Nečekaný zvrat nabrala situace u dvou předních českých Call of Duty 4 týmů – nEophyte a eSuby. Oba dva týmy se měly v těchto dnech soustavně připravovat na mezinárodní LAN turnaj CrossFire Devotii Challenge, který proběhne na přelomu února a března v nizozemském Enschede.
Místo účasti na LAN turnaji však došlo u nEophyte k rozepřím, které vyústily v to, že se tým rozpadnul a nezúčastní se tak turnaje v Nizozemsku. Tým již přitom měl uhrazený startovací poplatek 200 euro, který tímto propadá. Příčinou rozpadu je dlouhodobá přetahovaná o přední hráče nEophyte, kterou vyvolal konkurenční tým eSuba.
V poslední době se eSubě na mezinárodní, ale i na domácí scéně nedařilo zdaleka tolik, jako jejímu úhlavnímu českému konkurentovi. Již delší dobu proto vedení eSuby přemlouvalo k přestupu hráče nEophyte. Změny se měly uskutečnit právě po CrossFire LAN, neboť u eSuby se chystal s aktivním hraním skončit Jan “street” Palacký a Petr “plague” Brablec.
O lákání svých hráčů konkurenčním týmem vedení nEophyte vědělo a snažilo se hráče motivovat k tomu, aby o odchodu neuvažovali. Do poslední chvíle byl manažer nEophyte Roman “TombeR” Bucháček hráči samotnými ujišťován, že do CrossFire LAN se žádné změny nechystají a tým se bude na LAN připravovat. Zároveň měli hráči podepsat s nEophyte hráčské smlouvy. Události však nakonec nabraly daleko rychlejší spád.
Kádr eSuby tak prakticky okamžitě posílí Nikolaj “Mazarini” Lazarev a Robert “cross” Krošlák. Jak Lazarev, tak Krošlák se s týmem eSuby zúčastní i nadcházející CrossFire LAN. V souvislosti s těmito změnami se u nEophyte rozhodl s aktivním hraním skončit Lukáš “rubico” Müller. Sestavu nEph tedy v tuto chvíli tvoří pouze Lubomír “Luboshmir” Pešák a Petr “zafo” Skočovský. Jak Lazarev, tak Krošlák by u eSuby měli podepsat profesionální hráčské smlouvy. Dá se také očekávat, že si v souvislosti se svým přestupem přijdou na zajímavé bonusy za přestup.
Sestava eSuby
Jindřích “blx” Zelený
Lukáš “luckeR” Blažek
Tomáš “NiO” Janšta
Nikolaj “Mazarini” Lazarev
Robert “cross” Krošlák
Sestava nEophyte
Lubomír “Luboshmir” Pešák
Petr “zafo” Skočovský
V nejbližších dnech můžeme očekávat další velké změny na české scéně. Dá se předpokládat, že zbylí dva hráči u nEophyte se k sobě budou snažit najít trojici jiných talentovaných hráčů a znovu poskládat tým, který by se mohl měřit s eSubou. Ta získala v podobě Mazariniho a crosse dva výborné hráče a je na nejlepší cestě, jak si zajistit po několik nadcházejících měsíců dominanci na poli českého Call of Duty 4 a vrátit se tak na pozici české jedničky, kterou po čas Call of Duty 2 dlouhodobě okupovala. Na následujících řádcích naleznete vyjádření všech hlavních aktérů celé přestupové kauzy.
Rozhovor se zafem
Očekával jsi něco takového od kluků v momentě, kdy jste měli jasnou účast na CrossFire?
Považuju to za maximální podraz, který přišel ještě navíc v době, kdy jsme byli opravdu hodně najetí a šance na úspěch (na CrossFire LAN – pozn. autor) byly velké. Z ničeho nic se tak kvůli eSubě, která už tak je hodně v kolenou kvůli situaci, která u ní panuje v souvislosti s blížícím se termínem maturit, rozpadl tým (nEophyte – pozn. autor), který měl spíše naopak vydržet a tím poslat eSubu do totálního krachu. Bohužel myšlení maziho a crosse nechápu a nechápe ho ani vedení nEophyte. Stalo se něco, co nikdo neočekával. Je to obyčejný podraz, nic víc. Zkazili třem hráčům jasnou účast na evropské LANce, a to je nejhorší.
