Od osmičky k devítce
Předchozí osmá generace grafických karet založených na jádře G8x odstartovala svůj životní cyklus osmého listopadu roku 2006. Tehdy se začínalo hezky od podlahy rovnou nejvýkonnějším modelem 8800 GTX, který se dočkal vyšších taktů a označení Ultra v polovině roku 2007. V obou případech šlo o stejné jádro G80. Spolu s GeForce 8800 GTX světlo světa spatřila i její slabší sestra 8800GTS, která byla k dostání ve dvou provedeních, lišících se kapacitou operační paměti, s 320 a 640 MB. V průběhu roku docházelo k postupnému doplňování celé řady o slabší modely střední a nižší třídy, které se však nedočkaly takového úspěchu mezi hráči jako právě původní GeForce 8800GTS. Ta byla sice ochuzena o 32 stream procesorů a o 64 bitů na datové šířce pamětí, její frekvence byly rovněž nižší, přesto šlo o vysoce výkonnou kartu a za přijatelnou cenu, která nepřevyšovala svého času osm tisíc za 320MB verzi a deset tisíc za 640MB, GTX stála kolem patnácti tisíc s DPH. S dalším poklesem ceny si našla cestu do velké části herních počítačů.
První grafické karty GeForce 8800 s jádrem G80 – GTS, GTX, ULTRA.
Na konec roku 2007 připadla obměna stávající osmé řady. nVidia přišla s inovovaným procesorem G92, vyráběným 65nm procesem. Jako první se dostal na trh v podobě grafické karty GeForce 8800GT jakožto nástupce 8800GTX, téměř rok po jejím uvedení, tedy 29. října. Zhruba o měsíc později následovala „plná” verze se všemi 128 stream procesory pod označením GTS jako náhražka Ultry. Ačkoliv šlo výkonově o rovnocenné nástupce, na nových kartách chyběly dva SLI konektory pro zapojení tří karet do 3Way SLI, které bylo souběžně v prosinci oficiálně představeno. Podle vyjádření nVidie podpora 3Way SLI bude, ale později.
Po Novém roce se objevila nová grafická karta, ale nešlo o 8800GTS se dvěma SLI konektory, jak by se dalo čekat. Nový produkt s označením 8800GS výkonově nahrazoval staré GeForce 8800GTS a díky nastavení nízké ceny rovnou i 8600GTS. V té době se už hovoří o první kartě z nové deváté řady – GeForce 9600GT. Právě ta jako první vstupuje na trh přibližně měsíc po uvedení 8800GS, aby ji nahradila! Střední třída nikdy nenabízela možnost zapojení více grafických karet v jednom počítači a stejně je tomu také u 9600GT. Protože jde jen o drobně upravené jádro G92 s označením G94, nedošlo k zavedení podpory inovovaného rohraní DirectX 10,1 ani ShaderModelu na verzi 4,1. GPU nese 64 stream procesorů a doplněno je 256 nebo 512 MB GDDR3 pamětí. Ve druhém čtvrtletí by mělo dojít k uvedení osekané varianty 9600GT pod označením 9500GT s polovičním množstvím stream procesorů a poloviční datovou šířkou paměťové sběrnice. Frekvence jsou obdobné jako u ostatních modelů z celé deváté řady GeForce, všechny je najdete v tabulce níže. GeForce 9600GT chladí jednoslotový chladič designově shodný s tím z 8800GT. Pro napájení je na konci PCB umístěn jeden šestipinový konektor.
Další nový přírůstek do rodiny GeForce 9 je několikrát odkládaná grafická dvojkarta s označením 9800GX2. Jako u kdysi poměrně neúspěšné 7950GX2 se nVidia uchýlila ke slepení dvou samostatných grafik. Poměrně brzy se objevila informace, že se GX2 bude skládat ze dvou 8800GTS. Specifikace 9800GX2 se tedy shodují, co se týče architektury, s 8800GTS a násobí se dvěma. Kvůli stísněnému prostředí a problematickému chlazení musí být nový výrobek taktován na nižších frekvencích, hodnota Thermal Design Power je stanovena na 250W! Jedna ze dvojice karet má šestipinový konektor, který se nachází u klasické 8800GTS, druhá osmipinový. Podpora ShaderModelu 4 a DirectX 10 zůstává beze změn.
