Sýrie má problém
Jak jste jistě zaznamenali, politická situace v Sýrii je na pováženou a vše už je dávno za hranicemi občanské války. My se ale nebudeme věnovat politice, ale podíváme se na celou situaci z hlediska IT. Hackeři se totiž zaměřili na vládní struktury a podařilo se jim proniknout do tamní databáze. Dozvěděli jsme se tak, že s elektronickou bezpečností si syrské složky příliš těžkou hlavu nedělají (stejně jako s vražděním civilního obyvatelstva).
Ale abychom byli konkrétní. Hackerům se podařilo dostat do syrských poštovních serverů, získali seznamy hesel a tím pádem také poštovní korespondenci. V té se vládní činitelé domlouvali, jakým způsobem manipulovat se sdělovacími prostředky a ovlivňovat Američany.
Nejčastějším heslem pak byla kombinace čísel 12345 a podobné jednoduché varianty, do nebe volající je pak kratičké heslo 25, které patřilo k e-mailové schránce začínající “support@”. Ostatně seznam schránek a hesel je veřejně přístupný a můžete se na něj sami podívat na této stránce.
Nový iPad
Je to jen několik málo dní, co Apple představil nový tablet iPad. Ten opět předefinoval to, jak by měl pořádný tablet vypadat a co budou ostatní výrobci několik dalších měsíců opět dohánět. Ostatně posuďte sami. Jako ze sna zní už jen samotné rozlišení, které dosahuje neuvěřitelných 2058×1536. Tolik nemá ani naprostá většina LCD displejů nebo HD televizí. Samotný Retina displej má přitom velikost 9,7″, takže Apple slibuje neuvěřitelnou jemnost zobrazení.
Samotný iPad pohání dvoujádrový procesor, ovšem v kombinaci s dalších čtyřjádrovým procesorem, který se stará o vykreslování grafiky. Vzhledem k rozlišení se není co divit. Jenže Apple zároveň uvádí, že iPad je prý až 4x rychlejší, než konkurenční platforma Tegra 3. A co je neméně zajímavé, prý je nový iPad výkonnější, než konzole Xbox 360 a Playstation 3. V tomto ohledu si ovšem rádi počkáme na nezávislé testy.
iPad navíc dostal do vínku i 5MPx fotoaparát a dokáže nahrávat video v 1080p rozlišení. To díky softwarovému vybavení můžete bez problému přímo na tabletu i stříhat a rovnou publikovat. Apple nezklamal, ani co se týká baterie, což bývá slabé místo většiny mobilních zařízení. Kapacita baterie se zvýšila o slušných 40%, což ovšem vzhledem k vyššímu výkonu tabletu znamená, že vydrží bez nabíjení “jen” jako iPad 2. To znamená při běžné práci kolem 10 hodin, při připojení k nejmodernější LTE sítí (což nový iPad také zvládá, ale my si o tom můžeme vzhledem k politice našich mobilních operátorů nechat jenom zdát) vydrží o hodinu méně, tedy 9 hodin.
A název? Pokud se jen trochu zajímáte o tablety a podobná zařízení, pak jistě víte, že nyní představený tablet je v pořadí již třetí. Jenže Apple spojení iPad 3 nebo iPad HD (jak se v souvislosti s vysokým rozlišením také spekulovalo) v názvu neuvádí. Je si tak jist svou pozicí na trhu, že se tablet jmenuje prostě iPad. Vzhledem k prodaným kusům se tomu ani trochu nedivíme.
Betaverze Windows 8 je venku
Nová verze operačního systému Windows se objeví pravděpodobně již tento rok na podzim a tak v uplynulých dnech Microsoft vypustil veřejnou betaverzi. Tu si může každý zájemce bez omezení vyzkoušet. Betaverzi můžete nainstalovat přímo na notebook nebo stolní počítač, v tom případě doporučujeme instalovat na samostatný pevný disk. Nebo můžete použít virtualizační software. My můžeme doporučit třeba Oracle VirtualBox, který betaverzi Windows 8 podporuje.
A jaké jsou naše první dojmy? Rozpačité. U Microsoftu je vidět obrovská snaha protlačit svůj nový způsob zobrazení Metro i na desktop. Ale dělá to násilnou cestou, kdy uživatel nemá moc na výběr. To znamená, že zmizelo tlačítko Start. Opravdu, neděláme si legraci. Systém nabootuje přímo do Metra s jeho dlaždicemi.
Na desktop se známým Aero zobrazením se můžete přepojit, ale v podstatě cokoliv budete chtít v systému udělat, musíte zpět do Metra. Metro a Aero se přitom jak stylem ovládání, tak zobrazení naprosto liší, takže nejen že to odvádí vaši pozornost, ale je to nepříjemné i na oči.