Jak vidíš svou hráčskou budoucnost? Budeš se snažit poskládat s Luboshem nějaký nový tým u nEophyte?
O novém týmu jsme se zatím moc nebavili, ale pokud bude alespoň nějaká šance složit tým, který by byl schopen konkurovat eSubě, tak do toho určitě půjdu. Budu se snažit poskládat dohromady lidi, kteří budou schopní reprezentovat nEophyte se stejným úspěchem, jako doposud naše lineup.
Rozhovor s Mazarinim
Proč jste se s crossem rozhodli opustit tým v momentě, kdy jste měli jistou účast na CrossFire LAN?
Je to kvůli více věcem. Když přišla nabídka od eSuby, tak jsme to nejdříve odmítli, ale po čase jsme si uvědomili, že po CrossFire LAN skončí Luboshmir s aktivním hraním, nebo si v nejlepším případě dá na pár měsíců pauzu, a už by to nebylo stejné jako dřív. Měli jsme se rozhodnout jestli hrát v této sestavě a přibrat nějaký nový talent nebo někoho koho známe a pak ho za dva až tři měsíce po návratu Luboshmira vyhodit, což by pro nás nebylo nejlepší a rozhodli jsme se tak spojit to nejlepší z obou týmů eSuby a nEophyte. Je to ale velká škoda, a to kvůli třem hráčům nEophyte. Pochybuji, že nám to jen tak odpustí, ale doufám, že časem to pochopí.
Jaké podmínky vám nabídla eSuba?
O tom jsme nemluvili a je mi to vcelku jedno. FPS až tak dobré nemám, ale je to dostačující. Šlo hlavně o budoucí tým, který má konečně motivaci trénovat a něčeho dosáhnout.
Kdy se do týmu eSuby zařadíte?
Už se stalo. Jestli to admini povolí tak bychom měli odehrát CODQCUP už v nové sestavě. Je to sice risk, protože nemáme žádné taktiky a sehranost a chvíli nám potrvá, než se do toho dostanem, ale nejspíše tedy začneme už zítra.
Rozhovor s plaguem
Kdy jsi začal přemýšlet o tom, že stáhneš z pozice aktivního hráče?
O ukončení aktivního hraní jsem přemýšlel už pár měsíců, ale vzhledem k dobře rozjetému novému dílu Call of Duty a podpoře eSuby jsem se k tomu nějak nemohl dokopat. Rozhodl jsem se až po odchodu streeta a poté, co jsme přijali dva nové vynikající hráče.
Jak myslíš, že se eSubě s Mazarinim a crossem v sestavě povede?
Vzhledem k tomu, že teď už bude tým plný lidí, kteří o tu hru mají opravdový zájem, tak se o jejich výsledky nebojím. Při tréninkovém tempu, které měl na svém konci náš původní tým, nepochybuji o jejich výhře na holandské CrossFire Devotii Challenge LAN.
Vyjádření nEophyte – Roman Bucháček
Jak bys komentoval odchod Mazariniho a crosse z týmu za situace, kdy bylo zaplaceno startovné na CF LAN a hráči tě ujišťovali, že se tým nerozpadne?
Ano, všichni hráči, zvláště Mazarini, mě již několik měsíců předem přesvědčovali o tom, že vše je v pořádku a že do plánované LANky tým nečekají žádné změny. Naposledy jsem byl takto ujišťován při osobním setkání minulý víkend v herně na Andělu. To, co se stalo, bylo absolutně mimo náš plán a vedlo to k rozpadu týmu.
Jak vidíš budoucnost Call of Duty 4 u nEophyte?
Nevidím ji černě. V nEophyte jsme připraveni podpořit a motivovat ambiciózní tým v novém hráčském složení.
Vyjádření eSuby – Ladislav Dyntar
Jaké podmínky budou mít noví hráči u eSuby?
Podmínky pro CoD 4 squad se nikterak neměnily a zůstávají úplně stejné jako doposud.
Kdy jste začali uvažovat o změnách týmu?
Ihned poté, co nám street oznámil, že se s námi nebude moci zúčastnit CDC 4 v Holandsku.
Jak myslíš, že si nový tým bez streeta a plagua povede na CrossFire?
Pevně věřím, že kluci mají dobrou motivaci, že se do toho teď opřou a na Crossfire skončí do 3. místa. Po skillové stránce na to bezpochyby mají.