Záhy po objasnění parametrů 9800GX2 se objevily spekulace, zdali půjde skutečně o nejvýkonnější řešení z nové řady, protože každý hned pomyslel na podobu nejvýkonnějšího modelu složeného čistě z jedné PCB s jedním grafickým procesorem. Ale proč by si potom dávala nVidia takovou práci se svojí pracně vyvíjenou dvojkartou, když by ji měla nahradit výkonnější karta v klasickém provedení? Logicky muselo přijít něco, co bude slabší než 9800GX2 (dvě pomalejší 8800GTS), ale rychlejší než nová 9600GT.
Kvůli komplikovanému chlazení jsou DVI konektory nad sebou – každý z jiného PCB.
Nečekaně rychle po ohlášení 9800GX2 začaly prosakovat první reálné náznaky parametrů onoho chybějícího mezičlánku, který nese označení 9800GTX. Ty se výrazně liší od předčasných teorií, které se vyskytovaly kolem řady GeForce 9 pár měsíců po uvedení prvních GeForce 8. Ty hovořily o přítomnosti miliardy tranzistorů na jádře, dále o 512bitovém rozhraní paměťového řadiče a 1 GB GDDR4 pamětí na frekvenci kolem 3 GHz. Právě s oficiálními představením konečných specifikací 9800GX2 tato teorie padla. A co je tedy nová GeForce 9800GTX zač? Plná verze jádra G92 na 675 MHz se 128 stream procesory na 1690 MHz, k tomu 512 MB GDDR3 na 256bitové sběrnici s frekvencí 2,2 GHz. Že vám to něco připomíná? Pokud se vám vybavila prosincová GeForce 8800GTS, máte pravdu. Jedná se pouze o pár MHz rychleji taktovanou verzi této karty. Nárůst frekvence je znatelný jen u pamětí, kde došlo k posunu o 260 MHz až k samotnému stropu GDDR3 technologie a také hodnotě, na kterou lze bez problémů stávající 8800GTS dotaktovat. Co tedy 9800GTX přináší nového? Jak možná tušíte, jde o slibovanou podporu zapojení tří grafických karet do 3Way SLI. Kvůli dalšímu napájecímu a SLI konektoru na horní hraně a tedy upravenému uspořádání komponent na PCB se nám karta protáhla o pár centimetrů na úroveň původní GTX a Ultry, které jako jediné 3Way SLI podporovaly. Také v zadní části najdeme dva šestipinové napájecí konektory místo jednoho, jak tomu bylo u nové 8800GTS, přibylo i pár kondenzátorů. Ze specifikací G92 vyplývá, že ani novějšího rozhraní DirectX 10.1 se u 9800GTX nedočkáme. Původní dvouslotový chladič z 8800GTS navržený společností CoolerMaster byl prodloužen kvůli delší PCB, vzhled zůstal téměř identický.
GeForce 9800GTX je delší než 8800GTS s jádrem G92.
Pokud vás nezajímá naprostý high-end a dáváte přednost jeho levnější variantě, potom vás potěší uvedení GeForce 9800GTS, která nahradí stávající 8800GT. Lišit se bude sníženými frekvencemi na 600/1500/1800 MHz pro GPU/SP/RAM. Také zde najdeme pouze jeden SLI a napájecí konektor a karta bude náležitě kratší, její rozměry kopírují 8800GTS. Pokud si do budoucna vystačíte maximálně se dvěma kartami a oželíte nižší takty (které jistě půjdou navýšit na hodnoty GTX), potom je pro vás model GTS tou správnou volbou.
Přehled všech doposud ohlášených a vydaných grafických karet z deváté řady GeForce. U 9500GT se možná setkáme i s DDR2.
