone byl, je a vždycky bude jen dražší iPod. Funkce telefonu je tam spíše doplňková a ten OS to taky zabíjí. Design je sice povedený, ale např. Nexus One je snad ve všem lepší a navíc za nižší cenu.
K čtečce ebooků:
Vypadá to pěkně, ale nechápu proč by tomu měl konkurovat zrovna iPad, který je větší, těžší a ani zdaleka nevydrží tolik na baterku. Jestli to fakt ten měsíc vydrží, tak to je opravdu dobrá věc.
K telefonům od MS:
Občas takhle pokukuju, co by se mi líbilo a na žádný telefon od Microsoftu jsem nenarazil. Čím to tedy asi je, že se jich tak málo prodalo?
Mobilní internety:
Vodafone jsou šmejdi. Když mobilní internet, tak od O2. Z Vodafone jsem se připojil přes Opera Mobile na stránku, 2x jsem refreshnul a bylo 150Kč pryč (mělo to stát 19Kč). Prostě mi naúčtovali 0.48Kč místo 0.06Kč, nebo účtovali 0.06/kb místo 0.06/kB. Toto se mi nestalo poprvé, takže internet u Vodafone bez datového tarifu - nepoužívat. S datovým tarifem se vám to nestane, ale po vyčerpání FUP konec a dál ani bit. U O2 je FUP vyšší, ale i po vyčerpání se internet jen zpomalí, ne jako u Vodafone kde se vypne. A T-Mobile je IMHO na internet úplně nepoužitelný a to i kvůli pokrytí vyšší rychlostí...
jj zaujímavé .. ten fb
:-D preklad by to chtelo :D
No to fakt je teď okurková sezóna :D jako na netu se nic kloudnýho nedočtete. Dřív mi denně chodilo tak 60-70 RSS zpráv za 4 hodiny a teď je to 30-35 zpráv za 4 hodiny :D to je jako dost slabý
Zajímavé,dobré.Ten Facebook mam ".rar" v PC Přesně 2.79GB :-))
jo taky sem stahoval ten facebook ale nic zajimavýho už je smázlej :D
taak uz si stahuju 3GB nesmyslnych dat o fejsbuku :D:D
v tom torrentu jsou jen data ktera maji uzivatele oznacena tak, ze je mohou cist vsichni, i kdyz je nemaji v pratelich, nekdo to vsecko posbiral a vlozil do jednoho textaku! zadnej hack, jenom trocha umu a snazivosti, ke vsem temto udajum bych se dostal i ja kdybych chtel, ale trvalo by mi to dyl, ma k nim pristup kazdy uzivatel facebooku
zajimave zajimave
Byli to prostě uživatelé, kteří všechno sdíleli se všema ... oni jen udělali prográmek, který ty uživatele překopíroval do databáze a zveřejnil
Jediný o čem vážnbě sním je, že jednou ukradnu data i s fotkama od FB retušovaných nejen (bohužel) blonďatých kraviček s vyšpulenou pusinkou,. zaplým bleskem a popisem fotky "Na copak ashi mislim xD".
A jinak tohle zrušte, ten měsíčník je o hovnu, sorry ale za celej měsíc se dozvědět něco o FB, iPhone, to fakt ne.
takovy bych chtel miiiiit :D
dobre je to dobre sepsane jak jinak nez za plny pocet
víceméně se přidávám k Nakellovi.
Myslím si, že lepší něco než-li nic, ale týdeníky byly lepší. Mám za to, že argument pro zavedení měsíčníků byl zhruba o tom, že se ušetří práce na postování 4 menších článků a místo toho se postne jeden veliký (něco v tom duchu). Tenhle měsíčník je ovšem rozsahem o něco málo větší, než jeden dřívější týdeník a pochybuju, že se pět zpráv na měsíc dá svést na okurkovou sezónu...
Je to škoda (minimálně pro mě), protože tenhle článek je tu asi jediný, který pro svou zajímavost a informace dočítám do konce.
... nema sifrovanou komunikaci takze pokud jste schopnejsi muzete se podivat na jakoukoliv fotku, precist naprosto cokoliv... ale to je stara znama vec.
Já to říkám furt. Byla to, je a vždycky bude totální sračka pro děti.
dobry poctenicko)
je největší kravina v dějinách lidstva
S tim T-mobilem to je pravda. Koukl jsem na net přes operu a pa jsem šáhnul do kapsi pro 1200 :(
facebok byl hacknuty
Ještě aby neschválili, že je to legální, když 90% Amerického kongresu už Iphone má xD lol
dobrý věci :)
to vypada fajne
lol to j mazec
je to peknej shit ani to nemaj poradne zajistene
husty to si budu přat k ježiškovi DD