Z celé přestupové kauzy můžeme vyvodit fakt, že česká klanová scéna ještě nedosáhla úrovně, jaká je běžná v západní Evropě. Do značné míry za to může absence hráčských smluv, které s hráči v tuto chvíli podepisuje pouze eSuba. Ovšem i za předpokladu, že hráči mají s klanem podepsanou smlouvu, nemusí pro ně být velkým problémem takový tým opustit. Progaming se stejně jako ostatní odvětví začíná řídit pravidly businessu a hráči se orientují na lepší nabídku. Pokud se tedy na scéně objeví silný subjekt, který dokáže hráče ze smlouvy vyplatit, pak ani sebelepší smlouva hráče v týmu neudrží.
Konečně je tu i otázka, nakolik by klan vymáhal porušení smlouvy na hráčovi. Soudní spor o hráče počítačových her se zatím v Evropě neuskutečnil. Je ovšem pravdou, že na švédské Counter-Strike scéně již několikrát došlo na vyhrožování soudem a je také pravdou, že v těchto případech se nakonec oba dva týmy ve sporu dokázaly dohodnout. Můžeme něco takového očekávat i v Čechách? To se nejspíše dozvíme až za několik let, kdy se hráčské smlouvy stanou běžnou normou.
tak toto byl podle mě podraz nejvyššího rázu kort před tak významným turnajem no jo už i česká hráčská scena de do ha****!!!!!! a i od esuby to nebylo moc pěkný takhle přebrat hráče před turnajem!!!mohli si dát pokuj a pak až po turnaji je přebrat no jo....už je to skoro jak v západní evropě(až naty smlouvy ty by už měli být normální(v ČR)když už máme tak dobré hráče a klany(a točí se v tom taky docela dost peněz)
gl zmrdi :D::D
eSuba su KKti !!!! (:D)
mě vubec nesere že někdo něco přebira se děte už vysrat stim CoDem
nevím proč to někoho tak žere.To že eusba přebrala hráče neznamená,že to jsou kkti omg.Je to prostě business.A to že někdo nekomu nabidne nabídku a je přijatelná,tak proč by ji nepřijal:).Je to mezi těmito klany boj jak na herní scéně,tak v pozadní těchto klanů.Kdyby hráči nEophyte nechtěli přestoupit,tak by to neudělali:).......
zaplat panbuh, ze se clovek vyhejba takovehle urovni hrani....je videt, ze klan tam neni nic jinyho nez zdroj podpory a nejaka silnejsi vazba tam neni.
Dobre pro vystupovani v evropských soutezích.
Spatne ze mame v cechach opet dominantní tým a ostatní se můžou jít klouzat ( alespon pro tet )
mas pravdu, je nutny postavit tym ne ze skileru, ale z pratel jinak to nema budoucnost, a tak taky bdue pristi tym neph poskladan
Zdravim, jako bejvalej nEophajtak (CoD1 kdo netusi co jsem zac :)) nebudu Mazariniho radsi ani komentovat. Vyjimecne jsem hral s nim, ale velice casto sly podrazy z jeho strany na nas kdyz byl v bA... tudiz nedivim se a rezal bych za tyhle podrazy usi... btw: Stoji CoD4 za progaming nebo je to zas styl CoD2? PS: Mazarini furt mi dluzis 500kc za ten mezihernak co jsem za vas odehral a vyhral jsem si je...
panove od esuby to ted trochu prehnali zda se mi.. :x
neph to poskladaj a esuxa si muze jit hrat pred hernu kulicky ^^
eSuba 4ever
mi to pripomina iR v na zacatku ery cod2 taky na ne nikdo nemel a pak bum a meli po sestave a ted zas neophyte v cod4...
Lutujem Lubosha normalne. Pekny podraz no. GL Luboshmir a pevne nervy. Budes ich potrebovat.
Proč tady nadáváte, že eSuba jsou kkti?....opravdu jako malé děti...eSuba dala nabídku a hráči nEph si všechno sami po....kdyby chtěli hráči nEph zůstat, tak přece zůstanou...
Tak proto vzali nEophyte hrace...Kdyby cross a mazarini nesly, eSuba by to projela!!!
cod4 hraju 5 hodin zatim sem hral 2 roky css :)) tak proste du a strilim !!!
Podle me je to podraz jak CIP to se nedela pred turnajem odejit :) a zklamat cely tym.......