Tohle spojení je o to bolestivější, že různé nabídky, např. ovládací panely se liší. To znamená, že ovládací panel, který spustíte v Metru má jen několik možností oproti tomu, který je v Aeru. Ten ovšem z Metra musíte spustit. A pokud se vám Metro opravdu líbí a budete chtít pracovat jen v něm? Ani tehdy nemáte úplně vyhráno, protože třeba Internet Explorer v Metru je také úplně jiný (s minimem možností i nastavení) než ten v Aeru. Chcete si v Internet Exploreru stáhnout nějaký soubor? Na Metro verzi zapomeňte.
Nezbývá než doufat, že Microsoft spoustu věcí ještě změní, protože podle reakcí z celého světa je současný stav krokem vedle a líbí se jen málokomu.
Windows 8 má nové logo
A s uvedením betaverze Windows 8 se objevilo i nové logo. To jasně ukazuje na současnou orientaci firmy na Metro a dlaždice a je překvapivě monochromatické.
Velkým překvapením, které se ve Windows 8 také objevilo je nová tapeta či chcete-li ikona, která se objevuje již při samotném spuštění systému a která je, jak to říct hodně diplomaticky – přehnaně jednoduchá. Další hodnocení už raději necháme na vás.
Co nového na on-line úložištích
Minule jsme se věnovali situaci kolem uzavření jednoho z největších serverů pro sdílení dat – Megaupload.com. Situace se zatím zklidnila, hlavní majitel Kim Dotkom byl propuštěn na kauci a Spojené státy požádaly o jeho vydání do země.
Podle posledních informací se podobný zákrok prý chystá i proti dalšímu podobnému úložišti, na paškálu je údajně server Hotfile.com, u nás nepříliš používaný. Lépe je na tom Rapidshare.com, které sice zatím není v hledáčku úřadů, ale omezuje rychlost stahování pro neplatící uživatele a to pouze na 30Kb/s. S touto rychlostí budete 100MB dat stahovat skoro 1 hodinu
A zajímavá je situace kolem českého Ulož.to. Její majitelé totiž jednají se zástupci hudebního průmyslu a chtějí legálně prodávat hudbu. Výborně.
Google Market končí
Ne nebojte, Google je sice znám tím, že služby kterým se nedaří bez milosti ukončuje, ale v tomto případě je důvod konce Marketu prozaičtější. V podstatě bez varování a ze dne na den se totiž z Google Marketu stal Google Play Store.
Pod značku Google Play je nyní začleněno více služeb. Je to obchod, tedy prodej aplikací pro systém Android, stejně jako prodej knih, prodej hudby a půjčovna filmů a seriálů. Bohužel ty se nás v České republice zatím netýkají, ale snad se také brzy dočkáme.
Nokia PureView 808
V uplynulých týdnech proběhl v Barceloně jeden z největších veletrhů mobilních zařízení na světě. Apple ho už tradičně bojkotuje, firma se soustředí na vlastní keynote, takže nejvíce k vidění bylo především zařízení poháněných Androidem. Ale o těch zase někdy jindy. Největším překvapením veletrhu se totiž stal telefon od Nokie.
Nokia se nyní plně soustředí na platformu Windows Phone, která je stále v problémech, protože ač je systém povedený a konkurence schopný, prodeje jsou oproti Androidu nebo iPhone v podstatě mizivé. Nokia Pure 808 ovšem nabízí něco jiného. Uvnitř je překvapivě operační systém Symbian, kterému dala Nokia už před nějakou dobou oficiálně vale. Jak později vyplynulo, technologii PureView Nokia chystala více než 5 let, takže je to na druhou stranu pochopitelné.
A co že to tedy ta Nokia PureView 808 tak překvapivého umí? Má totiž fotoaparát, který má rozlišení 41MPx. Skutečně jsme se nepřepsali, není to 4,1 ale 41. Skutečné fotky, které je pak fotoaparát schopen vytvořit mají rozlišení 38MPx a jsou poměrně kvalitní. A proč takové šílené rozlišení, které jak jistě správně namítnete, je v mobilu naprosto zbytečné?
Co dnes chybí většině mobilů je optický zoom. Je to především kvůli tomu, že pro zoomování potřebujete dostatečnou hloubku zařízení a tu si u mobilu nemůžete dovolit. U Nokie na to jsou od lesa a optický zoom fingují právě brutálním rozlišením. V podstatě si tak můžete dovolit přímo ve fotoaparátu simulovat 3x optický zoom tím že se snímá jen část čipu, ovšem výsledná fotografie má jen 5 MPx.