Testy GeForce 9600GT
Testování probíhalo na následující sestavě:
Asus P5E3 Deluxe
Intel Core 2 Duo E6850
Crucial 2 x 1 GB DDR3 1333 MHz 9-9-9
Western Digital WD5000AAKS
Cooler Master Real Power Pro 850W
Windows XP Professional
ForceWare 174.12 (pouze 9600GT)
ForceWare 169.28 (ostatní GeForce)
Catalyst 8.2 (Radeon)
Po zhlédnutí výsledků v mnoha hrách vidíme, že GeForce 9600GT je přímým konkurentem pro Radeon HD3870. Odpovídá tomu i cena obou výrobků, která nepřevyšuje 4000 Kč včetně DPH. V ojedinělých případech 9600GT dotahuje dokonce GeForce 8800GT s 512 MB paměti, u 256MB verze je vidět, že jde o nedostačující kapacitu už i v nízkém rozlišení 1280×1024 a to hlavně po zapnutí antialiasingu. Spotřeba v zátěži je nižší u nové 9600GT o 27 W v porovnání s HD3870, v klidu naopak boduje Radeon, i když jen o 7 W.
Testy GeForce 9800GX2
Testování probíhalo na následující sestavě:
Asus P5E3 Deluxe (Intel X38)
Intel Core 2 Quad QX6850 (3 GHz)
Crucial 2 x 1 GB DDR3 1333 MHz 7-7-7-20
Western Digital WD5000AAKS
Coolermaster RealPower Pro 850 W
Windows Vista SP1
ForceWare 174.53 (9800 GX2)
ForceWare 169.44 (8800 Ultra)
Catalyst 8.3 (Radeon)
Proti GeForce 9800GX2 stály v testech Radeon HD3870 a GeForce 8800Ultra. V drtivé většině testů nový gigant vede, druhá věc je ale o kolik. V některých případech je nárůst FPS znát (např. Call of Duty 4), ale někde není rozdíl oproti konkurenci téměř žádný (Supreme Commander, Enemy Territory). Nárůst výkonu pocítíte až po zapnutí antialiasingu, kde i ve vysokém rozlišení si zachovává odstup nad HD3870. Ve spotřebě energie se opakuje situace jako u 9600GT, kdy v zátěži dosahuje karta nVidie nižší hodnoty, naopak ve stavu klidu vede Radeon HD3870.
Závěr
V následujících odstavcích se pokusíme shrnout důvody proč přecházet a nepřecházet na novou řadu grafických karet. Má pro vás vůbec smysl upgradovat?
Pokud patříte mezi náruživé hráče, kteří si na svém třicetipalcovém monitoru vychutnávají nejnovější hry na nejvyšší detaily včetně optimalizace vyhlazování FSAA, potom určitě ano! Neváhejte a investujte do dvou GeForce 9800GX2 nebo tří 9800GTX. Se dvěma 9800GX2 prakticky získáte najednou čtyři téměř samostatné grafické karty 9800GTS. Problémem může být zatím ne naprosto dokonalá vyladěnost ovladačů pro takové zapojení.
Dalším krokem je využití klasického SLI se dvěma kartami, ať už 9800GTS nebo GTX. Doba, kdy patřilo SLI mezi to nejnákladnější, je dávno pryč. Za cenu pohybující se kolem dvanácti tisíc včetně DPH získáte ohromný výkon, v mnoha případech ne o tolik nižší než se třemi grafikami. Nicméně toto bude lepší posoudit až po důkladném otestování různých konfigurací SLI na nových GeForce s vyladěnějšími ovladači.
Uvažujete o investici do jedné GeForce 9800GX2? Pokud vaše základní deska nepodporuje SLI, potom ano. V tuto chvíli je to maximum, které se vám do počítače vejde. Máte-li možnost zapojení alespoň dvou grafik, pak dejte přednost dvěma 9800GTX. Přestože takové řešení zabere ve skříni více místa, dosáhnete vyššího výkonu za stejnou cenu a lepšího chlazení obou karet. Z jedné 9800GX2 už toho více nedostanete, se dvěma 9800GTX se vám otevírají brány přetaktování dokořán. Dostat se lze až za hranice 800/2000/2300 MHz u GPU/SP/RAM podobně nebo lépe jak u poslední verze 8800GTS.