BOŽE KOHO TO ZAJÍMÁ JAKÝSI PŘESTUPY!!!!!! DEJTE RADĚJI NĚJAKÉ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY O NADCHÁZEJÍCÍCH NOVÝCH HRÁCH!!
nEophyt preji GooD luck at temm eSubakum natrhnete prdel !!!!!!!! Tohle se nedela krast s respektu hrace . Byly posrani proto zacali dawat wasim hracum nabidky !!! nEophyt Ze skladejte team a natrhnete jim prdel !!
Chci poradnou recenzi na nejakou hru a ne takovyhle nicnerikajici clanky!
pls plague nekonci !
Chyba rozhodně není v eSubě, ale v hráčích neophyte, kteří odešli ke konkurenci. Pokud se nějaká chyba vůbec stala. Alespoň můžeme vidět, že se z progamingu stává pomalu klasický sport se všemi plusy i mínusy.
Jinak pěkný článek, jen více takových.
Street a palgue se rozhodli odejit a proto esuba musela zacit hledat hrace.. a kdyz to vezmete logicky tak za kym jinym meli jit? vzdy se zacina u tech nejlepsich a pak se s narokama jde postupne dolu. A kdyz na to kyvli, tak neni co resit, kdyby u nich byla situace v pohode, tak pochybuji ze by k esube sli.
a koho to zajima ze naje killer145 a vencamaser896 presli do esuby? xD
Skoda zrovna moji dva nejoblíbenejsí hráči street a plgue velká skoda :(
me to ani nezajima :D
omfg když vás to nezajímá ,tak to nečtěte, to je vaše rozhodnotí ,ale rozhodně to nikoho nezajímá ,tak nechápu ,proč sem píšete debilní komenáře toho typu
byla to od eSuby tak docela svi***na .. ! nEophyte Aever..
Kdo říka že čteme chceme jine članky to radši o pražske kanalizaci než nějaky drby
Jenomze tohle nejsou drby a navic tohle je herni portal, a kdyz se stane takova vec v ceskym progamingu tak se o tom musi napsat.
Obvzvlášť, před takovym turnajem a ještě, když ujišťovali, že se tým nerozpadne
je to ten stejný hráč z COD 1 co dostal ban za WH ? :)
Ty lidi kteří tady nadávají, brečej atd, tak jen závidí, že nemají skill a nemůžou hrát za takovéto klany, tak to odsuzují.
Hráči jednali podle svého smyslu a podle své vůle (aspon myslim).
Je to jako ve fotbale.Hraješ v týmu 2 roky, potom se začnou rozhovory s hráčema,trenérem vzdalovat až to dojde do takové míry, že hráč se tam necejtí nejlépe a je šťasten když mu dojde na stůl nějaká dobrá smlouva.
Kdyby vše u nEph bylo dobré tak by určitě neodešli do konkurence.
Sice bylo nefér, že odešli před CrossFire LAN když se na to hráči těšili a nakonec jim propadli i peníze, ale nic není věčný a takovéto přestupy tu budou více a více :)
Vemte tam NESERa a Fandu z RBK .... Sice hrajou na PS3 ale sou DOST dobry ...
Nakonec se CZ klany utlucou navzajem pitomci.
Hledam hrace do sekce CoD 4
http://www.dark-gaming.xf.cz/
1) penize nepropadnou za vstup neph je dostanou od nas zpatky jako nahradu skody 2) my jsme chteli jit PO lance jenze pro neph by to bylo mco nakladny a tak nam rekli at jdem hned pryc jeslti koncime po lance 3) neodesli jsme kvuli nejaky nabidce od manageru ani jsme s nimi nemluvili, ale protoze to v neph nebylo takovy jak jsme chteli a po lance by to bylo v pr****
To je hnus takovyhle podraz. A ti hrači by se měli nad sebou zamyslet. A měly by být vyřazeni. Aby si u tohle nemohl nikdo dovolit. Nějakej trest pro takovýhle hráče by měl být.
