Apple hodnotnější než Microsoft
O společnosti Apple si můžeme myslet ledacos, jedni firmu a její výrobky bezmezně obdivují, jiní zase neochvějně nenávidí. A ostatní desítky milionů lidí po celém světě něco takového vůbec neřeší, ale kupují si Apple produkty jako o život.
Skoro se až nechce věřit, kam se firma během několika let dostala. Není to zase tak dlouho, co Apple stál jen malinký krůček od absolutního zániku a hodnota jeho akcií byla na úplném minimu. Pak se do firmy vrátil dříve vyhozený Steve Jobs, její současný ředitel a hlavní vizionář a dokázal firmu z prachu pozvednout do výšin. Podařilo se to i díky revolučnímu telefonu iPhone, který znamenal skutečnou revoluci v oblasti mobilních telefonů a nejen tam. Ukázalo se, že mobilní telefon může sloučit nejen na volání, psaní zpráv či surfování po internetu, ale zároveň může být i velmi dobrou platformou pro prodej aplikací, která sama o sobě dokáže generovat miliardové zisky.
I prodeje posledního výrobku od firmy Apple tak slaví úspěch. Jedná se samozřejmě o tablet iPad, který novináři nepřijali s kdovíjakým nadšením. Vždyť se v podstatě jedná “jen” o zvětšený iPod Touch, který má navíc z pohledu náročného uživatele řadu nedostatků. Jenže to masám lidí zřejmě nevadí, prodeje iPadu překročily velmi rychle 1 milion kusů a zájem o něj neupadá. Ostatně v pátek 28.5. se iPad začal prodávat i mimo Spojené státy americké. Jde třeba o Japonsko, Kanadu, ale i velké evropské země, jako je Francie, Velká Británie a nám nejbližší Německo. My máme bohužel zatím smůlu a v dohledné době se u nás iPad oficiálně prodávat nebude.
Jak už bývá u výrobků Apple zvykem, opět se před mnohými obchody stály velmi dlouhé fronty. Pokud si budete chtít pro iPad za hranice zajet, nachystejte si ovšem daleko vyšší částku, než za jakou se prodává v Americe. Americké firmy používají nesmyslný přepočet dolar = euro (podobnou cenovou politiku praktikuje třeba i herní distribuční platforma Steam). Takže ačkoliv stojí iPad v Americe 499 dolarů (asi 10.500 korun), v Evropě stojí stejný model 499 eur (asi 13.000 korun). Rozdíl tedy není zanedbatelný. A pokud si ho chcete koupit u nás, máte možnost, některé obchody ho nabízí. Vaše peněženka ovšem bude krvácet, za nejlevnější model dále téměř 18.000 korun, ten nejdražší lišící se pouze o 48GB větší flash pamětí, vás bez koruny vyjde na nehorázných 24.000,- a verze s podporou 3G pak dokonce na bezmála 26.000 korun.
Velmi dobré prodeje iPadu jsou i jedním z důsledků toho, že na New Yorské burze tento týden Apple předstihl v hodnotě akcií společnost Microsoft. Hodnota akcií Apple se tak pohybovala ve výši 226 miliard dolarů, hodnota akcií Microsoftu dosáhla “jen” na 220 miliard dolarů. Situace, kterou by před několika málo lety dokázal s jistotou předpovědět jen málokdo. Bohužel to ukazuje i na to, že Microsoft zcela zásadním způsobem zaspal a nedokáže odpovídat na požadavky trhu. Často jsme se věnovali tristní situaci v oblasti mobilních operačních systémů, kdy Windows Mobile zamrzlo ve vývoji několik let zpět a jen horko těžko se mu bude vstávat. Na co je Microsoftu systém, který vyhovuje jen několika málo staromilcům a geekům, si jistě dokážete bez dlouhého přemýšlení odpovědět sami.
Jak si stojí Android?
Kdo naopak začal do mobilního segmentu promlouvat velmi rázně, je společnost Google, a to prostřednictvím svého vyvíjeného operačního systému Android. Ten se právě nyní posunul do verze Android 2.2 Froyo a podle prvních komentářů jde o verzi velmi povedenou, která kromě několika zajímavých funkcí přináší i podstatné zrychlení systému. To je skutečně v řádu stovek procent, podle testů je referenční telefon od Google – Nexus One na první pohled o mnoho svižnější.