Patříte-li mezi spokojené vlastníky grafických karet z řady 8800, ať už založených na jádře G80 nebo G92, vás může celá nově příchozí řada nechat ledově klidnými. Jestli vám nejde o každý snímek za sekundu navíc, nevyplatí se vám upgradovat. Starší modely GXT/Ultra vám poskytnou přibližně stejný výkon, karty s čipem G92 ve verzi GT a GTS téměř identický s GeForce 9800GTS a GTX, v obou případech jak samostatně, tak i v SLI.
Obdobný výkon jako 8800GS nebo staré verze GTS s jádrem G80 podává nová GeForce 9600GT. Toužíte-li po plynulejší hře, pak se vám investice do některého z modelů nové řady 9800 vyplatí, v opačném případě nikoliv.
Nové lowendové karty má smysl pořizovat pouze do nových kancelářských či multimediálních počítačů určených jen pro příležitostné hraní nenáročných her nebo tam, kde za každou cenu nechcete mít integrovanou grafiku. Pokud si myslíte, že výměnou 8500GT za 9500GT dosáhnete něčeho jiného než odlehčení peněženky, jste na omylu.
Devátá řada grafických karet tedy nepřináší nic, co bychom nenašli u té předchozí, která byla v některých případech doslova přejmenována s drobnými úpravami. Většího výkonu dosáhnete pouze s GeForce 9800GX2 v SLI nebo se třemi 9800GTX. Jestli zainvestujete a využijete ho, to už záleží jenom na vás. Možný příchod desáté generace je odhadován na začátek příštího roku, ale třeba půjde jen o nové modely z řady 9900, další podrobnosti zatím nejsou známy.
Mne by stačila aj 88GT, ale niesú peniažky...
Ja mel do nedavna PC shit alias PC prapradedecek a ted mam solidni delo s 8800 GT :)
na nejmenovanych forech padaji spekulace o uvedeni GT200, tjn 10. rady, jiz na mesic Q3/Q4 2008 a podle nekterych dokonce jiz v cervnu, protoze ma jit bud jen o dieshrink G92 a nebo ma jit jen o vylepsenou (vice shaderu, lepsi takty) G92. takze asi tak:)
ps k clanku: 9800/9900gtx je hodne velkym zklamanim:)
prejmenujte si HD3870 na HD3870X2... je to az hanba takhle hanobit tuhle skvelou kartu :)
dobrý kec. za 9. řadu ybch považoval akorad 9600 a pak spekulovanou 9900, jinak nic. Jinač problémy s blank screenem u 8800 jsou moc fajn. Takže od teď budu propagovat jen Ati.
snad ati vyladí ovladače pro 3870X2, potom by ty výsledky testu mohli být zase jiný :))
Mno ja mam starsi PC P4 3,2Gb; 2X1gb DDR1; AH2600PRO 512MB, Seagate 320GB,7.1 SB Live!...a normalne mi slapou vsechny hry na high, nebo medium detail jak vino, tak ani neplanuju nic novyho kupovat :-) Ale nerikam ze bych si nedal libit takovou Grafiku :-P A jak jsou ted nadheren designove zpracovany, to uz je skoro hrich nechavat Case s plnym nepruhlednym bokem bez neonu :-))))
Hele, lidi neblbnete! Kaslete na tyhlenovy veci a pockejte si. cena 8800GT padne dolu a verte mi, vykon pro vetsinu z vas je vic jak dostatecnej... ano, crysis na plne detaily na 1280x1024 se mi malicko cukalo, ale i tak je 8800GT karta s neskutecnym pomerem cena ku vykon!
Ja mam 7600GT a stale mi to staci :)
Kupuji si 8800 GTS 512 ... na tohle se muzu leda tak vyprdnout ! Za 1500 navrch dostanu 2% vykonu , skvely ...
... to autor vycet kde?
GeForce RULEZ
Autor to dela z vlastnich zdroju.
Pjeknej clanek.
"Se dvěma 9800GX2 prakticky získáte najednou čtyři téměř samostatné grafické karty 9800GTS"
nic proti, ale neni 9800X2 slepena 2x8800GTS?