Hmm... no jo presne gl zmrdi.. jako neophyte jasna volba nejaka eSuba very sux :))
když už na někoho házet špínu tak na hráče který to vzal ne . . . . .a myslím že kdyby tady nebyl někdo moc hrdý mohlo to v klidu proběhnout i s novou sestavou
eSuba power
Pokial na nejaky team nemas tak ho znic nuz hold ucel svati prostriedky.Podla mna je to ukazka ako sa to roby takze gratujulem eSu.
je to ten stejný hráč z COD 1 co dostal ban za WH ? :) dozvím se to už ? :D
http://www.romanoproks.com/xDrive/uploads/0e0be12ce1.jpg ten uplne na pravo:D
Preju ti aby si vyhral ten turnaj aby si si mohl koupit neco na sobe protoze tohle je strasny:D
http://www.romanoproks.com/xDrive/uploads/0e0be12ce1.jpg ten uplne na pravo:D
Preju ti aby si vyhral ten turnaj aby si si mohl koupit neco na sobe protoze tohle je strasny:D
Namyslenost mazariniho nezna mezi, s xixixem a mazarinim jsem mel tu cest hrat jen parkrat jeste u bA, ale musim s tebou xi souhlasit ... uz tehdy se mazos jevil jako prospechar a silene cilevedomy clovek schopny jakehokoliv podrazu jen aby z toho co nejvic vytezil, chapu ze ma pro svuj cin jiste opodstatneni, ale to co s celym byvalym squadem nEph provedli se zkratka nedela ... Myslel jsem ze v nich zustane alespon trocha kolegialismu a doklepou za neph alespon tuhle sezonu, nicmene se tak nestalo, ono se neni cemu divit, kdyz se spoji hned 3 hraci ...
... dale je opravdu zajimave sledovat, jak vsichni hned svuj novy tym haji,omlouvaji a zastavaji se ho, jako kdyby v neph nemeli uz tak dobre zazemi, nj ale esuba je esuba co sobci ...
Delam pro neph uz nejakou chvili redaktora a s tim jak se maza projevoval uz jen v tvurci praci jsem to od nej necekal, kazdopadne v mych ocich je ted naprosta nula (btw, ty hadry jsou vazne desny,za to jak se cenis, by sis mel zaplatit taky aspon plastiku).
Ps:jsem po fakem,nebudu tu delat nikomu reklamu :))
tak ze ctyrky se poseres
btw: pod radsi dat lotra u toho se zase pekne zavztekame :)
mazarini je fakt ten 40kg kluk bez hrudniku?
No dopr... :) a tyhle borci nam vyhrozovali smrti? :D
Jinak se musim smat... este ze zas nesel luboshmir.... to uz by byl lubo asi velka clanwhore :)
gl hf nEoba :D (loajalita si najdete ve slovniku kluci :) )
Kedysi šport slúžil na zdokonalenie tela a zlepšenie kondície, teraz sa športuje pre peniaze a pre prvé miesta. kedysi hry slúžili pre zábavu, teraz sa idú predbiehať opäť o peniaze.
Srať na celý progamming.
Mazerany :D:D:D tak ty si looser delej ze sebou neco tohle je desny budes mit pak velkou pravacku a leva bude ochabla z te masturbace. Znas to Jsou dve cesty Sex drogy a Rock a ta druha je Masturbace Antidepresiva a Country. :))
jo no pěkne a teď ja ano?NEOPHYTE JE NEJVĚTŠÍ SUX CLAN PRO LAMPAČE JAKO STE VY SEM NESMIRNĚ RAD ŽE SE ROZPADLY ....uf a je to venku
Bože bože.... nvm jestli je důležitější umět dobře CoD 4 a vysrat se takhle na život !!!! :D Omfg..... to snad není možné.... jste docela ubožáci na té fotce. ten první ještě ujde,i ten druhý,ale mazarini->mno lol :D....
Nejakej debilek sem hodi 3 roky starou fotku a vy se nad ni muzete udelat.. mazi je ten napravo :http://www.neophyte.cz/edencms/news/1201813107268531.jpg A ty vase keci ohledne toho ze hranim si znicis zivot ty ja taky miluju.. nekdo chlasta nekdo frka a nekdo zase hraje hry v dnesni dobe si proste nevyberes.
eSuba je nej clan jakej znam...... je velka skoda, ze prestupuji hraci.......
#semberon
.. no tak ty si proste uboha nula.. np
#cod 1 ba
to by me zajimal co vam udelal ..kdyz tu takhle brecite -0-
po tom co po v lize chtel wreis 5 dem od nas, jsem byl nastvany a po prohre jsem chtel demo od xixixe (:
no tak vidite ze Maziho nakonec vohákli :))
1) Vedeni eSuby NEOSLOVILO nikoho - nikdo z vedeni s nikym z nEph, krome TbR nemluvilo.