To ale není všechno, představme si i ty nejzajímavější z nových funkcí. Skvěle vypadá možnost (vedle sdílení internetu přes USB, tzv. tethering) udělat z Nexus One Wi-fi hotspot. Jednoduše řečeno, telefon je připojen k internetu pomocí mobilní sítě a sám vytvoří zabezpečenou Wi-fi síť. Pokud potřebujete v terénu připojit třeba notebook k internetu, jedná se o velmi rychlou možnost, jak toho dosáhnout. V případě, že máte přístup k rychlým 3G datům, není problém pomocí tohoto způsobu připojit i několik notebooků k internetu. Nově je možné aktualizovat nainstalované aplikace automaticky, což je výrazné usnadnění, pokud jich máte několik desítek, což u podobných přístrojů nebývá žádná výjimka.
A třetí z největších novinek je migrace Flash Playeru na Android.
Jistě vám nemusíme říkat, že Apple se brání Flashi jako čert kříže a ještě dlouho na žádném z jeho zařízení nebude. Hodně obsahu je tak ovšem jeho uživatelům odepřeno, nejcitelnější je to u videí, či třeba Flash her. Ty teď na Androidu 2.2 spustíte, zároveň je možné narazit na značné obtíže. Problém je především v tom, že webové stránky nejsou pro mobilní zařízení optimalizovány. Jakmile tak navštívíte web, který obsahuje několik např. reklam ve Flashi, scrollování stránky je rázem téměř nepoužitelné.
Důležité ovšem je, že Google do Androidu investuje spoustu peněz a především úsilí. Android totiž není jen Nexus One, který se neprodává vůbec dobře a možná i proto bude nově dostupný i v maloobchodním prodeji a ne jen přes on-line obchod Google. Velká spousta výrobců mobilních telefonů s Androidem ve svých zařízeních počítá. Vydělá na tom tak především zákazník, který si bude moci koupit přístroj, který se vyrovná iPhonu, ale nabídne mu i něco navíc.
Pozor na nebezpečné notebooky Hewlett-Packard
Zásadní problém musí řešit společnost Hewlett-Packard, a pokud snad vlastníte notebook od této společnosti, rozhodně zpozorněte. U 31 verzí jejich notebooků totiž dochází k přehřátí baterie a v několika případech dokonce došlo k lehkým poraněním uživatelů. Na této stránce si můžete přečíst podrobnější informace, či si rovnou ověřit, zda snad i vy nepatříte k postiženým zákazníkům.
Pokud snad ano, společnost doporučuje baterii okamžitě vyjmout a přístroj používat pouze připojený do elektrické sítě. Všichni postižení zákazníci mají samozřejmě právo na úplně novou baterii, která už by měla být v pořádku a neměla by nikoho ohrožovat.
Pac-Man slavil narozeniny
Je tomu již více než 30 let, pokud trváte na přesném datu, tak 22. května 1980, kdy se začala prodávat hra Pac-Man. Ta ač velmi jednoduchá, a s jasnými pravidly, se stala nesmírně populární, nebojíme se říci i kultovní hrou. Toto výročí se rozhodli oslavit i ve společnosti Google a to skutečně stylově. Jak jistě víte, při významných příležitostech mění Google grafiku svého loga k tématu události. Ještě významnější pocty se dočkal právě Pac-Man.
Místo pouhého statického obrázku se totiž logo změnilo v herní pole a každý si mohl hrát až do úplného vyčerpání. Dokonce se změnilo i tlačítko “Zkusím štěstí” na “Vhodit minci” a hra pak šla hrát i ve dvou lidech na jedné klávesnici.
Ukázalo se, že Pac-Man nemá přízvisko legendární jen tak z bůhzdarma. Během jednoho dne ho totiž lidé hráli téměř 5 milionů hodin, alespoň tak to vyplívá ze statistik Google. A to už je pořádná dávka. Podle dohadů, protože přesná čísla nemůže mít nikdo, prý díky tomu výrazným způsobem klesla produktivita práce a prý tím došlo ke ztrátě až 300 milionů amerických dolarů.
Pokud jste snad zrovna ve zmíněný den neseděli u počítače a rádi ještě zavzpomínali na staré časy, nezoufejte. Pac-Man nezmizel a na stránkách Google si jej stále můžete zahrát.
Chrome v nové verzi
Je to jen pár dnů, co se prohlížeč Google Chrome dostal již do páté finální verze. Nejvýraznější je nová funkce týkající se synchronizace, pokud tedy používáte více počítačů, mělo by se vám synchronizovat i nastavení prohlížeče atd. Vypadá to ovšem, že v Google se hodně shlédli v rychlosti. Podobně, jako je tomu u dnes popisovaného Androidu 2.2, i Chrome 5 slibuje rychlost v pravdě pekelnou.