Ja mam taky 7600GT a zatim sem spokojenej ani moc ty nejnovejsi pecky nehraju ale planuju ze si sezenu naky dobry parby ale to bude chtit upgrade ale zas neni moc penez tak asi planuju GeForce8800GTS
No to si taky myslim ale podle me to byl jen preklep a myslim si ze ty zameny 9 za 8 nebo naopak tech tam bude mozna vic.
je skutečně 2x 9800GTS bráno podle frekvencí GPU a SP (viz tabulka), kdyby se to mělo brát podle pamětí, tak je to spíš 8800GTS. 9800GTS zatim neni, možná po uvedení bude mít označení GT...
ne ze bych bil proti nVidia ... protoze sam mam 8600GT ale 9800 je sklamání .... a vubec by mi nebilo divne kdyby o par let byli na urovni ATI a ATI na urovni nVidia ... ale velká slabost ATI ... ovladace :-(
Ja mam MicroStar N9600GT-T2D512-OC a je suprova. Crysis hraju na plne a 70% hry me jede krasne plynule. zbylych 30% uz to tak slavny neni, ale porad to neklesne pod 15FPS.
tak to už nejspíše vylepším, žéé .. ale asi padne volba na 8800 GTX nebo tak nejak se to jmenuje .. 9. rada pro me nema zadny smysl ... ale pekny clanek to jo no ... :-)
to v té hře je tak velký rozlišení???No ale dal by sem si říct
tyhle hry prakticky podporujou jakekoliv rozliseni jen ho musi podporovat monitor a graficka karta :) ale na takovem 17ti, 19ti palcovem monitoru bohate staci 1280*1024 vetsi ani vetsinou nepoznas pak uz je lepsi radsi zapinat AA...
Ta moje 8800GT odešla :( pěkně na pič ... nebyl na ní ani OC a začalo mi to dělat po 3 týdnech artefakty ... trošku sem to nepobral, ale už sem takhle odkouřil starší typ GK taky od NVIDIA... Na tohle je zase zlatá ATI, u té mi paměti neodešly ... :(
Včera sem to hodil na záruku, tak čekám na novou ...
Podle mě je 9 řada moc uspěchaná. Mě třeba úplně stačí má 8800GT, která nabídne vyšší výkon než 9600 GT a má více transiforátů nebo jak se to píše ( tohle slovo mi dělá potíže ). Jinak Já bych udělal v 8 řadě ještě 8900 a poté nástupcestaré 7950 GX2 čili 8950 GX2. Tím pádem bych 9 řadu odsunul až ke konci roku nebo na začátek příštího. Navíc podle mě musí být hrozná spotřeba 3 grafických karet v počítači. Vím že jsou nové technologie a že už není SLI novinka ( ATI/AMD uvažuje i o CrossfireX - 4 grafiky v jednom ). No je to jen můj názor a myslím že neměli spěchat ( to samé AMD se svou 2xxx řadou ).
Také si nemyslím, že 4 jádra budou pracovat na 400%. I ve SLI je výkon grafik třeba 175% místo 200, takže výkon bude nižší a bude větší spotřeba. U staré 7950 GX2 pracovalo jedno jádro na 100% a ostatní 3 na 30 ( myslím když jste je měli ve SLi ). A myslím že se toto nezměnilo a když už tak né o tolik
Článek je dobrej, našel jsem tak několik chyb, ale to nejspíš závisí na zdrojů informací, nevím, jak jsi informovanej ty Slambi. Podle mě je celá devítková řada zatím pouze přepsaná osmičková řada s trochu jinou architekturou, frekvencemi, cenou a hlavně téměř stejným či horším výkonem. Nejvíc mě ale dostalo, že už vyšlo Crysis 4 dle tohohle článku :D a že 9800GX2 tam má při všem na max v rozlišení 2560x1600 vynikající fps, tedy 32,1. :P Jasný je to chybka, ale docela mě to rozesmálo. :D
https://www.gamepark.cz/Screenshot.asp?ido=41353
Jinak jen tak dál, tyhle články o HW jsou jediný, co na Gp pořádně čtu. :)
..docela dobrej článek, akorát je opravdu dost dlouhej a dalo by se to shrnout v méně větách.