2) Ve svete jsou prestupy skoro na dennim poradku jak se muzes docist, takze to prirovnani taky pokulhava trochu.
nojo von si konecne vyhral vobleceni:)) tak se mu splnil sen:))
No upřímně si osobně myslim, že to stejne nevydrží...protože takovej cross jestli je to ten cross co pařil jeste i MOHa a pak codcka...tak ten nikda nikde nevydržel dlouho...nebo aspon ten tým kde byl. Ale skiller je...ale to zase neni tak podstatný...protože ten ma v top každý.
nechapu jak muzes psat takove hlouposti :) jak jinak se podle tebe dostali hraci nEph do eSuby, kdyz je vedeni ani v nejmensim nekontaktovalo?
a prestupy jsou samozrejme bezna vec, rika se snad v clanku opak?
Musim snad vedet lepe nez ty kdo je kontaktoval ne? My jen napsali TbR, ze je kluci oslovi.
Srpi - ty jeste paris? Ozvi se nekdy taky ;)
Ad prestupy - podle vyjadreni v clanku situace u nas jeste nedosahla zahranicni urovne (myslis tim prestupy, protoze pry nejsou profi smlouvy), ale to je pitomost, protoze to vyzniva, jakoby se v zahranici prestupovalo mene.
tet se vam uvolnilo misto u nEophyte tak kdo ma talent opravdu vysoky a chut hrat kontaktujte lubose a ukazte co je ve vas a nebudete mit pak nouzi o prachny a vubec o slavu :D dete do toho
Nechci tu rozebírat důvody proč hráči přešli a za jakých podmínek atd...... jako ty nademnou, páč do toho prostě není vidět, každý si obhajuje svoují verzi (viz poslední komentáře PITTBULA, mazariniho i autora článku).....
Pozastavení bych spíš věnoval kamarádskému, lidskému a loajálnímu hledisku celé věci - přijde mi to velice nefér vůči zbytku squadu nEophyte a jeho vedení, už proto, že to přišlo v tak nevhodnou dobu před velkou zahraniční LANkou! Přirovnal bych to snad k očekáváné dovolené a nemilému zjištění několik dní před odjezdem, že krachla cestovní kancelář, se kterou se mělo jet. Třeba se Mazarini s crossem inspirovali na naší politické scéně, kde si zcela demokraticky můžeme zvolit svoje zástupce, kteří rozhodují o našich zájmen (spíše o svých korytech, ale to je věc jiná....), ale po vstupu do funkce můžou bezzostyšně měnit barvy i názory. Ani bych si nedokázal představit, že s lidmi, se kterým jsem dejme tomu denně v kontaktu, bavíme se hrou, máme v ní výsledky, stávají se z nás přátelé najednou oznámím (nebo v horším případě jim to ani neoznámím), "že ten výlet do Holandu absolvuju jen já a vy seďte doma". Tak na mě celá situace působí, asi je totální a okamžitý úspěch pro danou dvojici více neže několik měsíců, výher, tréninků, zábavy, které tomuto odchodu předcházely.... Nebudu jim kázat do svědomí, páč to nemá cenu, stejně nějakého xy nebudou poslouchat, jen je to celkem na pováženou a udělali si tak "jméno", které těžko kdo zapomene (z hlediska přátelství a celkové nálady v teamu; neberu jim skill, pohotové rozhodování a další věci, které z nich dělají špičku v ČR).
Howgh :-D
Mazarini a Cross chteli odejit az PO holandsku - to ze nakonec odesli PRED je vinou ultimata z vedeni nEph.
Ty sou vychcany :-)) GL nEophyte :D:D
veme te me do klanu??
Fandim luboshmirovi!!
hm
Nemám rád gamepark ,protože to je squadra blbečků prej esuba lamy 3 nejlpší tým co znám tak si nehrajte na náký hvězdy když neumíte hrat ani piškvorky fakt gp vypatlana demence
Low
...jak dlouho to vydrží
Tak určitě to pro ně všechny byla zajímavá změna.
jak se rika zmena je zivot
5
chleba kvuli tomu levnější nebude..;-)
porad to samy