Už dříve patřil Chrome k jedněm z nejrychlejších prohlížečů na trhu. Nyní by měl tedy být ještě daleko svižnější, o čemž nás má přesvědčit i hodně povedená reklama. Ta je velmi nápaditá a přitom hravá a srovnává nesrovnatelné. Je tak snad Chrome rychlejší než zvuk? A co takový blesk? A je rychlejší než brambora? Hodnocení už necháme na vás 🙂
A ještě něco o Facebooku
Facebook je všude. Nebo se alespoň snaží být a to všemi dostupnými prostředky. Pokud máte kolem 500 milionů uživatelů, už si můžete dovolit mnohé. Třeba přijít s funkcí Like, kterou chtě nechtě musí implementovat většina webů. Vždyť na tom není nic špatného říkáte? Ano, je možná hezké vědět, které stránky se líbí vašim přátelům a známým, to bezesporu. Pokud se na to ovšem podíváme globálněji, Facebook se pomalu, ale jistě mění v obávaného “Velkého bratra”.
Pokud z nějakého důvodu účet na Facebooku nemáte, nebo jste ho už pro jistotu raději zrušili, budete tak zřejmě stále častěji narážet na různé překážky, které vás nepřímo nutí se na Facebooku zase pohybovat. Jedním z nich může být i novinka na zpravodajském serveru České televize. Ta totiž změnila diskuze na portále CT24.cz a diskutovat a komentovat můžete pouze s aktivním Facebook účtem. U veřejnoprávní služby nám nepřipadá zrovna v pořádku, aby musel být uživatel, který si portál platí ze svých daní, registrován na zahraničním webu a doufáme, že další servery nebudou hromadně následovat tohoto příkladu. Ale abychom nebyli jen kritičtí. Pokud máte Facebook rádi a trávíte na něm spoustu času, určitě vás zaujme zcela nová služba, pojmenovaná jednoduše Zero, tedy “nula”.
Jde o přístup k Facebooku pomocí mobilního telefonu, konkrétně jen k jeho ořezané textové části. Co je ovšem velmi potěšující, že Facebook se v mnoha zemích dohodl s operátory a připojení k Zero se vám neúčtují žádné další poplatky. Nemusíte si tedy platit vůbec žádný paušál za internet a přesto být stále připojení k Facebooku. Že to zní až příliš dobře? No máte pravdu, ačkoliv je mezi třicítkou zemí, které tuto službu umožňují třeba i Rwanda, či nám bližší Maďarsko, Českou republiku tam “snad zatím” nenajdete. Doufejme, že i naši operátoři se s Facebookem dohodnou a službu v brzké době nabídnou i u nás. Do té doby byste ji mohli využít alespoň na dovolené, i když to bude znamenat nákup tamní SIM karty.
tomu říkám mít nápad udělat takovéhle video
a nas ucitel informatiky nam furt cpe, jak HP jsou neporuchovy a ze na zadnym nikdy nevidel zadnou zavadu, kdyz sem mu rekl ze znam 3 lidi kterym se na nem pos*ala mechanika tak rikal ze lzu, jenze takovejch lidi je mnohem vic a HP-ckam se snad podelavaj jen mechaniky a ted k tomu i baterie
Tak jako souhrn za týden bych to bral, ale za měsíc mě toho příjde docela málo.. krom toho se opravdu opakují dokola pořád stejná témata :( a například o vývoji v 3DTV ani zmíňka
Já mám s HP také jen dobré zkušenosti. Hlavně hodně potěšil fakt, že má neprotékající klávesnici. Což jsem zjistil až když jsem řešil, co jsem tím politím zrušil
A i třeba podpora a servis jsou na lepší úrovni než u konkurence
nema chybu,
a je to pravda- podla mna je google chrome lepsi nez cokolvek ine
Drsne video
Ohledně FB. Nevím proč s tím ty televize a třeba i jiné společnosti dělají takový halooo. Např.: jedno nejmenovaný rádio "Přidej si nás na FB a vyhrávej dřív než ostatní". Zdá se mi to jako diskriminace nebo něco na ten způsob. Já FB nemám a taky žiji. Nevím proč bych měl být omezován na nějaký server. Proti FB osobně nic nemám jsme svobodná země a dělat si může a být kde chce každý jak uzná za vhodný,ale ta televize a myslím si že toho bude čím dál víc je dost špatný.
chrome pouzivam a goood
fakt good:)
Reklama na google chrom je opravdu strhují!
hodne povedena reklama :) a jako uzivatel chrome browseru ocenuji dvojnasob :)
A to je dost dobře už má opotřebení 41%
Pohoda, noťas od nich mám jinej a problémy žádný. Chyba se může stát každýmu. Navíc myslíte že ty baterky vyrábí v americe? těžko. Ukázaly chybu, baterky v poho vymění, tak co...