Jistě je to hodně krkolomné řešení, ale funguje a hlavně fanoušky do fotografie by rozhodně mohla zaujmout. Tato technologie se chystá i pro platformu Windows Phone, takže je rozhodně příslibem do budoucnosti, i když pro většinu z nás bude zřejmě stále přijatelnější pořídit si spíše malý kompakt.
...zajímalo by mě kolik stojí.
stejne jako stal Ipad 2 jeste pred slevou.
je peknej ale zajimalobyme kolik lize
stejně si ho nekoupíte tak vám to může být u zádele
Ceny iPadů na našem trhu jsou zpravidla vyšší než v USA, dá se očekávat, že nejméně vybavený iPad nové generace bude stát 13990 Kč a nejlepší verze vyjde na na necelých 18000 Kč
V USA modely s pamětí 16 GB, 32 GB a 64 GB se budou prodávat za 499 – 699 dolarů.
Hodně chabý
uz se tesim na win 8 :) a ta nokia je taky slusna. Novej ipad je shit stejne jako posledni dobou vsechno od apple, lidi sou tak blby ze jim je vzhled prednejsi nez vykon tak si to kupujou. Je mi jedno co mi na to reknete, je to pravda.
asi hezký rozlišení, ale může mi někdo říct, k čemu ta věc jako vůbec je? děkuji
Win 8 vypadaji moc pekne, tesim se na ne, snad to nebude fiasko ála Vista.
iPad u nas bude jako vzdy stat o 3-6000 vic, nez vsude ve svete, protoze jsme v CR.
akčloiv se ot nezdá.. mužeš tam hrat pecka hry... lehko se na nem piškou zapisy do školy.. ruzne prezentace atd... nebo is lehneš do postele a je přijemnejší se divat na tablet než na notas...
osobně by mě zajímalo, kterýho fotografa by vážně zaujal foťák s rozlišením 41MPx, naopak rozlišení přes 10-12MPx už je k ničemu a naopak než by fotografie zlepšovalo jim škodí. Tim spíš, že velikost optického čipu nahradit nelze.
Re. 7 nevim co se ti líbí na W8, co tu čtu tak je to akorát další násilný cpaní lidí kam nechtěj. Žádná možnost přizpůsobení, žádná možnost nahrání minulého zobrazení. Microsoft akorát pořád mění vzhled a jak člověk dostane novej program, aby se v něm zdlouhavě znova učil, tim spíš když ho používá občas a potřebuje něco najít... A jak jsem psal výše a je to i v článku ta fotografie je podvod. Jen pro představu foťáky v mobilech nikdy nemají reálný výkon vyšší jak 50% udávaného výkonu, když jsme to měřili iPhone s teoretickým výkonem 8Mpx měl reálny zhruba 1,9Mpx.
Osobně si myslim, že Nokie a Microsoft se stáhnou navzájem.
Nejsem žádnej fanda Apple, ale očividně dělaj věci který lidi chtěj, místo toho, aby násilně prosazovali nějakou novinku, kterou přeci musí mít všichni rádi, jako to dělá Microsoft.
Pusť si to video o WIndows 8. Týpek to tam normálně přepnul a vypadalo to jak sedmičky. Zbytečnej hate. Dokonce začínám konečně přemýšlet o tabletu s W8, pokud bude nějaká rozumná cena.
Nebudou to sedmičky. Především to nemá mít start menu a kdyby nebylo firmy "třetí strany" tak jí ani od microsoftu nedostane. Takže ne. Nejde Windows 8 přepnout, tak aby fungovali jako sedmičky. Tímto krokem chce Microsoft sjednotit vizualizaci OS na PC a na mobilních zařízeních. Metro + dotyková obrazovka = bezva. Metro na klasickém monitoru s klávesnicí a myší = na houbeles. Toť můj názor.
Podívej se na to video, srovnej si fakta, ten chlápek to tam normálně přepne.
ipad.zbožnuji
Prepnouut na klasickou plochu se startem to pujde, to microsoft uz od zacatku hlasi na vsechny strany. hlavne se mi libi idea ze na vsech zarizenich bude stejnej windows :) a rikat ze to bude propadak je smesny, z videi co sou na netu se to sotva pozna :D
re11: Nemam nic proti apple, snazi se vydelat a dari se jim to. Jak sem psal, nechapu lidi co uprednostnujou vzhled pred vykonem.
