I Samsung se zbavuje výroby pevných disků
Minule jsme si psali o významné akvizici, kdy společnost Western Digital koupila od Hitachi její výrobu pevných disků. Boj ovšem pokračuje a do té doby vedoucí lídr trhu, společnost Seagate vrací úder. Pokud vše posvětí úřady, získá Seagate výrobu pevných disků od společnosti Samsung. Její kupní cena činí téměř 1,4 miliardy dolarů.
Vzkříšení Rapidshare?
Rapidshare je synonymem pro sdílení souborů. Byla to v podstatě první služba takového druhu (ještě s koncovkou .de) a odstartovala raketový boom podobně zaměřených serverů. A samozřejmě je synonymem i pro pirátství a nahrávání nelegálního obsahu všeho druhu.
Možná i proto, že bylo Rapidshare první, zaměřují se na něj nahrávací společnosti. Můžeme se jen dohadovat, co bylo pravým důvodem pro to, že se před časem vedení Rapidshare „zbláznilo”. Během několika měsíců a někdy dokonce i v průběhu jednoho týdne, docházelo k zásadním změnám podmínek užívání služby. To by nebylo přijatelné, ani kdyby bylo RS zadarmo a právě tímto tahem si pod sebou RS podřezalo větev. Určitě jste taky narazili na články typu, jakou službu nyní používat místo Rapidshare, což přesně odpovídá vzniklé zmatené situaci.
Tomu je nyní zdá se definitivně konec. Opět nevíme, co k tomu vedení RS vedlo a zda jde o poslední pokud o záchranu služby. Můžeme ale konstatovat, že je to ten zřejmě nejlepší ze všech. Rapidshare znovu zásadně změnilo podmínky služby a vrátilo se ke kořenům. Zaplatíte jednu cenu a za tu můžete dle libosti stahovat a nahrávat soubory. Bez omezení, bez dalších podmínek. Je škoda, že si stále musíte kupovat „Rapidshare měnu” nazvanou Rapids. Jeden měsíc vás tak vyjde na 500 Rapids. Čím víc si jich koupíte, tím větší dostanete slevu, takže 6000 Rapids, které představují roční předplatné, vás vyjde na 59,70€ (ušetříte 12€, než kdybyste si tarif prodlužovali po měsíci).
Telefónica O2 konečně umí tethering a zrychluje ADSL
Trvalo to nekonečně dlouho, ale i zákazníci O2 se dočkali. Síť Telefonica konečně umí a zvládá tethering. Pro neznalé krátké vysvětlení. Tethering je v podstatě sdílení internetu skrz mobilní telefon, v tomto případě se jednalo o populární iPhone od firmy Apple. Ten připojíte k počítači buď pomocí kabelu, Bluetooth nebo nově i prostřednictvím wifi a můžete si na stolním počítači, či možná častěji notebooku užívat mobilní internet.
Zajímavé ovšem je, že ostatní operátoři tethering již dávno podporovali. Před několika měsíci na to ještě Telefónica odpovídala, že probíhají jednání s firmou Apple, která tuto funkci prý musí schválit. U ostatních operátorů ale k žádnému schvalování prý dojít nemuselo, takže zřejmě šlo jen zbytečné obstrukce nebo obavu o možném přetížení sítě. V každém případě, v tuto chvíli již všichni naši mobilní operátoři tuto funkci ve svých sítích podporují.
Druhá část zprávy se týká pevného internetu a potěší především současné zákazníky, kteří využívají internet od O2 prostřednictvím ADSL. O2 začala nabízet připojení pokročilejší technologií VDSL, což v praxi znamená především zrychlení připojení. Zda se vás týká a jakou rychlost můžete mít k dispozici si můžete jako stávající, nebo i nový zákazník ověřit na adrese zrychlujeme.cz. Základní tarif nabízí rychlost 16MB/s pro download a 1MB/s pro upload za cenu 750 korun měsíčně. Pokud budete mít štěstí na dobré vedení a vhodnou vzdálenost od ústředny, můžete dosáhnout rychlosti až 25/2 MB/s. Za tu zaplatíte o 100 korunu více. Při úpisu na rok navíc získáte nový modem za korunu, jinak stojí skoro 2 tisíce, a můžete soutěžit o ceny.