Popravdě nechápu proč tolik lidí používá prohlížeč Chrome. Standartní trojka podporovaných prohlížečů je IE, Mozila, Opera a t os tím, že Opera není podporována v 100% většine webů. Tak proč?
Rychlost pomineme, rozdíl mezi IE, Operou, Mozilou, Chromem nikdo nepozná. Graficky, tedy uživateslký prostředí ení špatný, jednoduchý, to uznávám ale dál?
Bohužel je to Googlovskou adaptací Chromu do každýho výrobku Googlu, a pokud jsou miliony uživatelů jako třeba táta, tak se není čemu divit :).
Chrome je dobrej podle mně lepší než mozila atd..
:D opravdu to nemá chybu :D vtipný a zase vtipný :D
nejlepsi na chromu je prekladac :)
To video na Chrome vážně nemá chybu.Dle mého názoru, to je vážně nejlepší prohlížeč.
Facebook: Nevedu a jsem jeho naprostým odpůrcem.
Pěkný videjko :-D
I když mi teď nejdou nahrávat obrázky v nové verzi do článků na gameparku, ale i tak jsem s ní nesmírně spokojen
jj tohle videjko se vydařilo x)
Tak to co jsem se zde dočetl mě doslova šokovalo - sleduji novinky ale tohle se ke mě ještě nějak nedostalo , absolutně nechápu jak může veřejnoprávní televize takkto postupovat vůči jejím platičům...
Pochopil ybch to možná u NOVY , Primy ale už ČT teda nevím nevím... Facebook také nemám - a snažím se mu aztím dost úspěšně bránit , poměrně to dle mě omezuje vlastní svobodu - jak bylo řečeno , skoro Velký pratr... :D
Jinak jak padla kritika na Windows Mobile... - nechápu proč to všichni kritizujete... - zastaralé???... Já nevím , ale osobně se mi tam pracuje mnohem lépe + to má nepřeberné množství funkcí oprati IProhne a zatím i oproti Androidu... - prostě se tam dostanu všude , úprava registrů a další kujoviny... jen se v tom musí človíček chvilku hrabat aby si to uzpůsobil k obrazu svému , hold s WM nedostáváte hotový OS k použití ,a el po úpravách je dle mě nej.. :)
A proč ne?Je to jednoduchý,přehledný,uživatelsky přijemný,moc pěknej dizajn...Mužes si stahnout par opravdu potřebnejch addonu(Určitě jejich obdoby budou i na mozile).Přibadně male upravi vzhledu...
Co vic jako od prohližeče chceš?Google konečně přišel s jednoduchým prohlížečem ,kterej není naročnej na používaní...a že je na ty mim šrotu sakra poznat rozdil v rychlosti (chrome vs mozilla)
Článek hezkej, ale proč bohajeho tolik témat dohromady :-O
Nejlepší !!!!
S tím maj fakt pravdu já u toho taky proseděl nějakou půlhodinku:D
No při procházení webů sem zjistil že chrome není zrovna 2x dobře chráněn proti virům od EAST Smart Security 4 POZOR na to !
Supr ale Chrome??? je ja nwm
Ten Pac-man na to googlu byl dobrý, hlavně když tam bylo tlačítko vhoďte minci a ne New Game :))
Reklama na chrome špičková, a u pacmana jsem taky proseděl chvilku :D
Clanek ujde, ale proc tolik temat v sobe ?
nechapu proc si to vsichni kupujou kdyz na to pak nadavaj. treba iphone, vsichni rikaj jak musite mit specialni programy abyste ho spojili s pc. ja bych si koupil radsi mda od htc.
Zrovna nedavnou jsem četl že výrobci applu lhali uživatelům u nového iphonu který měl problém s anténou že se prý jedná o chybu v systému. nekolik časopisů udělalo testy a hle aple lže je zde nevhodná anténa...Bohužel lidé jsou tak strženi davovou manii že kupují nadále :(
je rozhodně lepší nez google chrome
Zachvlu vam mobil bude utirat zadek
Není co dodat prostě !