Párky
Párek – jednoduchý oběd, večeře nebo svačinka. Ruku na srdce, kdo z vás párku neholduje? Každý si občas tuto pochoutku dá.
Párek – jednoduchý oběd, večeře nebo svačinka. Ruku na srdce, kdo z vás párku neholduje? Každý si občas tuto pochoutku dá.
Historie párku
Za zemi původu párku se považuje Německo. Konkrétně město Frankfurt (frankfurtské párky). Podle záznamů se párky prodávali již v roce 1497. Dle pravidel místního cechu měl být pouze z libového masa z boku.
Do Vídně párky přivezl jeden řezník v roce 1805 (vídeňské párky). Poté se výroba párků rozvezla do celé Evropy. V Čechách si získal oblibu díky Satrapovým výrobnám.
Ale kde se vzal název párek? Původně se párky dělali po párech. Proto slovo párek. Při dnešní výrobě se párky nedělají po párech, a tak název ztrácí význam.
Výroba párku
Párek je druh uzeniny. Základem je směs masa (náplň). Nejčastěji se vyrábí z vepřového, drůbežího, telecího nebo hovězího masa, doplněna moukou. Bývá přikořeněna různými druhy koření, jako je nezbytná sůl, pepř. Ale také muškátovým oříškem (jemné párky), kmínem a pálivou paprikou (debrecínské párky), bílý pepř a muškátový květ (frankfurtské párky), …..
Každý kraj má jinou směs a jiný postup při výrobě. Tím vzniká nepočitatelné množství druhů párků z něhož má každý rozdílnou chuť a možnost využití.
Takto upravená směs se naráží speciálním přístrojem do střívka. Poté přetáčeno na délku 10-20 cm jednoho párku. Následuje uzení (proto název uzenina). Takto hotový párek se nám dostane do obchodů, kde si ho koupíme a …. zbytek již všichni znáte .
Podávání párku
Párek se dnes podává v mnoha provedení. Z nichž je nejznámější klasický párek + příloha + pečivo. Párek je uvařen ve vodě nebo (jak to nemám rád) v mikrovlnce nebo v troubě. Jako příloha se používá nejčastěji kečup a hořčice. Ale může se podávat i křen nebo různé druhy omáček.
Párek se používá také jako grilovací uzenina. U nás lidově řečeno opíkání párků. Tento způsob upřednostňují zálesáci. Známé je taky grilování na grilu, potom je kůrčičky krásně křupavá ....
Velmi častý je taky tzv. párek v rohlíku. Je to párek zasazený do rohlíku a jako příloha slouží kečup nebo hořčice. Je to jídlo užívané v prodejnách rychlého občerstvení. Po dobu let u nás párek v rohlíku zdomácněl a je zcela běžný. V Americe se do párku přidává i osmahnutá nebo syrová cibulky, různé druhy pálivých omáček atd. Amerečani si umí jíst. Ale tam mají takzvaný hot dog - je to običejný párek v rohlíku, akorát že párek není v něm strčený. Houska je rozříznutá podélně a párek je do něho nej vložen.
Jako příloha se párek používá například ke kaším (čočková, hrachová). A to především osmahnutý na pánvy. Já, kterému moc hrachová kaše nejde ji sním, jen pokud je u ní dobrý páreček .
Dalším využití je nakládání. Já miluji utopence s cibulí. Utopenci se nakládají do octa s cibulí a někdy s kořením. Způsobů přípravy utopenců je mnohem více.
Poslední doubou se začínají objevovat různé úpravy párků, jako je zapékání v těstíčku, nebo marinování speciální směsí a samozdřejmě se používá jako náplň (španělští ptáčci).
Zcela běžný
Párek je dnes součástí jídelníčku většiny obyvatel celé planety. Nejen pro svoji rychlou přípravu, která netrvá více jak 10 minut, ale také pro svoji chuť.
Doufám že po přečtení tohoto článku vám začalo kručet v břiše a dostali jste na párek chuť. Díky za pozornost a DOBROU CHUŤ!
Jako sory, ale tohle hodnocení je úplný výsměch - 192 hlasů /82 procent. To není fér vůči článkům, které jsou v tomhle měsíci vydány...
hm,m párky mnam..
hořčice nebo kečup? :D:D:D
dal bych si
výborný článek, naneštěstí jsi mi na oárek chuť dal a mimohcodem s tím závěrem jsi to přehnal, už na to fakt mám chuť :( xD
za 1. republiky byly parky luxusni zbozi pro bohatsi tridu,oni se driv totiz delali ze svaloviny.ne,opravdu nemusim separaty nastavovane strouhanku,sojou,korenim a ecky.stejne tak sunkove salamy... radsi sahnu po prorostly slanine pac aspon tusim co jim
bomba clanek a mnam parky sdal bych si ne ze ne:D
taky bych si dal párkyk snídani
Hmm Grilovanej párek s křenem
lol tady se fakt najde vsechno :-d