A poslední část zprávy jen telegraficky. Společnost se na valné hromadě dohodla, že přestane v názvu společnosti používat zkratku O2 a bude se nově jmenovat jen Telefónica Czech Republik. Aby se to náhodou nepletlo, označení O2 bude používat i nadále v označení služeb, produktů a dokonce i v reklamě.
Skvělé 3D mapy od Nokie
Firma Nokia, která nedávno uzavřela významné partnerství s firmou Microsoft představila výborně vypadající 3D mapy měst. Modely vypadají daleko lépe než u konkurence. Technologie pořízení je přitom celkem jednoduchá. K pořízení 3D modelu postačí letadlo, které má několik kamer. Ty pořídí snímky z několika přesně daných úhlů a výsledkem je velmi věrná 3D podoba. Výhoda tohoto systému je v rychlosti, kdy ke zmapování většího města stačí pouhý jeden den. Ostatně o výsledku se můžete přesvědčit sami na adrese maps.ovi.com/3D, mezi nafocenými městy najdete i Prahu.
Problémy kolem iPhone a kdy přijde na trh další generace
Jistě si ještě vzpomenete na poprask, kdy vyšlo najevo, že Google při focení ulic do projektu Street View zároveň skenuje wi-fi sítě a snad tím mohla z některých nezabezpečených získat i nějaká data. Majitelé telefonů iPhone ovšem museli v minulém měsíci řešit zásadnější „špionážní problém”. Jak zjistili dva vědci, každý iPhone od verze operačního systému 4.x uchovává velmi podrobné údaje o tom, kde se telefon nacházel a to po dobu několika měsíců. Tyto údaje se pak při zálohování nahrávají a uchovávají v počítači a to v nešifrované formě. Teoreticky se tak k nim může dostat neoprávněná osoba.
Údajně již v šifrované formě se tyto údaje bez identifikace telefonu nebo jeho vlastníka odesílají do Apple, který tím získává velmi přehlednou mapu BTS základen a wi-fi sítí po celém světě. K sledování polohy se totiž nevyužívá systém GPS, ale přihlášení telefonu k BTS, tedy stanici mobilního operátora, přičemž každá má své číslo a GPS polohu. Reálná vzdálenost se tak může lišit až o kilometry, ale základní údaj, kde se telefon asi nachází je na světě.
Apple má to štěstí, dá-li se to tak nazvat, že měl tuto skutečnost ošetřenou v podmínkách pro používání telefonu, kterou musí každý jeho vlastník odsouhlasit. Samozřejmě skutečnost je taková, že jen málokdo tyto podmínky, které mají často několik desítek stran, podrobně čte. Apple ovšem rychle podlehl tlaku a nyní již je na světě aktualizace, která tuto citlivou situaci řeší.
A další část zpráviček se týká termínu, kdy se na trhu objeví již pátá generace jablečného telefonu, který stále trhá prodejní rekordy. Již před několika měsíci, před vydáním iPadu 2 se spekulovalo, že každoroční uvedení iPhone na začátku prázdnin bude zřejmě posunuto a opravdu k tomu i dojde. Nového iPhone se tak dočkáme nejdříve v září či během podzimu. Vánoční trh si Apple ujít rozhodně nenechá.