Celkově je dobrý koupit 8800GT, nebo když chci maximum od nVidie 9800GTX (duální neuvažuju a Ultra je pořád moc drahá). Jinak 9600GT je něco mezi mainstreamem a low-endem, osobně bych to nebral.
A když ATi tak 3870, nebo levnější 3850. X2 bych s nákupem ještě počkal, až ty ovladače budou opravdu vyladěný.
Gratulace k blbýmu výběru. 3870 by byla lepší. :)
Taky drazsi :D
on si to nevybira, detem to vetsinou vyberou rodice co o tom setsakramentsky neco vi :), kazdopadne muj nazro na 9 radu je ten, ze povedena je akorat 9800GX2, i kdyz nikterak slavne, nicmene pro velka rozliseni se celkem od ostanich nizsich karte docela odklani, osobne si myslim, ze lidi co koupili 8800GT nebo GTS na G92, tak udelali nejlepsi koupi, co se da tedka udelat, za rok udelaji 10 radu odhaduju a na 9 se bohate zapomene...
Jo, taky si myslim.. pokud se jim aspoň trochu povede GT200. A ATi RV770.. Ale tak je to vždycky..
2x 8800 GT zakladni desku nejakou od nvidie pro podporu SLI. Silnejsi zdroj (600-700W)bohate staci pro dve 88GT. a k tomu dvoujadrovej! procesor minymale 2,6GHz jak od AMD tak od Intelu zalezy na vas....No a kdo chce byt pripravenej do budoucna tak radeji čtyřjadro(Q6600 atd..) zbytek je pak na vas a muzu zarucit ze za tydle prachi +-18000 vam to bude slapat este hodne dlouho hry tipu crysis s klasickym monitorem s uhloprickou 17 nebo 19 cm. rozbehnete bez lagu na plny detajli vcetne AA s peknym FPS :-)
nacu se psat i/y idiote pak postuj
mam GT8600-256 a staci ale na dalsi Vanoce penizky zacinkaji na lepsi grafarnu procesor 3.2ghz ramky 2krat2ghz a LCD 19monitor takze lepsi grafarnu mi rodice kupi hehe
Taky jsem měl donedávna 5 let starý stroj...
teď mám měsíc nový.:)
asus P5E3 DELUX
E8400 duo 2 core 3GHZ 1333Mhz
asus 8800 GTS TOP 512
corrsaire 2GHZ DDR3 1333Mhz
enermax 500w
500Ghz seagate 32MB bufer
cooler master skříň
A mám teď zase na 4 roky klid :)
reseni jsou starsi ovladace, bohuzel u ATI nemas ani vyber
9600GT má díky optimalizacím perfektní výkon ve SLI a i samotná se občas výkonem dotahuje na 88GT, jak v čem... ale za ty prachy to rozhodně není špatná koupě, je určitě levnější než 88.
9800GTX je sice trochu předělaná GTS 512 (ale karta je delší než GTSka, není to totéž s jiným potiskem a zvýšenými takty ;) , ale frekvence jdou o dost výš než u GTSky, konkrétně třeba kousek od Gigabyte jádro 810MHz, paměti 2500MHz, samozřejmě stabilně, což k nárůstu výkonu určitě vede a vzhledem k tomu, že cena je větší ani ne o 4 kila, oproti GTS, tak si myslím, že to není špatné.
9800 X2 navazuje na tradici, jedná se o nejvýkonnější jednoslotové řešení, rozhodně je to možnost jak se výkonem přiblížit k SLI variantám bez toho, že by bylo nutné mít desku s nForce chipsetem, které jsou dost drahé a přitom existují levnější a taky vychytanější řešení (jen bez SLI :), současně s tímto, což je taky součástí tradice, jde o nejhorší technické řešení :D
Vlastně taková 3870 X2 je mnohem vyspělejší řešení, jenom tomu holt neodpovídají výsledky.
3870 lepší než 9600GT? Cha! To by mě zajímalo v čem, výkon to nebude, cena asi taky ne, když k tomu přidáme dlouhodobý problém dnešních Atin - ovladače, nějak mě nenapadají žádné výhody.
