Párky

Párek – jednoduchý oběd, večeře nebo svačinka. Ruku na srdce, kdo z vás párku neholduje? Každý si občas tuto pochoutku dá.

 

Párek – jednoduchý oběd, večeře nebo svačinka. Ruku na srdce, kdo z vás párku neholduje? Každý si občas tuto pochoutku dá.

 

Historie párku

Za zemi původu párku se považuje Německo. Konkrétně město Frankfurt (frankfurtské párky).  Podle záznamů se párky prodávali již v roce 1497. Dle pravidel místního cechu měl být pouze z libového masa z boku.

         Do Vídně párky přivezl jeden řezník v roce 1805 (vídeňské párky). Poté se výroba párků rozvezla do celé Evropy. V Čechách si získal oblibu díky Satrapovým výrobnám.

Ale kde se vzal název párek? Původně se párky dělali po párech. Proto slovo párek. Při dnešní výrobě se párky nedělají po párech, a tak název ztrácí význam.

 

                                            Soubor:Debrecziner.jpg

 

Výroba párku

Párek je druh uzeniny. Základem je směs masa (náplň). Nejčastěji se vyrábí z vepřového, drůbežího, telecího nebo hovězího masa, doplněna moukou. Bývá přikořeněna různými druhy koření, jako je nezbytná sůl, pepř. Ale také muškátovým oříškem (jemné párky), kmínem a pálivou paprikou (debrecínské párky), bílý pepř a muškátový květ (frankfurtské párky), …..

Každý kraj má jinou směs a jiný postup při výrobě. Tím vzniká nepočitatelné množství druhů párků z něhož má každý rozdílnou chuť a možnost využití.

  

Takto upravená směs se naráží speciálním přístrojem do střívka. Poté přetáčeno na délku 10-20 cm jednoho párku. Následuje uzení (proto název uzenina). Takto hotový párek se nám dostane do obchodů, kde si ho koupíme a …. zbytek již všichni znáte Smile.

 

 

Podávání párku

Párek se dnes podává v mnoha provedení. Z nichž je nejznámější klasický   párek + příloha + pečivo. Párek je uvařen ve vodě nebo (jak to nemám rád) v mikrovlnce nebo v troubě. Jako příloha se používá nejčastěji kečup a hořčice. Ale může se podávat i křen nebo různé druhy omáček.

        

Párek se používá také jako grilovací uzenina. U nás lidově řečeno opíkání párků. Tento způsob upřednostňují zálesáci. Známé je taky grilování na grilu, potom je kůrčičky krásně křupavá ....

        

Velmi častý je taky tzv. párek v rohlíku. Je to párek zasazený do rohlíku a jako příloha slouží kečup nebo hořčice. Je to jídlo užívané v prodejnách rychlého občerstvení. Po dobu let u nás párek v rohlíku zdomácněl a je zcela běžný. V Americe se do párku přidává i osmahnutá nebo syrová cibulky, různé druhy pálivých omáček atd. Amerečani si umí jíst. Ale tam mají takzvaný hot dog - je to običejný párek v rohlíku, akorát že párek není v něm strčený. Houska je rozříznutá podélně a párek je do něho nej vložen.

 

                          

 

 

Jako příloha se párek používá například ke kaším (čočková, hrachová). A to především osmahnutý na pánvy. Já, kterému moc hrachová kaše nejde ji sním, jen pokud je u ní dobrý páreček Tongue out.

 

Dalším využití je nakládání. Já miluji utopence s cibulí. Utopenci se nakládají do octa s cibulí a někdy s kořením. Způsobů přípravy utopenců je mnohem více.

 

Poslední doubou se začínají objevovat různé úpravy párků, jako je zapékání v těstíčku, nebo marinování speciální směsí a samozdřejmě se používá jako náplň (španělští ptáčci).

 

Zcela běžný

Párek je dnes součástí jídelníčku většiny obyvatel celé planety. Nejen pro svoji rychlou přípravu, která netrvá více jak 10 minut, ale také pro svoji chuť.

 

Doufám že po přečtení tohoto článku vám začalo kručet v břiše a dostali jste na párek chuť. Díky za pozornost a DOBROU CHUŤSmile

Komentáře(55)