Geocaching slaví 11 let
Zní to téměř neuvěřitelně, ale už tomu je 11 let, kdy byla v americkém Oregonu schována první krabička, obsahující „poklad”. Pro ty co netuší, co geocaching je: jedná se hru, kdy na základě GPS souřadnic hledáte schované schránky. Ty většinou neobsahují nic cenného, ale téměř vždy v nich najdete zápisník pro zalogování. Schránky jsou většinou schovány na nějakém zajímavém místě, které by jinak velmi pravděpodobně uniklo vaší pozornosti a právě proto se geocasching stal tak populárním. Jeho provozování umožnilo především odblokování systému GPS, který do té doby využívala americká armáda. Běžný uživatel sice mohl GPS souřadnice zaměřit, ale přesnost se pohybovala v řádu desítek metrů, nyní se jedná o 1-2 metry.
A geocaching je zdá se stále oblíbenější. V březnu minulého roku dosáhl počet schovaných schránek jednoho milionu, jejich uložení zabralo téměř 10 let. A nyní? V současné době je počet uložených keší ještě o 380 tisíc větší. Jako takový malý dárek k výročí dostal web geocachingu konečně i novou podobu, která se docela povedla.
Sony řeší největší problém za několik posledních let
Mluví se o vůbec největším průšvihu, jaký kdy postihl herní firmu a již nyní je jasné, že bude stát Sony přes jednu miliardu dolarů. Ale začněme úplně od začátku. Na tom stojí hacker vystupující pod nickem geohot, vlastním jménem George Hotz. Tomu se před několika měsíci podařilo prolomit ochranu konzole Playstation 3 a návod dal volně k dispozici. Údajně hlavně proto, aby mohla komunita dál provozovat na PS3 Linux, což Sony před nedávnem zamezila. Sony poté uspořádala na Hotze hon, kdy dokonce získala přístup k seznamu uživatelů a jejich IP adres, kteří se podívali na geohotovi osobní webové stránky.
To se velmi nelíbilo hackerské komunitě, která vystupuje pod označením Anonymous, a která uspořádala několik menších útoků, většinou cílené na přetížení serverů pomocí DDOS útoku. Poté byl několik dnů klid, Sony se prý s geohotem domluvila na mimosoudním vyrovnání a pak se na téměř týden odmlčela služba Playstation Network (PSN), díky níž na PS3 funguje multiplayer ve hrách, nebo si stahujete nové či již dříve zakoupené hry.
Až téměř po týdnu Sony vyrukovala se suchým prohlášením. Došlo k prolomení serverů, hackeři získali několik desítek milionů osobních údajů a to včetně čísel kreditních karet. Tečka. Žádná omluva, žádné podrobnější informace, nic. Vývoj je v podstatě katastrofický a trvá dodnes. Sony si myslí, že útok provedla skupina Anonymous. Ta se od celé záležitosti distancuje a rozhodně prý něco takového neuskutečnili.
Jisté je jedno. PSN ani dnes nefunguje a spekuluje se o tom, že nebude zprovozněna ani do konce května. Vlastně ani Sony pořádně neví, k jakým údajům se hackeři dostali. To, že mají osobní údaje a dokonce i čísla kreditek, může zásadně ovlivnit on-line prodeje po celém světě – jedná se o téměř 100 milionů uživatelů, v České republice o více než 90.000 hráčů. Ti nemají přístup ke službám, které si zaplatili. Můžeme tak očekávat sérii žalob a těžko odhadovat, co bude celá situace znamenat pro Sony do budoucnosti. Vývoj samozřejmě budeme i dále velmi pečlivě sledovat.
Důchodce na konec
Na závěr jsme si nechali malou perličku na odreagování. Pětasedmdesátiletá důchodkyně Hajastan Šakarianová šla totiž s pilkou na dřevo a podařilo se jí přeříznout optický kabel. Ten ovšem zajišťoval spojení třem hlavním poskytovatelům internetu v Arménii, čímž došlo k výpadku až u 90% obyvatel v Arménii, části Gruzie a Ázerbájdžánu. Náprava přitom trvala téměř celý den. Případ jasně ukazuje, že více na východ od nás si z bezpečností moc hlavu nedělají. A můžeme jen doufat, že v našich končinách jsme na tom podstatně lépe.