Ty piiiičusi ser se do svich DEMENTNICH rodiču ktery te nenaučili se slusně chovat když takhle umiš (naučili tě to rodiče asi:-) )reagovat vys?????(a sorry za rodiče chci te nasrat:-D) A sorry všem sem Ŕek tak mi to zatim moc nejde ta čeština:-) JO a ta tvoje přezdivka co je to za skratku? KOKOT A NYNFOMAN (ktery je stejne panic protoze takovymu kokutkoj nikdy zadna neda zeo?:D
9 řada je fraška!
zmatak nad zmatek
No ja mam od ledna 2007 GeForce-ku8800GTX a muzu rict ze te investice nelituji ,ponevac od te doby nic prevratne vykonejsihoho neprislo a vse jede na jednicku.Ta karta ma hlavni vyhody v siroke sbernici a velke pameti,pretaktovat jde taky pekne,ja jsem ji hned smelc na 2000MHz.
Tyhle parametry se hlavne odrazi pri zapnute optimalizaci obrazu,kde prave vecina karet pak ztraci.
ja mam radeon X 1650 series a sem rad:D mel bych lepsi ale mam starou zakladovku
je to rulezzz karta,vsem vrele doporucuju,nizká cena(10k)a pritom nejvykonejsi co muzete koupit(zatim),akorat ta spotreba a topeni.....
xD
no řada 9 nic moc
co mi to děláš... GeForce :(
jakou si mam ale koupit chtel sem jinou ale tahle vipada taky fesne
Používám Gainward 9800GT se slušným procesorem a deskou a nemám jediny problém rozjedu všechny současné hry na uplný max za slušný peníz (celá sestava i s monitorem LG w2252TQ) cca 22tis
vsem doporucuju ati nvida je k nicemu mel sem ji a je to o nicem konkretne 8800gts tedka mam ati 4850 a nemuzu si stezovat je to malej zazrak
je to dobra GR ma dobre jadro zbernice ram proste vse ta karta ma budoucnost a G-Force dalsiho zakaznika (me :D)
Řada GeForce 9 byla dlouho očekávanou peckou ale nějak se nepovedla výkonější je přeci jenom ATI Radeon 4000.Další značnou nevýhodou je spotřeba energie,doporučený zdroj by měl mít minimálně 500W a to je dost.
Vše ma výhody ale i zápory ja preferuji GeForce.
super bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggsuper bloggv
namakana karta
bylo by to dobré
Tahle řada ujde mám ASUS GeForce 9600 GT a jsem sní spokojený. Ale pujdu zase na lepší.
mam ATI 3870 x2 a nestazujem sa...Luxus
hm.. Divný no,, Ještě se podívám jinde
meleš hovínka. nVidia je na nic? Kolik si toho prolez, že máš takhle odvážná tvrzení. To, že máš doma atinu a jsi si ní spokojenej
neznamená, že jsou nvidie na nic.
Dotaz:
Kámošovi přišel komp celeron 2,66 ghz 1 gb ddr2 ram a x 1650 series mam dotaz ohledne toho proč kdyz zapne cs 1.6 nebo kteroukoliv jinou hru má nízké fps. Hra plave a kouše se. Stahoval jsem i directx 9c změna žádná :(. Máte někdo podobný problém či jste se s ním setkali. Pište prosím i na icq 337453250 uvítám každé nové dosud nevyzkoušené řešení díky
a kde na to mam vzit :D
moc peknee
Ati niesu dobré n hry,ale Geforce sú fajn:)ja mám 9600gt a nesťažujem sa:)zatiaľ ked ide cod4,tak spoko:-D
kradu snad ?
celer(on) je zelenina a ne procak(mrkni se kolik ma cache kb !!)do kanclu este de ale na hry potrebujes prave vetsi cashku
Myslm si že tyto značky jsou velmi známe já upřednostuji GeForce mam už celkem tři 5500 na starym pc 6600GT na klasickym stolním a 8600 na notasku a šlape celkem dobře s ati nemam skušenosti ale osobně bych si jí nekoupil
taka grafika bi s ami zisla lebo uz na novich hrach je to dost vidiet ked mate malu grafiku ze nestiha.
docela hezky ae tak ati nejsou o moc lepší jsou to takovy naprd
Tu mám a jsem s ní nejvíc spokojen