Proč si nepřečtete můj komentář znovu? Neříkám, že nepůjde přepnout na desktop, ale to, že nebude mít klasický start menu. To tlačítko co vidíte vlevo dole je jen odkaz na klasické menu metra. Ostatně tak to funguje už v jejich vydané "Consumer Preview".
re 12
video je jedna věc jak bude vypadat je druhá věc, mě osobně Microsoft dost štve, protože jak jsem psal s každym novym softwarem je předělaný ovládání, který je podle mě neintuitivní a člověk to musí hledat a hledat
re16
mluvíš o upřednostňování výkonu osobně si myslim, že microsoft žádnej lepší výkon nenabídne. Je pravda, že se v tabletech neorientuju, ale podle toho HW popisu tabletu by mě zajímalo jestli jde sehnat něco takhle výkonýho. (ne že by mě to trápilo Apple věci jsou v Čechách díky cenám skoro nedustupný - resp. takový hračičky si nekupuju tim spíš ne za ty peníze...)
proc si kupovat ipad news ? co je na tom tak super, kdyz si muzu koupit zanedlouho super masinku od asusu ? http://www.novinky.cz/internet-a-pc/222278-nejvykonnejsi-tablet-na-svete-ma-asus-vyrovna-se-i-stolnim-pocitacum.html
chtěl bych jí
asi tak... nic nema na iPad,iPod,Iphone,iMac,Macpro a td... od applu to bude vždy nejlepší... protže z 1 púrostého duvodu... android a windows mobile se cpe do všeho a ten samotný system se cpe do všeho.. takže se tam neco ořeže přidá a td.. skus se o to zajmat trochu vice.. a pochopíš to
... tak to bych chtel tech 41 MPx vyzkouset. docela by me zajimalo jak realne tento figl dokaze udelat kvalitni fotky.
nezaleží jen na pixelech... ale i na filtrech a toto zařízeni je na na nic.. takže fotky s nim budou vypadat asi jako z nikonem 1...
jak jsem psal, a to se nezmění.
ja ho mam doma sem načenec applu... a musím říct že mě to uchvátilo je super, a fotky sou opravu čisté a krasné má 6 čoček což pro tablet je ohromné...
plácáš nesmysle :D Právě iPhonům chybí některé funkce, když ještě žil Steven tak vždy tovyšlo zpoutsa lidí řvala proč toi tam není a Steven jim tovysvětlilže to nepotřebujou a ještě dodal pár blbejch důvodů proč. Amíci mu to sežrali i s prutem. Navíc v USA je obrovská propagace i-výrobků. Neznamená to že iněco je lepší než věci třeba od samsungu, ale je to stejné jako s oblečením - Neznamená že neznačkoé zboží je šrot, ale když máš značkové tak světu ukazuješ že si "něco" víc, že máš bohatší rodiče, víc vyděláváš, máš se líp než 85% národa a prostě to musíš ukázat. Pohledej si to na netu proč lidi táhnou za značkama. je to stejnej hating jak AMD vs nVidia. Hold se jednou povede jedna řada a druhému naopak zase nepovede.
Pokud si něco pořizuju tak hledám vždy nejlepší alternativu k mým možnostem a než z první koupím předraženou věc, kterou nepotřebuju, ale bohužel spousta lidí myslí jinak a nakupuje buď nejlevnější zmetky či prostě jdou za značkou - tím neříkám že třeba nemám boty od nike či značkové oblečení, ale že si nejdřív zjistím jaké mám alternativy ne že iPhone je best zbytek šunt, jak to může někdo říct, když to nedržel ani v ruce (Nemluvím o těch co již měli třeba nějakého přímého konkurenta iPhonu v ruce a porstě se mu víc líbil iPhone) osobně můžu říct že iPhone bych nechtěl, kamarád má iPhone 4s a prostě mi to nesedí.
Hodně zajímavých věciček
To logo WIndows ... Jsem se musel smát ... Když by toto logo bylo u Windowse ve verzi 95, tak nic neřeknu, ale to logo je úplně jednoduché, ale možná, že je to dobře, protože v jednoduchosti je síla.
ja je este nevidel ale win 8 sou prej graficky hrozny :( ale nwm
Metro je hrozný balast, doufám, že půjde (pro desktopy minimálně) nějak ve finální verzi vypnout. Protože pokud bude nový systém pouze o tom, že tam bude Metro na víc a nic jiného, tak není třeba kupovat.
A co se týká nového iPadu? iMánie už mi lezou krkem, tablety jsou zařízení naprosto zbytečná (a nemyslím jen ty od Applu). Je to moc malé a hloupé na práci a moc velké na to to nosit někam v kapse (do které se to vlastně ani nevejde). To už radši nějaký Netbook, ten dává více možností než uzavřený iOS na tabletu.
.. Windows 8 se už těším ;) Článek pěkně zpracovaný. Dávám 5*