je celkem dost stará jinak fajn informativní článek
fajn info, ale perlička na závěr už je hodně oldschool:D
Článek vychází jednou měsíčně, to znamená že zprávy jsou z toho co se odehrálo za celý měsíc. Jinak jsem rád že nemam iPhone a jsem zvědavej co do týhle srandy Apple ještě schoval. :)
Je pěkné, že O2 zrychluje, jenže u nás nedokážou zprovoznit ani těch 8mbit, za který platíme, takže na 25mbit můžu zapomenout. Ještě že budem přecházet na t-mobile, sice rychlost zůstane stejná, ale cena bude nižší.
to u nás by taky nemohli zprovoznit ,,ale ,článek je dobrej
No u nás jede max. 8Mbit. Chtěl jsem od UPC 25Mbit, ale ten tu nejde a nebo teda zrychlit ten od o2, ale to samozřejmě taky ne. Takže mám smůlu jako Brno.
s pilkou na dřevo, ale krást kov, jak se nakonec přiznala. Kabel byl zakopán.
Jinak apple si docela fešácky zničil veškerý možnosti koupi, který jsem vůči němu uvažoval. Červavý ohnilý jabko napadnutý strupovitostí a padlím jabloňovým....
podporujte lokální poskytovatele wifi internetu, v menších a větších městech či městycích je obvzlášť je šance že nějaký občanský sdružení něco takovýho dělá. Je to dobrá a docela i nekomerční alternativa ke který se maj členové obvykle možnost i sami vyjádřit.
Konkrétně bych řek že tyhle kecy ADSL poskytovatelů o "koupi 25 megabit" až hraničej se zákonem - nabízej něco, co má do skutečnýho throughputu často dost daleko.
ono to mozna ani tak neni, sice rikala ze jde na drevo, ale lide co to resili se domnivali ze sla po kabelazi a myslela si ze to je normalni medenej kabel a dostane za to prasule... ale to je jen dohad...
no u nas se to stat nemuze, paterni site zde vedou vice smery a pri odstaveni otickeho spoje co vede smer Praha-Brno by se v podstate nic nestalo....
nejlepsi spojeni je nejspis mezi Amerikou a Evropou... podmorskych kabelu zde vede spousta... kdyby se nekomu podarilo znicit 10 nejvytizovanejsich, 10 dalsich nejrychlejsich a 10 nejmladsich (dost z nich patri do dvou nebo do vsech skupin), bud nepujde nic poznat, nebo dojde maximalne ke zhorseni kvality spojeni... ovsem tam je to jistene, navic nektere kabely jsou polozeny tak ze jsou tam jen kusy a mezi nimi funguje bezdratove vysokorychlostni spojeni...
znam tri lidi co uz ten 25/2 Mbps maji a tomu co to jede nejpomaleji to jede "jen" 22/1,5
jinak DSL je pro me mrtve, jsem rad za wifi a za to ze v moji obci se ma zacit budovat optika
peknyy
Článek jsem si přečetl až do konce a ani chvíli jsem se nenudil.Moc se mi líbily ty 3D mapy od Nokie a ta důchodkyňe :D no prostě ode mne máš za pět*.Článek byl prostě super :)
už funguje ...
tie 3d nokiácke mapy musím skúsiť...
tak já bych zase neřekl že pod vodou budou vysokorychlostní BEZDRÁTOVÉ sítě, jedine co tam je tak jsou směrovače a tuna kabelů...
Podle toho, co jsem četl já, tak z šetření vyplynulo, že zmiňovaná důchodkyně ve skutečnosti kabel přeřízla záměrně, protože jej následně chtěla prodat do výkupu barevných kovů. To, že šla na dříví byla jen její prvotní výmluva...
Zdravim,
tak jsem zase chytřejší.
Díky internetu nejen, že díky tomuto článku je zřejmé, že sledování lidí už je osobní záležitostí, jelikož mobilní telefon má dnes téměř každá osoba rozvojové země. Ale je také vidět, že kdysi jsem někde četl článek o el. dokladech (pas, občanka). V dnešní době zbytečná investice, když si stejně většina uživatelů propojí mobil s PC v podobě FB či jiné sociální sítě a potom je tohoto uživatele vysledovat, takřka otázka "pár minut".
Do toho jsem kdysi četl články, které šly po sobě ...
Google spojen s CIA -> Google vydává nový Google Chrome (který má při nejmenším neobvyklou instalaci) -> Google vydává OS Android (který je na většině nových mobilních produktech) -> Google stáhl data z nezabezpečených wi-fi sítí (samozřejmě náhoda) -> a dalo by se pokračovat či rozšiřovat do nekonečna ...
Když se nad tím zamyslím, na co špionáž. V dnešním světě jsou lidé tak "důvěřivý"*, že z nich nic netřeba dostávat, na sociálních sítích a mob. telefonech o sobě řeknou i to co neví :)
Dle mě se internet a vše okolo řítí do pytle plného sraček a nikdo neví, jak hlubokého :)
Ale i špatný krok je krok kupředu, tak uvidíme :)
Co je ale jisté, že internet udělal za dobu působení neuvěřitelný skok dopředu a díky němu i lidstvo, otázkou zbývá, zda je tento pokrok plusem či mínusem běžným uživatelům ...
(TENTO PŘÍSPĚVĚK JE POUHÁ SPEKULACE, NE FAKT !!!)
* "blbci" (lidově řečeno
Já měl ADSLko od O2, 4 Mb - samozrejmě za nekřesťanský prachy, tak jsme se s nima dohodli, že za ty prachy chceme zrychlení nebo přestoupíme k jiný společnosti. A jak to najednou šlo. Teď máme rychlost takovejch 8 - 9 Mb a platíme dokonce míň než za ty 4 Mb. Jenom při první platbě nám tam ty pa**ka zpoplatnili nějakou emailovou schránku, kterou má každej uživatel automaticky po registraci. Ono je krásný, že to chtěj zaplatit, ale když tam jsou emaily starý minimálně 5 let a k tomu hova***diny typu - stahoval jste data o velikosti tolik a tolik. Jinak jsem s tím celkem spokojenej... jede to jak má.
Člověk, když si u nich zadupe, tak to zrychlej, ale záleží taky na signálu. My mohli mít až těch 16 Mb, jenže to by zase nešlo kvůli signálu.
A proč to píšu? Sám nevím.... :cD tak Ahojineška :cD :cD
TO si snad dělají srandu ne? Tohle je dle mě záležitostí hlavně softwaru nahraneho v OS (nebo přímo OS) - já tohle mohl dělat s dodatečným program už přes X lety na WM2003 a dnes to běžně já i otec používáme na WM 6.1 a 6.5 , typické pro Apple... TO co jinde funguje už X let , na to si musí uživatelé IN přístrojů ještě ěnjakou dobu počkat a potom to díky marketingu dokáže Apple vychválit do nebes... :D Tohle už je vážěn do nebes volající , lidičky , vzpamatujte se... :D
pekne udelane
Ten rapid share moc lidi pouzivat nebude
Velice pěkně napsané a dobře se to čte 5/5 :)
Realna data.. bydlel jsem primo naproti ustredne pres ulici. Mel jsem ADSL 16MB. realna rychlost pripojeni neprekrocilo pres 5MB stahovani kolem 600kb/s a upload nesel pres 50kb/s. Samozrejme reklamace trvala dele jak pul roku, pak jsem se odstehoval a nic se nevyresilo ...
ale VDSL uz neni ADSL, navic ted ti reknou jake maximalni rychlosti vazne muzes dosahnout, uz to neni tak jako driv... ale ja bych do toho stejne nesel
Nic moc
Je tu...
Sorry ale nezaujalo mě to :)
.. no co víc dodat
vypada to strasne zajimave
hmmm reknu jediný :D wtf